Friday, November 04, 2016

Президентски халюцинации
Халюцинациите на Росен Плевнелиев става все по-тревожни, неистови, смешни и сюрреалистични. Тази особеност на неговото политическо поведение се засилва прогресивно с наближаването на края на мандата му. Последната изцепка е истерично интервю дадено пред БиБиСи, където Русия е описана като агресор, а Плевнелиев като същинска родственица на Ванга вещае нова война с блеснал поглед и евроатлантическо вдъхновение.
Логиката му обаче е трудно проследима и влудяващо нереална. Русия заплашвала с война, но проблемът не били танковете й, а нейното влияние. Каква война тогава е това? Влиянието на една страна се измерва с нейните възможности да казва истината за полуделия свят и да си дава сметка къде се намира. Тоест напълно обратното на това, което символизира Плевнелиев.

Опасявам се обаче, че проявите му в последните няколко месеца наистина не трябва да се разглеждат в политически план. Това са интервюта за работа. Плевнелиев се опитва да си изгради образ на непоколебим ястреб и да се запише в онази позорна редичка от платена агентура ала Саакашвили, които се ползват като агенти на хаоса в целия свят. Дали ще иска да става писарушка в НАТО или отговорник по "хибридната война" към ЕС е неясно, но милионерът, който дълго време бе окупирал безсмислено "Дондуков" 2 отчаяно си търси постполитическа реализация. Заради това, ако трябва до утре ще ни убеждава каква екзистенциална заплаха за Европа е Русия, защото смята, че така си осигурява по-висока заплата и по-голям кабинет за бъдещето си съществуване.

Разбира се, производството на глупости е заплаха за здравия разум. Този път дори прессекретариатът на президента, който не един и два пъти го е давил в блатото, се опита да го спаси от собствената му сянка и спести в съобщението си глупостите, които е плещил. Но пък как да извадиш един човек от усмирителната риза на неговите собствени мании и фобии. Трябва да стиснем зъби до януари. След това Плевнелиев просто ще се разтопи без да остави никаква следа след себе си. 
Това ще е присъдата на един безполезен президент. 


No comments: