Monday, April 10, 2006

20 причини да обичаш Америка


1. Това е страната дала на света гражданското общество. Това е велико. САЩ може да не са велики с Буш, но са велика с Декларацията за правата на човека. Невероятен документ написан в мрачни времена. Прочетете го. Тогава ще разберете, че статуя на свобадата трява да има точно в САЩ!
2. Холивуд. Каквото й да ви разправят, това е вълшебно място. То е формирало и формира повечето от модерните хора. Холувуд е задл моделите за любов, тъга, бунт, отчаяние, дори секс. В това няма нищо лошо. Нека да се наслаждаваме!
3. Памела Андерсън. Коментар е излишен. Тук ценноста се усеща на пръв поглед.
4. Великата американска литература. За всички, които смятат, че американците нямат култура. Вие сте в заблуда. Американската литература е с няколко класи над българската. Те са родили автори като Джек Лондон, Стайнбек, Драйзър, Мелвил, Вонегът, Стивън Кинг, Пол Остър, Чък Паланюк, Джек Керуак, Буковски, Мейлър...
5. Усещането за успех. Това усещане може и да е измамно. Важното е, че държавата САЩ дава на всеки свой гражданин усещането, че ако бачка и е късметлия няма начин да не успее. Аз по-добро средство за сплотяване на нация не познавам.
6. Радикализмът. Тук ще ви цитирам мисъл на един френски философ Режис Дебре. Той казва: "Америка е единственото място, където можеш да говориш срещу имперската политика на САЩ, без да те вземат за изкукал комунист". Нима не е прав?
7. Небостъргачите. Култура, която е родила феноменът небостъргачи е култура загледана в небето. Култура, която не признава граници, защото разбира колко дребно понятие са те в небесния смисъл на търсенето. Небостъргачите са символ на необуздан стремеж да задминеш себе си, а това е прекрасно.
8. Свободата на религиите. Ако искаш си атеист, ако искаш са в църквата на джедаите, ако искаш вярваш във Вишну и никой не те закача. Още една степен на велика свобода.
9. Американската журналистика. Тя е велика.
10. Просто това, че САЩ са САЩ и, че светът има нужда от тях. Те не винаги са перфектни, не винаги мъдри, но винаги са полезни.
11. Гостоприемството. Това са най-милите хора в целия свят. Напоследък е трудно да влезеш в държавата им, но иначе са перфектни и мили хора. българското гостприемство вече е мит. Американското не е.
12. Американската вътрешна политика. Ние в България почти нямаме представа какво представлява тяхната вътрешна политика- тя е основана на борбата на икономически идеи. Всеки проклет процент в програмата на кандидат-президент на САЩ се изразява в някаква полза за определени групи от населението. Това е една утопична политика в която гласоподаветелите гласуват за себе си, за собствения си просперитет и наказват жестоко всеки, който не изпълни техните желания. Ох , защо нямаме щастието и в България да е така...
13. Американските библиотеки - магични места, които работят нон-стоп. Ако видите такава библиотека ще се убедите, че американците четат много. те се вълнуват за своя свят. Може за не са информирани за външните политики и държави перфектно, но познават своята държава. А това е най-важното. И са уверени в държавата си, а това е още по-важно, защото тази държава никога не ги предава. Вместо да плюем по това, нека да си пожелаем и един ден България да е същата.
14. Светът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки - те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Не че Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи.
15. Отново и отново - СВОБОДАТА. Каквото и да си говорим САЩ винаги ще са символ на свободата - тази свобода, която предоставя живота ти в твои ръце и само от теб зависи какво ще правиш с него. Има и безпогрешен начин да се ориентираме в тази свобода - всиччки техни инстутиции, вестници, медии са ориентирани към съдбата на отделния човек. Именно той е ценност. Тук ние си говорим за институции, държавност, българщина, а никой не мисли за обикновените хора - те изчезват зад подобни бетонни клишета.
16. Блясъка и лукса. САЩ били консуматорска нация. Че какво лошо има? Защо да не живеят добре. Техният живот кара мнозина други по света да се надяват, че и те ще живеят така. Това е надежда. Можем да им завиждаме, че живеят добре, но това не е причина да злобеем срещу тях. Най-малко американците са виновни за това, че ние живеем зле.
17. Американската култура! И до днес щом чуя, че видите ли проклетите янки нямали никаква култура ми идва да се смея дълго на глас. Всъщност американската култура е мощна и интересна. Вероятно не допада на всеки, но говорим за нещо субективно. Аз не виждам нищо лошо в техните филми, ако не са те светът щеше да е ебати скучното място. Не върви да гледаме само Бергман, нали? А и те си имат силно кино, такова каквото ние отдавна вече не правим. А нима е само киното - от САЩ тръгнаха блуса и рока, джаза и техното...
18. Вежливостта. Представяните ни за тъпанари американци всъщност са едни от най-вежливите хора на света. Цитирам думи на обикновен българин срещнати във форум за чужду страни - "Така и не видях случай някой от тях да се блъсне в друг човек и гороломно да изреве "Абе, кретен, що са буташ бе!". О, не, точно обратното - тези тъпи янки всъщност постоянно се извиняват един на друг, не си позволяват грубости и всички са усмихнати. Когато се запознаваш с някой той проявава толкова искрен интерес към житието ти, че веднага ти става симпатичен" Очевидно сред американците има добри хора.
19. Пак Памела Андерсън. Сега ще ви обясня защо. Тя е красива жена. каквото й да си говорим парчето е секси. Но нека да оставим това настрани. Памела Андерсън е доказателство, че в Щатите едно обикновено девойче с канадски произход може да достигне зведният блясък. Тя не блести с интелект, но и никога не е заявявала претенции да има професорски познания. Андерсън е жена, която използва това, което й е дала природата за успее и с това тя се превръща в символза възможностите които имаш в САЩ. затова й се възхищавам.
20. И сега да подходя чисто географски. Щатите са невероятно красива страна - всеки щат е своеобразен по своему - от белият пясък на Флорида през слънцето на Калифорния до снежните простори на Аляска.

Аз казах "Хау"!

11 comments:

Unknown said...

RE: """мама му стара"""
COММ: ВСИЧКО ТОВА - НАВЯРНО Е ТАКА - НА 49.99% - НО!?! - УВАЖАЕМИЙ - ЗНАЕТЕ ЛИ ВИЕ - ЩО ЗНАЧИ ТРИПЪЛ ФИЛТЪР ЦЕНЗУРА!?! ДАНО НИКОГА НЕ УЗНАЕТЕ . . .

Unknown said...

Da yvajaemi gospodine-mojem,mnogo dobre mojem da si predstavim,osobeno kogato v Bulgaria na pdrastvashtoto pokolenie mu e dadena vuzmojnost da gleda HARD porno vsiaka nosht,da gleda gurdi i polovi organi na vseki vesnikarski shtand i tn....
Sega gospodine da vi popitam-uveriavate li se vie,kakvo znachi-TOTAL LACK OF CENZURA....

Unknown said...

Ах горкият заблуден глупак с промит мозък!Господина явно е оформил мнението си за Америка именно от гледането на холивудски филми. Аз живея в Америка и никога няма да кажа че я мразя,уважавам и страната и хората и но нека да напиша как наистина стоят нещата в тази държава.

2.Холивуд.Място в което се разпореждат хомосексуалисти-либерали изпитващи неистова омраза към християнството и белите хора.В техните филми перверзията,убийствата и гангстерският начин на живот са издгнати в култ.Най-страшното е че помията която произвеждат се разпространява из целият свят и променя светогледа на много неукрепнали млади хора които си мислят че не е cool да бъдеш нормален човек който работи усилено и си гледа семейството.
8. Свободата на религиите.Само преди няколко дни създателят на браузъра Mozilla беше изхвърлен от компанията под натиска на педалското лоби в Калифорния.Провинението му-преди 8 години дал 1000 долара в подкрепа на Предложение 8 което забранява брака между педали в щата.. Човекът просто е изхождал от християнските си убеждения.Другото му провинение беше че е дал пари за кампанията на Пат Бюканън.Между другото в "демократчна" Америка съда обяви Предложение 8 за невалидно въпреки че беше одобрено от мнозинството от хората в Калифорния.

Unknown said...

9. Американската журналистика била велика.Трудно ми е с две думи да отговоря на подобно изключително глупаво заключение неподкрепено с никакви факти.Аз пък веднага мога да извадя стотици факти показващи че американската журналистика не само че не е велика а точно обратното:прилича много на журналистиката кояти имахме по време на комунистическият режим в България.
Първо всички големи весници и теливизонни станции като NBC,CBS,ABC,CNN, MSNBC и др. се контролират от няколко големи корпорации зад които отново седят олигархични групи имащи за цел да разрушат християнският морал в страната и да наложат техният нов тоталитаризъм който не оставя никакво място за различни мнения.Новините се представят по един и същ начин като единственото изключение е Fox News които също са манипулативни но по съвсем различни причини.
Телевизийте,весниците даже радиостанциите са пълни със хомосексуалисти които пропагандират с повод и без повод хомосексуалният начин на живот който е представен като нещо съвсен естесвено и нормално.
'Сериозната" журналистика изглежда така: пет до седем минути крещене и надвикване в ефира по някаква тема след което внезапно прекъсване за реклами които продължават толкова дълго че човек забравя за какво са говорили преди това.Дискусионни предавания без реклами няма.Презумцията е чвно че никой американец няма да издържи един час пред телевизора без чести прекъсвания. Това може и да не е било така преди но в днешно време хората са моделирани да се държат по този начин.
Ето и един конкретен пример за манипулативната американска либерално-хомосексуална журналистика.Преди няколко месеца във Флорида един човек на име Зимерман с бола майка и баща перуанец застреля един черен гангстер в района в който живее.Всички,абсолютно всички медии в Америка отново с изключение на Fox Newsразпънаха горкият човечец на кръст въпреки че съда го оправда.За да могат да вкарат слуцая в техният неизменен наратив за расизма на белите срещу черните обявиха Зимерман за бял и постоянно показваха някакава сника на черният Тревор Мартин отпреди много години когато той е бил дете.Даже и аз в началот мислех че Зимерман е застрелял някакво дете.Оказа се че Тревор Мартин е много по-голям и със много по-опасен гангстерски вид.Също така се разбра че е изкючен от училището му в Майми за престъпления.Тази информация беше спестена на американската публика и от CNN и от MSNBC и от ABC,CBS,NBC .Само FOX News и интернет блогърите я извадиха на бял свят.Също като в Русия където независими медии няма и за да научиш истината трябва да се ровиш в Интернет (Слава Богу че го има).

Unknown said...

12. Американската вътрешна политика.Това безпорно е най-глупавото от всичките твърдения на автора.Единствените които имат влияние на американските политици са техните плутократи и олигарси.независимо кой е на власт и какви са му обещанията тях никой не ги пипа с пръст.Примера е Обама който обещаваше да намали неравенството,да вкара в затвора банкерите обвинени за финансовата криза от 2008.Резулата 6 години по-късно е че президента не е изпълнил нито едно от тези обещания.Правителството излиза непрекъснато с данни за това как американската икономика излиза от рецесията докато обикновенните хора работят на две или три работи за да свържат двата края.Знам че за българите това ще звичи еретично как така в Америка хората мизерстват но истината е такава.Америка е страната с най-голямо неравенство между бедни и богати по-голямо даже от някои страни в Латинска Америка.И нито Обама нито който и да било друг президент ще промени нещо.
18.Вежливоста.Абсолютно съм съгласен.Американците са много вежливи и може да ги почувстваш близки само след няколко минути разговор.Само не им се доверявай с нищо важно защото никъде по света не съм срещал хора които ще ти забият нож в гърба с такава леснота.Когато хората в България заявяват че ние българите сме се предавали толкова лесно те не знаят че в Америка предателството е институционализирано и се окуражава.Да предадеш съседа си че е ползвал вода да си измие колата в ден в който това не е разрешено,да докладваш в полицията първият си приятел за това че на партито му е станало нещо нередно и след това да му се усмихнеш вежливо и приветливо,всички тези неща са в рамките на нормалното за средният американец.

Джумерски said...

Изби рибата с приветствия към световния сатрап и грабител - защо не си разклатиш главата, за да дойдат поне малко нещата на местата си!!?

Unknown said...

Петракиев, Петракиев... Личи ви, че не живеете в САЩ, а - в БГ.
"място, в което се разпореждат либерали"... Самото сказуемо "разпореждат" издава руското агентче в България. Така се пишеше в предишните учебници по история. Омраза към християнството е тоже про-Капутиново изпълнение. За белите хора дори не ми се обсъжда. Както и това, че либерали няма от над век :)
Но руските в пари ги има. И това се разбира от само едно изречение.
Жалък сте.

Manitu said...

Ти друсан ли си, пиян ли си, тъп ли си или и трите едновременно?

Unknown said...

Просто нямам думи за това на което попаднах!Само тежко надрусан може да го напише

Unknown said...

Завалията ! В одата си Симов говори два пъти единствено за циците на Памела Андерсън...

Anonymous said...

Мисля ,че младежът се шегува :)