Tuesday, May 27, 2008

Осама Бин Ладен по въпросите на брака


Осама Бин Ладен - човекът, който стои в основата на терористичния акт срещу Световния търговски център, наричан още "ужаса на Буш", най-голямата вероятно арабска телевизионна звезда (tv celebrity, както биха се изразили янките), вдъхновен месия на разрушението, освен по въпросите за Аллах и живота на мюсюлманина, съобразно Корана се е изказвал и по въпросите на брака. Ето един цитат от Бин Ладен, който показва специфичният му интерес в темата:

"Един брак е като ходенето пеш - стабилно, но бавно. Два брака са като карането на велосипед - бързо, но нестабилно. Три брака са като триколка - стабилно, но пак бавно. Четири - това е съвършенството. Така можеш да стигнеш навсякъде".

В арабският свят определено имат мащабен поглед върху матримоналните церемонии. Донякъде им завиждам. Не заради това, че имат четири жени, а защото могат да се оправят (и тук имам предвид чисто емоционално) с четири представителки на нежния пол.
Аз живея в България. Тук е трудно да се оправиш дори с една жена, а какво остава за четири....

А може би това е част от процесите, които трябва да приемем с разбиране и вселенска кротост. Мъжете трябва постепенно да схванат своето място в новия ред. Днес четох, че правителството ще стимулира мъжете да взимат платените си отпуски, за да отменят майките в гледането на бебета. Не знам къде е останал духът на балканските ми прадеди (сигурно се е изгубил и изпарил някъде из вените ми), но си мисля, че един ден, ако ми отправят такава оферта - ще съм готов да гледам всичките бебета на България. В крайна сметка в нашето кътче на Европа е време да заменим епохално остарелите си представи за света и да се настаним удобно в 21 век. За някои от мъжете това означава да гледат бебета, за други сигурно означава да се разделят с илюзиите, които 20 век мяташе със щедра ръка.

На нито един мъж в този свят не му е лесно. Дори, колкото и изненадващо да е това, на Осама Бин Ладен. По някое време в средата на 80-те години на миналия век пича успява да изпълни своята утопия за бракове и се заобикаля с четири жени. Две от тях май го напускат. Така е, афганистанските нощи може би са романтични за пушачите на опиум и за хората, които търсят Аллах, но на жените полупустините и планините, вероятно не им понасят чак толкова.

Пиша това донякъде и за собствено успокоение, с оглед на разбиранията до които достигнах днес. Дори човека на който не му мигна окото да прати камикадзета да разрушат Световния търговски център не е намерил начин да се оправи в модернизиращия се свят и в отношенията между мъжете и жените. Така че, шанс и за останалите вероятно има. Сега е времето да се действа и да се преоцени постигнатото дотук. Нали така правеха мъжете в миналото - хвърляха тежък, литературен поглед назад и мрачно казваха, че ще се променят. Промяната му е майката.

Абе, някой да има телефона на Памела Андерсън....

No comments: