Wednesday, November 16, 2016

Новият лифтинг на десницата
Тези дни пред очите на гневния и буреносен народ традиционната десница ще се опита да си направи поредната пластична операция. Малко лифтинг на старите муцуни, поръсване с "капиталски" блясък, лека липосукция на токсичните идеологически мазнини, повдигане на бюста на старите глупости и инжекция с хиалуронова киселина в до болка познатите устни, които не спират да мелят едно и също.
Това е традиционния номер на десницата. Всеки път тя бяга от мястото на политическите си местопрестъпления, за да се появи след известно време като нещо меганово, хипербляскаво, суперморално.
И това изобщо не е преувеличение. Навремето първото СДС дойде на власт си идеята, че ще приватизира времето изцяло в своя полза. Само за 1 година обаче кабинетът на Филип Димитров сътвори толкова много глупости, че накрая се самосвали от власт. То не бяха кинжали, люспи, ликвидационни съвети. Мизерия след мизерия.
След това СДС се пребоядиса и изгря звездата на Иван Костов, твърдата ръка на десница, командирът на реститутките, осъществителят на престъпната приватизация. Именно тогава блясъкът на СДС помръкна драматично, а партията придоби вещерски вид.

Тогава СДС се разпадна. Едната част си остана СДС, а другата се кръсти ДСБ, радикален знак, че Костов вече няма нужда от партия, а от секта за политическа употреба. Разпаднати, хилави и немощни двете партии оцеляваха известно време, защото паразитираха на гърба на Бойко Борисов, придобили за кратко новото име Синя коалиция.
И през 2013 година логичното стана. Преходът свърши, когато Костов остана извън парламента. Сектата не получи представителство. Национална трагедия, медиен вой, снобско удряне на главата в стената.
Летните протести съживиха крехката надежда в душите на градските сноби. Така на бял свят се появи Реформаторския блок. Същата стара и сбръчкана десница, но вече в минижуп и с нов грим. 
И подобно на старите си образи обаче тя се отдаде с любов на Бойко Борисов. Защото стана точна така. Радан Кънев и сие, които днес се правят на мощна опозиция, всъщност върнаха Борисов на власт. Не им слушайте речите сега, само преди две години говореха друго. Защото това е обичайния трик на тези хора. Колкото и лифтинга да си направят в основата си десницата има един и същи образ, едни и същи хора. Колкото и нови имена да си измисли политиката им пак ще се стига до трите втръснали мантри - съдебна реформа, Кремъл и Путин.
Заради това фразата "нов десен проект" трябва да се чете с подозрение. Това са същите стари муцуни от местопрестъпленията на прехода, които всеки път се опитват да си измият с медийна пудра ръцете. Само забележете - десните винаги са невинни. Никога няма да чуете от тях, че са виновни за нещо. Истината е, че те се нуждаят от лифтинг на мозъците. Ама такава операция у нас няма кой да им предложи. 
Уви.No comments: