Monday, September 22, 2014

"Протестна мрежа" - българското гестапо




Eдно предупреждение за начало. Тази статия предизвика такива страсти из "Протестна мрежа", че най-върлите й активисти почнаха да пускат мои снимки, фотокопия на статията и псувни, които човек никога не би си помислил, че могат да се родят в съзнанията на 40+ годишни лели. Заради това четете тази статия на собствен риск - новите управляващи не гледат с добро око на инакомислието и не проявяват чувство за хумор, когато някой ги закачи за тяхната така добре продадена невинност. Длъжен бях да отправя това предупреждение и към троловете на десницата, които дебнат във виртуалната прерия, за да осмислят живота си.





Още, когато се появяваха сълзливите есета в бурното лято на 2013 година, трябваше да се досетим, че ако тази политическа истерия и нарцисизъм, наречена "умните и красивите" дойде някога на власт или се добере до управленски позиции, ще заприличаме на ранното Средновековие, където горенето на вещици е била обичайна процедура за успокояване на душите на изперкалите инквизитори. Още, когато ни размахваха плакати като "Мразя ви безплатно" или призоваваха всички различно мислещи да бъдат отнесени с летяща чиния (представяни в сладострастно оплюнчените медии като връх на оригиналността, изящно политическо слово и някакъв писък на съвременните българи) трябваше да се досетим, че нищо добро не ни чака по този път, освен някаква екзалтация на тъмни страсти и съживяване на есесовското усещане за морално величие, което доведе навремето след себе си идеята, че всеки различен трябва да бъде напъхан в газова камера, за да не разваля блестящия нов свят, който те готвеха за себе си.

Опасявам се, че след година и половина лудост повечете българи вече са загубили представа за това кое е нормално и кое ненормално, но нека да посочим очевидното - овластяването на неясното политическо образувание "Протестна мрежа", нещо като нищо на света, което отказва да се припознае като политическа партия, но за сметка на това е протегнало пипала към властовите позиции е ненормално и неморално, защото никой, ама никой не е гласувал по нормалния и демократичен начин да бъде управляван от този легион на нарцисите, които на всичкото отгоре са заели позата на непогрешимост и се нахвърлят с яростни обиди, псувни и откровени закани към всеки, който реши да оспори тяхната самозваност.

Няколко скандала, които разтърсиха България в последните седмици ясно демонстрират колко много е кривнала от здравия разум политиката у нас. Управляващата групировка "Протестна мрежа" написа едно писмо до журналистката Любослава Русева, което, ако човек не е наясно с околните реалности, прилича на ексцесия на болно съзнание. Драмата тръгна от една статия на Русева в която тя безпощадно посочи огромна пукнатина в основанията на "Протестна мрежа" да се правят на репресирани. Антоанета Цонева, Асен Генов и компания поискаха от вътрешния министър Йордан Бакалов данни за това дали някой от протестиращите е бил разработван от МВР. Отговорът беше унищожителен, а никой не може да обвини Бакалов (член на СДС), че работи за презрезрените комунисти - МВР не е разработвало никой от протестърите. Никой. Това признание на МВР по същество унищожава целият героизъм на политическия Франкенщайн, защото се оказва, че през цялото време те не само не са били тормозени, нито преследвани, но и управлението на Орешарски (описвано от тях като сатанинско едва ли не) всъщност съвсем ясно и строго е спазвало техните демократични права. Това унищожава замисълът на "Протестна мрежа" да представя своите членове като някакви активни борци срещу олигархията и съответно да се опитва да ги надарява с морални свръхкачества заради това, че са били по улиците. Описваният от тях образ на България след това признание на МВР също изглежда по друг начин - в крайна сметка, оказа се, България съвсем не е някаква политическа дупка в която авторитаризмът дебне зад ъгъла, а място, където дори и един политически бояджия (човек с кофо с боя, който търси паметници в градската нощ) като Асен Генов има правото на собствено мнение и протест в негова защита.
Това напълно унищожава смисълът от истерията с която бяхме заливани в горещото лято на 2013 година. Протестърската мисъл от всяка възможна телевизия трепереше истерично, че България отстъпва от европейските ценности и става полицейска държава, а с оглед на новите данни това се оказа грандиозна лъжа, страхотна медийна измама, един протестърски балон, надут с политически цели и употребен по изключително срамен начин.

В сигнала си, подаден на 12 август, "Протестна мрежа" бяха записали: "Участвалите в протестите граждани и неучаствалите имат право да знаят истината". Интересно тогава защо, както попита Любослава Русева, те не качиха официалната информация от МВР на сайта си. Защото истината е, че протестърите изобщо не се вълнуваха от истината. Те се нуждаеха от потвърждение на своята героичност, а когато не го получиха решиха да замълчат и доста интересно напомниха точно на онези на които твърдят, че са алтернатива. И точно това им написа Любослава Русева.
Отговорът на "Протестна мрежа" приличаше на нещо сътворено от инквизитор със силни стомашни киселини. Протестърското талибанство сътвори текст в най-добрите традиции на тоталитарната стилистика, която заклеймяваше всеки несъгласен и го обвиняваше във всички възможни грехове на вселената. Те се опитаха да сътворят нещо като компромат срещу талантливата журналистка, но както във всеки добър сериал той просто избухна в лицата им и средновековните инквизитори просто попаднаха в капана на собствената си злоба. В писмото до Русева те се опитват да изкарат данните на МВР непълни и да твърдят, че може да се разработвани от ДАНС, например. Но нали сте наясно, че когато ДАНС потвърди, че срещу тях не е имало проверки, те ще почнат да твърдят, че са били разработвани от Кремъл, или пък от Ислямска държава, само и само да не признаят, че са изградили замък от въздух, който просто не съществува.
Препоръчвам на всеки да се запознае с писмото на протестърите до Русева. Там "Протестна мрежа" най-ясно разкрива своето несъзнаването желание да стане някакво морално гестапо на държавата и да има правото да разстрелва (засега с думи) всеки, който се различава по нещо от тях. Подобен гестаповски подход на абсолютна политическа непогрешимост се забелязва и в текстовете на основните протестърски единици. От тях вече струи отчаяно сектанство, което е последният изход на полуразушеният им свят към някакъв нов живот. Ако четете Антоанета Цонева например, оказва се, че "Протестна мрежа" е права, когато съгреши дори. Те били разградили моделът "Кой", но сега моделът "Кой" им отмъщавал. Интересно ми е как един човек, който не е употребил халюциногенни гъби, е в състояние да подобно твърдение. Все пак "Протестна мрежа" вкара най-видните си кадри във властта, а ето, че все още се изживяват като опозицията. Това е драмата на нелегитимните управленци. Те знаят, че никой не ги е оторизирал за нищо. По същество това, което те направиха е пиратско рейдърство, една политическа узурпация и повечето им действия са не само морално незащитими, но и политически непристойни, защото обществената подкрепа за това, което се самонарича "Протестна мрежа" вероятно е в рамите на 2-3 процента.
Именно подобен гестаповски подход към хората поставя много остро въпроса за легитимността на всичко, което се нарича гражданско общество. Къде са неговите граници? И кой е оторизирал една част от него да се представя за автентична и да сочи другите части като нелегитимни. На всички ни е ясно, че захранените с американски пари считат себе си за морално богоизбрани да бъдат глас на всичко в страната, но подобна проява на двойни стандарти на практика ще доведе рано или късно до някакъв обществен взрив. Истината е, че в момента в който гражданското общество престане да бъде коректив на политиката, а нахлуе в нея като орда от варвари, то престава да бъде легитимно, защото се самоунищожава като нещо странично и става част от политическата система. И виждаме докъде води това - до писането на гестаповски писма до журналисти, до използването на министерствата като институти за потвърждаване на фобиите на разни маниаци и пълен отказ на протестърското войнство да се съобрази с реалността.

Още една медийна драма доказа върхът на двойните стандарти, които новата власт достигна. Изведнъж, ей-така, без предизвестие ръководството на БНР реши да спре предаването на Петър Волгин "Деконструкция" по време на предизборната кампания. Предаване в което не само не се агитира за някаква партия, но е едно от малкото останали, които залагат на дълбок и интелектуален анализ на събитията от България и света. И тук отново зейна моралната бездна за която говорихме по-рано. Протестърите, които миналата година ореваха света, че сутрешните блокове на Нова телевизия и бТВ излизат във ваканция през лятото, защото виждаха в това някаква безпощадна цензура, която да ги лиши от място, където да се оплакват от олигархията, напълно игнорираха темата. Защото Волгин е безпощаден критик на тяхното лицемерие, човек, който отказа да следва интелектуалната мода и в ситуацията на отчайваща враждебност нито за миг не си позволи да изкриви своята позиция. И точно, защото радиожурналистът е различен от тях, протестърите никак не реагираха по този опит за цензура. Ама никак. Все едно темата не съществуваше за тях, дори напротив - появиха се стотици тържествуващи статуси за това как най-накрая затварят устата на Волгин. Аз отдавна се удивлявам на този колективен бяс на десницата, които всяка събота слушат "Деконструкция", за да могат да пишат мракобесни статуси как водещият трябва да бъде заточен в Северна Корея.

Двата случая са изключително свързани. Оказа се, че според новото гестапо свободата може да бъде само за богоизбрани. Според тях властта трябва да работи единствено и само в тяхна полза. Всяко отклоняване от подобно разбиране е моделът "Кой". Всяко съобразяване доказва, че на Ивет Добромирова трябва й да бъде вдигнат параклис. Именно заради това Вазов навремето беше написал за своя герой Македонски трагичната реплика, че е трябвало да умре при Гредетин. Продължаването на живота разкрива само нещастна съдба и разрушаване на предишните идеали. Точно това се случи с "Протестна мрежа" - те затънаха в блатото на своя нарцисизъм, в бунището на собствените си коплекси, в радиоактивното сметище на мизантропията си, в тежката кал на своите собствени самозаблуди, в отходната яма на омразите си и в трънаците на собствената си нелегитимност.
Бедна, бедна, Протестна мрежо! Ех, защо не останахте при девойката с голите цици? Тогава поне бяхте симпатични. Поне малко.
Сега вече нищо подобно не е останало.


No comments: