Tuesday, August 21, 2012

Въображаемият пир за бедните



Бедните най-накрая могат да спрат да мрънкат, хленчат и да се оплакват. След усилена работа в тяхно име, след загриженост непознаваща граници и предели, учените най-накрая решиха проблема със световния глад. Психолози от университета Карнеги Мелън са стигнали до извода, че ако си представяме, че ядем определена храна, желанието ни за нея намалява. А пък въображаемото хранене наум подтискало апетита и помагало да се отстрани чувството на глад.
А вие оревахте света да се оплаквате! 

Ето виждате ли, проблемът никога не е бил в парите и бедността, а просто в липсата на въображение.
Имаш ли въображение - ще ходиш доволен, сит, весел и ще се покланяш на едрия бизнес всеки път като видиш по телевизията. Можеш да каниш и приятелите си на въображаема вечеря - ще стоите пред празната маса и ще си представяте как хапвате пържоли и пийвате Smirnoff. Ефектът от такава вечеря ще е удивителен - алкохолът няма да разваля черния ви дроб, а вредните холестероли в храната няма да унищожават организма ви. Въображаемото хранене може да доведе направо до революция в обществените отношения. Защото учените не трябва да спират дотук. Борбата с бедността трябва да се води докрай.
Ако мрънкащите бедни развият по-силно въображение могат да си представят и постоянно, че са здрави. Тогава няма да им трябват лекари, болници, безплатно здравеопазване и социални осигуровки. Всичко ще се крепи на въображението на индивида.
Същото важи и за образованието - ако наблегнат повече на въображението за какво им е да ходят в университет. Нали ще са щастливи, здрави и сити.
Наум.

Подобен иновативен подход не за първи път се използва в борбата с бедността по този свят. Преди известно време в една статия в "Монд Дипломатик" богатата актриса Барбара Рафърти коментираше ранната смъртност сред по-бедните жители на Глазгоу със следните думи: "През 30-те години работниците живееха по-дълго, защото ядяха супа. Днес ядат само наденица с пържени картофи и мазни баници".
Това също е брилянтно обяснение. Високата смъртност се дължи не на несправедливото общество, а на хранителните навици на бедните. Тези гниди, които нямат никакво желание да ядат здравословна храна, а по свой собствен избор се тъпчат с боклуци.
Ето сега учените намериха решението на проблема с всички хранителни навици - яденето във въображение. Предстевете си, че и вие имате на вашите трапези черен хайвер, ягоди и шампанско. И спрете да мрънкате - повече въображение ви трябва! Представете си, че и имате пари. Дано доставчиците на ток да се изкефят, че им плащате с измислени пари...
Единственото неудобство на тези гениални планове е само едно. Когото един ден бедните решат да се навдигнат едва ли ще го направят само наум.
Съвсем наистина ще си бъде. 

No comments: