Friday, September 29, 2017

Гневът на госпожа Цвета Карасуджук




Ще се опитам да ви направя свидетели на един задочен спор между мен и госпожа Цвета Караянчева (Суджукът от женски пол на област Кърджали). Още от август месец насам, когато излезе програмата на правителството, алармирам, че основното обещание на ГЕРБ за областта отсъства от нея. По време на предизборната кампания госпожа Караянчева като видеше микрофон, разправяше, че околовръстният път на Кърджали започва да се строи всеки момент и тази светла дата ще озари завинаги историята на града. В програмата на правителството обаче нямаше нито дума за проекта. Нито думичка. Заради това преди няколко дни повторих своите притеснения пред журналисти в Кърджали и направих тъжната прогноза, че строежът на околовръстния път няма да започне преди 2021 година, когато не е ясно дали ГЕРБ изобщо ще съществува.
Днес госпожа Суджук, пардон, Караянчева, имаше актуално питане към министъра на регионалното развитие, Николай Нанков, за проекта. След малко ще ви разкажа отговора, но отровните страсти отново са завладели госпожа Цвета и тя не е издържала в реакцията си на думите на министъра да заяви: "Надявам се отговорът ви да бъде чут от един народен представител, който гастролира в Кърджали и се опитва с неистини и манипулации да печели политически пиар". Ехаа, гневът на суджуците е голямо нещо.
Реших да прочета отговора на Нанков, за да видя как фактологията помита моите "неистини и манипулации", но смъртоносният удар не ме порази на място. Въпреки твърдението на министъра, че работният проект за пътя е в "напреднала фаза", от отговора му става ясно следното - отчуждителните процедури по него изобщо не са приключени. Властта твърде оптимистично предполага, че това ще стане през цялата 2018 година и да предположим, че като никога е точна в прогнозите. Едва през 2019 ще стартират "обществените поръчки за допълнително  техническо и работно проектиране на самото строителство". И понеже този процес е толкова обтекаем, ама толкова обтекаем - министърът по никакъв начин не се ангажира с дата. Защото дори и той е наясно, че проектът няма да почне преди 2021 година. Нито са отделили пари, нито са го наредили сред приоритетните проекти. И реакцията на Караянчева, която е възкликнала: "За мен като народен представител от този регион е много важно да чуя, че процедурите наистина са в напреднали фрази", е изключително лицемерна. Госпожата се опитва да си гради алиби за следващите избори, когато избирателите ще й потърсят сметка за опашатата лъжа. Аз, като народен представител от Кърджали, държа околовръстния път да бъде построен. Но ме боли, когато виждам как Караянчева заблуждава хората и се опитва да им продава топъл въздух. Защото това е неин личен провал. Тя не е успяла да се пребори за интересите на своята област, защото я интересуват единствено политическото кадруване и интригите. Всичко останало няма стойност за нея.
Аз съм народен представител първи мандат и с очите си виждам как област Кърджали е зажадняла за честност, откритост и последователност. В приемните ми постоянно идват хора, които с ужас споделят за серия от неизпълнени обещания, за постоянното хвърляне на прах в очите, за тоталния натиск на ГЕРБ върху държавните институции. Защото аз не гастролирам в Кърджали. Тази област е моя кауза. Няма да позволя хората, независимо от коя партия са, да бъдат използвани за предизборни лъжи и манипулации, а след това натиквани в прахта на забравата. Наскоро ми хареса една фраза на проф. Иво Христов, който по повод на променените политически ситуации в Пловдив, заяви: „Има нов шериф в града“.
Спокойно, няма да връщаме Кърджали в Дивия запад, но твърде дълго ГЕРБ съществуваха в политически комфорт и в състояние на безнаказани лъжи. Всяка следваща лъжа на ГЕРБ ще бъде безмилостно изобличавана и показвана на хората в областта, защото е крайно време епохата на суджуците да приключи.

No comments: