Sunday, April 02, 2023

Единствената реална промяна

 

Тази предизборна кампания, твърдят телевизионните врачки, полуинтелектуалните шамани и редовните посетители на сутрешни блокове, била вяла, изтощена и безидейна. Партиите се надпреварвали с емоции, а не с идеи, залагали на показността, а не на съдържанието...

В тези констатации има известна истина. Но тя се дължи на факта, че истинският залог на предизборната надпревара беше скрит от българския народ. Кампанията ни бе представена като някакъв сблъсък на отбора на добрите с отбора на лошите. ПП/ДБ са супергероите на промяната, които водят люта битка с Бойко Борисов и неговият батальон на злото.

Това е холивудска пушилка. Пълна лъжа. Защото реалният сблъсък, който интересува хората и засяга тяхното бъдеще, е мирът срещу войната. От тази гледна точка ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС са една и съща партия. Когато трябваше да се гласува военна помощ за Украйна - те бяха в коалиция. Когато трябваше да даваме пари за още самолети на хартия - те бяха в коалиция. Те са в коалиция и в надпреварата кой най-много ще превие гръбнак пред американското посолство и ще заслужи прозвището "най-вярната геполитическа болонка".

Големите медии обаче са част от коалицията на войната и скриха този гръмокипящ конфликт.

Забелязахте ли и нещо друго.

От първият ден на кампанията БСП отново е основен обект на атака. По всяка телевизия се изредиха какви ли не "експерти" и "анализатори", за да обясняват как левицата е в криза, как БСП потъва към дъното и няма да се съвземе.

Последните социологически проучвания показват точно обратното. Да, БСП не е в най-добрата си форма, но кампанията е мобилизирала левите хора и ги е накарала да осъзнаят колко е важен този исторически миг.

Причините за тази мобилизация са две. Първо: БСП единствена има реални послания в това състезание. Социалистите, дори и в най-бурните парламенти, не се отказаха да предлагат социални решения и да ги прокарват. Нека да припомним - след 42 предложение, точно ден преди предишното Народно събрание да остане в историята, минималната работна заплата беше увеличена. Изцяло заслуга на БСП. Защото социалната политика не се случва от само себе си, а е продукт на упорита битка и огромни парламентарни усилия.

Всъщност точно в това е запазената марка на БСП. Останалите партии само говорят, БСП върши нещата на практика. Това е съдбата на българските социалисти - върху техните плещи пада отговорността за това някой да помисли за хората, за техните доходи, за техния по-спокоен живот.

Три години политически експерименти май ясно доказаха. Промяната няма да дойде от някой чудотворец. Нагледахме са на такива и още сърбаме отровата на техните провали.

България се нуждае от сериозна лява политика, от цялостен комплекс от мерки, които да спасят хората, задъхващи се от високите цени и постоянната несигурност.

Заради това е неудобна БСП. Защото нейното присъствие на политическия терен е ясен знак, че България не е напълно подчинена на олигархичните интереси.

БСП започна промяната в себе си. Тя беше болезнена, но е единственият сертификат за истинско качество. Заради това фалшификатите вляво нямат никакъв шанс. Хората се научиха да ги разпознават.

Заради всичко това - номер 1 и успех за България.

 

No comments: