Sunday, May 07, 2017

Зализаната олигархия си отглеждаше като ГМО Лозан Панов
Позабравеният ексминистър на правосъдието, настоящ лидер на извънпарламентарна партия, съставена основно от стипендианти на "Америка за България", съучастникът в историческия компромис Христо Иванов тези дни блесна с една програмна статия. Уви, човекът сбърка и я пусна в посещавания от 4 души месечно сайт "Терминал 3", където тя можеше да бъде открита единствено от закалени изследователи като мен, които изпитват нездрава радост да разследват душевните терзания на разтроеното психодясно и неговите психологически лабиринти. В текста си, озаглавен "За черните лебеди в държавата на главния прокурор", като един същински юридически Матросов Христо Иванов тръгва с голи гърди и грант за 1,2 милиона да брани шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов от атаките срещу него и срещу неговата съпруга. Тук трябва да обясним нещо, защото неизкушената от интриги публика ще загуби връзката. Фразата "черен лебед" е продукт на самия Иванов. Тя изплува от едни много интересни стенограми от среща на политици, журналисти, анализатори и граждански активисти от дясното, които обсъждат потенциален кандидат за президент. Хора, които обичат да говорят за задкулисието съвсем задкулисно са се оплели в олигархичен политически разговор, защото на дискусиите присъства и фигура като Иво Прокопиев, който очевидно напоследък се изживява като политически инженер на свободна практика. Тя именно там Христо Иванов нарича жената на Панов "черен лебед" и така на практика порязва идеята Панов да бъде кандидатиран за държавен глава. Какво точно е имал предвид трябва да обясни ексминистъра? Но самият факт, че се е впрегнал да пише дълъг текст-апология на "непокорния" Лозан Панов, говори, че има вина за изкупване, а, знае ли човек, може и пари за връщане...

И така - статията на Христо Иванов е издържана в жанра на комикса. Имаме един безусловен супергерой в съдебната система. Това е Лозан Панов, който митологично е подложен на тормоз от "верните Сотиру солдати от мнозинството", които имали "груповата психология на глутница". И този светец трябвало да бъде пазен, защото "следващия път подобни хора може и да нe се намерят". Край на комикса. Донесете торбички за повръщане!
Преди миризмата на агнешки главички да се разпространи като радиация, нека да кажем няколко думи за самия Лозан Панов. Още в момента в който медиите на Иво Прокопиев започнаха да му градят житие на светец, а грантовите журналисти да споделят боговдъхновено неговата общо-взето патетична и странна реч с известната мисъл на Рузвелт: "В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено", край него се носеше аурата на политическо инженерство. Зализаната олигархия си го отглеждаше като ГМО, което да засади на мястото на очевидно далият фира Росен Плевнелиев. Във фантазията на десните олигарси именно фигури като Панов са олицетворение на оргазмичния им блян за власт. Хора в които патоса побеждава смисъла, а написаните предварително речи заместват напълно липсата на самостоятелна мисъл. По-късно стенограмите от разговорите на "дясната мисъл" ясно показват, че такъв план наистина е имало, но както винаги дребните подробности напълно са прецакали пейзажа. Панов като полуфабрикат с изтекъл срок на годност бе оставен на мястото си, за да може кликата "Капитал" да реализира през него моралистичните си съскания без никакво покритие. Неуспелият президентски продукт тези дни се появи в сутрешния блок на една телевизия и зае отново успешно ролята на жертва, която сигурно също му е била написана на някоя среща в тъмна зала. "Всеки, който прояви някаква критичност, изисква нещо от главния прокурор, да се свети името Му, е обект на медийни манипулации, лъжи. Във ВСС очаквам да ме тричат, линч – за това, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор", обяви трагически Панов. Тази поза обаче е върховно лицемерие, защото Панов отчаяно се опитва да си измие ръцете от отговорностите за случващото. Нещо повече той очевидно е проводник на извънпарламентарни партии и техните преки интереси в съдебната система. Което е хитър ход от тяхна страна. Понеже в периода в който някой от членовете им редовно си е пил хапчетата, те са осъзнали, че на преки избори никога няма да могат да спечелят власт, защото народът ги мрази в червата заради всички дивотии, които са стоварили върху гърба му. И именно тук се появяват митичните "агнешки главички", кадри още от управлението на Костов, бизнесмени с хищни апетити, които са засмукали идеята за съдебната власт и се опитват да я приватизират изцяло. Точно заради тази алчност и заради свръхраздутото им медийто влияние на най-бедната страна в ЕС бе внушено, че най-големият й проблем не са доходите, не е е неравенството, а величествената битка ВСС да бъде на две колегии или още някоя друга тъпотия. Това е отблясък на една битка, която се води отдавна, но напоследък става отвратително мръснишка, защото виждаме как една олигархична банда се опитва да се докопа до съдебната система, но с претенциите, че те са ангели, невинни страдалци за кауза, малки бели пухкави агънца, които блеят идилично.

Нека да обясним нещо, защото от лозанпановщини или ивопрокопиевщини може да сте получили скоротечна амнезия. Реформата в съдебната система вече победи. Това стана по времето на Филип Димитров, когато орда от седесарски калинки тръгна да разчиства съдилищата от комунисти и се настани на освободените кресла. След това при Иван Костов, когато "агнешките главички" получиха всичко, което си пожелаха реформата окончателно беше завършена. Костов дори си назначи личен избраник за главен прокурор - Никола Филчев. Негов пряк кадрови избор. Споменаваме това, защото, ако човек статии на журналисти от медиите на "Америка за България" като едното нищо може да остане с впечатление, че гадните комунисти са изсипали Филчев в прокуратурата. Трудно е да се каже какво е преживял Филчев на своето място, но вероятно по някое време е решил, че тази алчна банда, която се опитва да се домогне до пълна доминация на съдебната система трябва да бъде спряна. И тогава изведнъж се оказа, че съдебната реформа ще е като комунизма - винаги отложена за бъдещето. Олигархичният кръг на Прокопиев реши, че няма да може да съществува без паразитно присъствие в съдебната система, вечна гаранция за това, че никой няма да му разследва бизнес-активностите и приватизациите. И заради това всичките му медийни бухалки бяха впрегнати в сатанизирането на всички хора, които се опитват да се съпротивляват на блеенето на агънцата, пардон, на агнешките главички и които не искат да приемат, че някакви несамостоятелни хора ала Лозан Панов ще се опитват да узурпират моралистичния речник и да дават акъл все едно наистина са паднали от небето, а не са продукт на родните реалности. Всъщност впиването като кърлеж в съдебната система е добър начин и за системното захвърляне на страната в политическа нестабилност, което би осигурило на поредните десни проектчета шанс да се докопат до парламентарните банки. Схемата е плоска, а интригата повече от банална. Тя никога нямаше да бъде възможна без медийната отрова на "Америка за България" и капиталските напъни да смучат свежа кръв от тази тема, за да могат да държат глава над водата.
Именно този порочен кръг от зависимости от време на време изсипва в политиката фигури като Христо Иванов. Един адвокат със спрени права бе обявен за титаничен юрист, мащабен ръководител на реформата, дори бе инсталиран като министър на правосъдието, където той загуби повече време да заема пози, отколкото да свърши нещо. Фигура от същия порядък е и Лозан Панов. А на всичкото отгоре тези ГМО-ота са лесно разпознаваеми. Щом чуете дитирамби от едни точно определени медии, трябва да сте наясно, че има голяма вероятност да сте се натъкнали на субпродукт на "агнешките главички", които за замислили поредният си пърформанс. И всеки, който се опитва да каже нещо критично или реалистично веднага бива заклеймен като изверг, който иска да съсипе величествената съдебна реформа и благоденствието на кръга "Капитал".
Последните събития, опитът за пускането на медийната пералня, рециклирането на Лозан Панов и комиксовите терзания на Христо Иванов обаче са симптом, че кръжокът на "агнешките главички" напоследък се е превъзбудил и като едното нищо ще роди поредното си юридическо ГМО, което да раздава акъл по сутрешните блокове и да бъде обявено за новия рицар от светлина. Това е трикът им. Те разчитат вие да сте наистина овце, които да бъдат стригани отново и отново и да блеят доволни, докато пред очите им някой се опитва да забогатява с моралистични крясъци и с плетенето на съдебни паяжини.

No comments: