Thursday, April 07, 2011

Здрав разум


В окото на бурята едва ли се взимат най-правилните решения. Докато радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима" се излива в океана, а светът още трепери от спомена за катастрофата, няма как всякакви решения за ядрената енергетика да не бъдат повлияни от много емоция.


Точно в разгара на страстите и Европейският парламент реши да се занимава с темата и над целия континент надвисна заплаха за мораториум върху развитието на ядрената енергетика. Въпреки че идеята за разглеждания документ бе да се подобрят мерките за безопасност, изведнъж цялата дискусия се насочи към това дали не трябва да бъдат затворени всички атомни централи в Европа.


Изместването на темата е коварно и опасно спрямо реалностите. Европа не може да си позволи да изрита ядрената енергия на икономическото бунище, защото никой не е готов да посрещне шоковата вълна от скъпия ток. Да не говорим, че точно по този въпрос всяка отделна държава в ЕС има различно мнение, разбиране и интереси.


Чест прави на евродепутатите от БСП, че не се съобразиха с позицията на ПЕС срещу ядрената енергия, а гласуваха против резолюцията. Това е знак, че все пак има механизми и воля интересът на България да бъде отстояван. А независимо от напъните на десницата да преоткрият всички ековопли - страната ни не може да си позволи да изостави ядрената енергетика. Независимо от скубенето на косите на ултралибералните икономисти със сърца на непогрешими ангели, АЕЦ "Белене" е полезна за България. А мораториумът, ако бе гласуван от Европарламента - не.

Приятно разнообразие е в един полудял свят да видиш, че понякога здравият разум все още може да вземе връх.



No comments: