Sunday, November 06, 2016

Слави Трифонов и бъдещата нация от зомбита
Има една граница на приличието, която всеки политик, кандидат-политик, гологлав шоумен и чалга-звезда не бива да преминават, ако искат да бъдат все пак малко достоверни, а да не изглеждат като подобрена версия на Митьо Пищова. И това е патетичното изхвърляне, политическата полюция - "аз съм един от вас". Това е фраза заредена с взрив, лъжа и обществена похот. Това не е обикновено обръщение, а ментален вирус, опит за оргаистичен популизъм. Именно тази фраза е изрекъл Слави Трифонов на прословутия си концерт заради който София два дни бе в транспортен плен. Цитираме го едно към едно от сайта на неговия сапунен сериал, пардон, шоу. "Това е референдумът на всички нас. На този референдум аз не съм само Слави Трифонов. Аз съм и Иван от Перник, Николай от Варна, Васил от Горна Оряховица. Аз съм всеки един от вас и вие сте всеки един от останалите", изврещял е шоумена на тълпата, която се бе събрала да чуе безплатно малко песни и да види дали апокалиптичните прогнози за политическа ексцесия ще се сбъднат.

Всеки път като чуя някоя чалга-карикатура като Слави да ми казва, че е като мен, изпитвам неудържимата нужда да си купя огнепръскачка. Не, братче, ти и аз не сме едно и също. Ти не се бориш всеки ден за хляба си, не знаеш какво е да не ти достигат пари да си платиш сметката за тока, да се чудиш с какви пари да пратиш децата на училище и всеки път като се качиш в автобус да псуваш проклетата кметица заради алчността на общината. Може ли да е като мен човек, който си е надвил на стандарта, кара луксозен джип, мотае се из най-снобарските заведения, носи костюми за по три хиляди лева? И такъв богаташ-въздухар почва да твърди, че бил като мен. Ами не си!
Заради обикновените хора, ударените от системата и прехода не затварят специално "Орлов мост", въпреки, че подобно нещо наистина е в състояние да парализира цяла София. Обикновените хора нямат едночасово предаване в голяма телевизия, което да превърнат в сюрреалистичен спектакъл на надутото си его и нарцистичните си копнежи. Обикновените хора не се движат с цяла свита графомани, която да пише грижливо всяка реплика на шефчето си от което му зависи заплатата. Иван от Перник не може да си позвори да подчини дните си на своите властови копнежи, защото трябва да се бъхти от сутрин до здрач, за да храни семейството. Васил от Горна Оряховица е толкова смазан от живота, че не му остава време да записва чалга-изцепки и да се самовъзхищава на татуировките си. А Николай от Варна вероятно замисля емиграция, защото му е писнало всеки всеки втори шоумен да си мисли, че е универсален спасител на вселената и дори да се изживява като някаква постмодерна версия на Васил Левски.
Не, Слави, не е като хората на които говори. И точно този факт прави неговите концертни изцепки маниакални. Слави Трифонов е проект за окончателна дебилизация на населението. Псевдпророк с апокалиптична закваска. Големият концерт на "Орлов мост" бе свикан като част от рекламната кампания за референдума, който се организира по инициатива на Слави и придворните му лакеи. Идеята беше концертът да е грандиозно повторение на синия митинг от 7 юни 1990 година, когато градската легенда твърди, че един милион души са излезли на него. Очевидно голямата идея е да се каже, че преходът ще започва отново, а Слави Трифонов ще е неговият неговият пророк. Само, че днес има един огромен проблем. През 1990 година народът беше още невинен в своята политическа кротост и заради това първоначалните брадати седесари лесно го лъжеха. Сега гологлавите чалгаджии имат да преодоляват море от враждебност, страх, омраза и откровено нежелание за съучастие на политическите елити. И заради това Слави и сие изстреляха най-върховния си коз - ще променяме политическата система като намалим рязко субсидиите, въведем мажоритарния вот и направим гласуването задължително. Всяка една от тези идеи е куха и неприятна. Те не само няма да променят политическото статукво, но ще бетонират и ще го пратят завинаги в ръцете на олигархията и едрия капитал. 

Присъствието на един концерт на Слави без пари сигурно е готино, но трябва да сте наясно, че цената все пак ще я платим всички ние. Между другото така и не стана ясно колко точно хора се събраха на проявата. Да, бяха много, но точната цифра е важна за историята. Според медиите са били 60-70 хиляди души, сайтът на "Шоуто на Слави" с едра ръка ги изкарва 100 хиляди. Това също е част от този персонаж. Преувеличението е естественото му състояние. Знаете как е в попфолка - обичат да се хвалят с питоните си и с това колко са лоши. Но никой не чува текстовете на песните на Слави и заради това един ден, ако той се появи като оръжие за масово поразяване в политиката, да не се окажете с внезапен махмурлук. Направете си труда да чуете не песните, които са му писани да се прави на герой, а тези, които са писани за кеф. Лирическият герой там опасно много прилича на изнасилвач.
Разбира се, че бунтовната поза е яка. Слави точно на това разчита. Страната кипи от социално и политическо недоволство, от липсата на перспектива, но дали идеологът на опростачването е отговорът на тези проблеми? Днес умните и красивите хвърлят киселинни слюнки по него, защото той ги уязви на техен терен, но истината е, че Слави е това, което те искат да бъдат, но не могат да си признаят. Те показват кои два пътя доведоха страната до морално разрушение. Щом един чалгар може да си въобрази, че е спасител, то значи живеем в свят, където апокалипсисът е дошъл и не е оставил следа.
Обаче има нещо много цинично в това Слави Трифонов да се прави на алтернатива на системата. Обличането в черно кожено яке, плезенето на сцената, хвърлянето на къчове са част от безумен спектакъл на пошлостта. Защото бунтовната поза, ала Нео от "Матрицата", идва от човек, който няколко пъти подред е бил основен мотор на статуквото.
Нима Слави Трифонов и компания не бяха тези, които подпечатаха с бунтовни песни властта на Иван Костов през 1997 година. Вярно е, после самите те станаха жертва на репресивния стил на Командира, но нали знаете - революцията първо изяжда децата си. Именно Слави и сие обаче караха с песните си хората да скачат в мъгливо-студената зима на 1997 година с обещанието за различен живот. Вместо различен живот всички получиха кошмарна и престъпна приватизация, разгул на корупцията и премиер, ходещ намръщен като веган, на когото с измама са пробутали свинско кюфте.

А след това? Нима всички забравиха какъв верен фен на Бойко Борисов беше Слави Трифонов? Премиерът през месец гостуваше на червеното диванче и двамата си гукаха като първи приятели. След това дойдоха мрачните дни на омразата, но и до днес съм склонен да вярвам на Борисов, че враждата дойде заради политическите апетити на Слави Трифонов. А нима след това настоящия борец срещу статуквото, чалга-бунтовникът срещу системата на носи и чантата на Меглена Кунева в желанието си да я направи президент. Именно в онези мрачни дни на 2011 година "Шоуто на Слави" доби кафкианският си вид в който съществува днес. Шегите бяха забравени, вицовете станаха пошли, а телевизионното предаване се превърна в нещо като средновековна инквизиторска стая за излъгали се зрители.
За човек на промяната Слави Трифонов май твърде много пъти се е опитвал да пробие през партиите на статуквото, но си е трошил черепа в тяхното нежелание да поделят властта. И заради това на пишман-революционера и неговите сценаристи им дойде идеята да се опитат самички да кешират шоу-популярността си и да я превърнат в политически капитал.
Заради това проявата на "Орлов мост" беше просто лов на балъци, енергията там няма да отиде за направата на различна страна, а ще бъде капитализирана вероятно под формата на нов политически проект, някаква схема ала Бареков. Междувременно новоназначеният герой на "Орлов мост" ще се изживява като някаква суперзвезда на промяната, а може и още някоя и друга песен да му напишат.
Сетих се, че преди време Слави и компания бяха създали песента "Новите варвари" - в изплагиатствания образ на текста се фантазираше за това, че новите варвари ще дойдат и ще влеят нова сила в света с новата си кръв. Само, че, ако тази кръв е задръстена от лъжи, подмени, интриги и чалга, то тогава няма да се получи нов свят. Крайният резултат ще е нация от зомбита, които даже няма да осъзнават как си играят и експериментират с тях. Заради това съборете референдума на Слави. Гласувайте напук на този, който лъже, че е като вас.


No comments: