Sunday, January 22, 2023

Демократична България – първата крипто-партия в света

 

Не е лесно да си десен или полудесен анализатор тези дни. Защото в съзнанието си трябва да си готов да извършиш моментално една огромна перверзия - да си готов по-скоро да признаеш, че Иван Костов е рептил, пратен от планетата Плутон, отколкото да признаеш, че има основания в скандала с крипто-пирамидата "Нексо". Още преди прокуратурата да завърши своята пресконференция всички либерални мислители в социалните мрежи бяха убедени, че това е постановка, измислен скандал, инсценировка, подъл удар в слабините от страна на ГЕРБ, контраатака на "гешефтурата" и какво ли още не. Знайни и незнайни журналисти и всичколози започнаха да припомнят проблемите от времето на ГЕРБ, проспаните далавери и схеми. Целият медиен шум бил, за да ни накара да забравим чекмеджетата на Борисов. По бТВ се появи и въздесъщия проф. Ивайло Дичев, за да се накара на българския народ, че било крайно време да се научи да разбира кога го облъчват с пропаганда. Според него всички данни за картини на Матис, Пикасо и Дали били просто димки, които да разсейват хората от реалните проблеми. Изобщо имаме си любимото глезено дете на българските медии - Демократична България. Всички галят глезеното чадо по главата, всички му бабуват, всички му гугукат и гледат да го приласкаят и всички го утешават, че ако беше взело мандата сега България щеше да си има гордо евроатлантическо правителство, ама подлата прокуратура го посякла.

Аз не съм от хората, които някога ще забравят или простят за чекмеджетата на Борисов, но същевременно прекрасно знам, че престъпленията на един не извиняват грешките на друг. Защото колективната подлост на десния анализаторски ум в тази ситуация ужасно много напомня на ранния Борисов. Нали си го спомняте - тогава той не е твърдеше, че е съвършен, още не страдаше от божествен комплекс, но постоянно се оправдаваше със свършеното или несвършеното от тройната коалиция. Това е изпитан политически трик, който работи безотказно, но само ако не се прилага твърде често. Опасявам се, че инженерите на ДБ прекалиха с него. Единствено Христо Иванов като участник в поредната скучна "Панорама" май ясно осъзна, че казусът "Нексо" е драматичен проблем за неговата партия и коалиция и, че това не просто ще му струва даването на мандата, но и тепърва ще го вкарва в спирала от политически проблеми. И най-малкият проблем в него е това, че един от собствениците е бивш депутат от Реформаторския блок.

Новото в разбиването на крипто-пирамидатата е в това, че акцията на българската прокуратура не е самодейност, а е по сигнал от САЩ. Тоест за първи път в историята ДБ няма как да оврещи света, че жертва на някаква дълга и подла кремълска кампания, а жертва на мелодраматичен "приятелски" огън. Подозирам, че американците биха подминали и дори биха си затворили очите пред данъчните измами, прането на пари и всички други неща, които висят като обвинения към "Нексо", но това, че са си позволи да заобиколят санкциите срещу Русия точно в този момент вероятно е отприщило цялата буря срещу тях. Интересният момент в целия казус е, че точно от този случай разбрахме как се финансира "Демократична България". Няма как да не ви правило впечатление как по време на предизборна кампания цялата столица е затрупана с билбордове на ДБ. Христо Иванов ни гледа от всеки по-голям завой, което можеше да е страхотен кафкиански сюжет, ако не идваше малко в повече дори и на най-закалените фенове на сектата. И сега видяхме какво става - служителки на крипто-пирамидата са дали точно по 20 хиляди лева на ДБ. От "Нексо" обявиха това за проява на "гражданска съвест", но това така и не обяснява как пет от тези служителки са дали пари на ДБ в един и същи ден. И то точно по 20 хиляди лева. Защо едната от тях например не е дала 14556 лева например, а другата 21333 например? И това е само един от големите въпроси, които повдигат изнесените данни. Защото през тях се вижда каква мрежа от финанси около себе си е създала ДБ, какви обръчи от крипто-кинти е създала, за да засмуква ресурси и да стои на политическата сцена. Може би заради това фейсбук-инфлуенсърите бяха необичайно тихи около изнесените информации. Представете си само какво щеше да се случи, ако БСП или "Възраждане" бяха в центъра на този скандал и то за пирамида, която е обвинена, че нарушава санкциите. Подозирам, че цялата либерална интелигенция щеше махмурлийски да стене, че диктаторът Путин вече настъпва с армии към земите български и октоподът на Кремъл заплашва да унищожи всички магазинчета за соево лате по жълтите павета. Никой нямаше да чака доказателства, всички щяха да крещят, че е време за обвинения, разследване и затвор. Очевидно обаче градското дясно има медиен имунитет за такива неща. Те са недосегаеми. Небесни. Истински ангели.

Криптопазители на светлото бъдеще.

Всъщност казусът "Нексо" демонстрира ужасяващото блато от двойни стандарти в което са затънали много журналисти и медии. Върху ДБ има опънат медиен и политически чадър и те винаги имат лукса да газят закона, да нарушават грандиозно собствените си твърдения и обещания, ни никой да не им търси сметка за това. Спомняте ли си, че преди време, когато градското дясно ставаше и лягаше с аферата "КТБ" изведнъж се оказа, че ДСБ е имала сметка там и то за над 50 хиляди лева. Това е все едно Джак Изкормвача да чете лекции на тема "Как да се държим изискано във висшето общество". Същото е и сега - ДБ щеше да депутинизира България, битката им с Кремъл ражда статус след статус, а най-накрая се оказаха получател на средства от пирамида, която е въртяла бизнес с Русия. Очаквах вълна от гневни статуси и късане на фанелки, но нищо подобно не се случи. И точно този двоен стандарт ще провали ДБ рано или късно. Защото те вече са дотолкова разглезени от това да не носят отговорност за нищо и да им се разминава, че ако попаднат в управлението ще затънат в поредната мрежа от лъжи, измами и политически трикове. Това е закодираният механизъм за самоунищожение на българската десница, който тиктака от самото начало в тях. Не може да се самообявиш за говорител на върховната истина, а социолози да ти веят вятър, че ти държиш ключа за легитимация на всеки и рано или късно да не се издъниш страховито и да не пропаднеш в пропастта.

Всъщност ДБ отдавна е крипто-партията на България. Защото пред нас имама един виртуализиран политически субект, който отдавна не е в състояние да постави истинските проблеми на държавата. Там цари някаква спарена атмосфера на постоянно битка с Русия и то не заради реални идеи, а защото това е храната за овцете, които им вярват и гласуват за тях. Но обикновено никой не забелязва това, защото ДБ живее в максимално комфортна среда, а дори и Бойко Борисов чупи гръбнак пред тях и вечно иска да им се хареса. Но скандалите с двойни стандарти станаха твърде много, за да ги оставим встрани или без да им обърнем внимание. Защото всяка пирамида рано или късно рухва, както помнят много добре българските граждани, които станаха жертва на нещо подобно в началото на 90-те години на миналия век. Сега дори и виртуалните трубадури не могат да спасят ДБ от самата нея. И от нейните абсолютно реални крипто-дарения и съвсем некрипто-мрежи, които са изплели и които ще ги задушат.

 

 

No comments: