Sunday, January 22, 2017

Апокалипсисът от Бойко Борисов
ГЕРБ толкова сериозно са зациклили в апокалиптичната демонология на Бойко Борисов, че само човек със закалени нерви и психика на камикадзе може да издържи пряко предаване на техен политически форум, каквато се проведе вчера. И без това ръководството на тази партия отдавна прилича на сбирка на фентъзи-злодеи, които носят костюми за по 3 хиляди евро и алчно точат ножове за допълнително пари за саниране, защото искат да носят костюми за по 5 хиляди.
ГЕРБ уви нищо не са научили от кандидат-президентската кампания. Партията продължава едно към едно линията, която сътвори в движение между двата тура на изборите - бесноват антикомунизъм, политическо истерясване, че слънцето няма да изгрее, ако БСП вземе властта и хленчове, че са били изиграни, прецакани, наритани и унижени. За тази цел на хоризонта започват да се чертаят хорър картини от миналото - Белене, Ловеч, Скравена...От арсенала се вади и призракът на хибридната война, защото Борисов се нуждае от чудовище с което да обясни собствената си глупост. "Хибридно ни подготвиха", изстена той пред актива си. Комунистите са митологичен библейски враг. Те са "подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни" (цитатът е дословен). Откровение на св. Борисов - пророкуване за идването на Антихриста с петолъчка на челото. Корнелия Нинова - върховният демон, заплахата, червеният ужас...

Подобна стилистика е симптом за огромен проблем. 
ГЕРБ вече подлежат на консолидация единствено по пътя на страха. Колективната психика на сектата изисква свръхвраг, за да може да остане заедно, а да не се разпилее по прокурорските пейки на републиката.
Тази патетика обаче не може да разширява подкрепа, а вероятно тя и не цели това. По-скоро сме свидетели на колективно упражнение по самонадъхване, задгробен живот на една партия, която не може да съществува без някаква перспектива за власт и усвояване на фондове в личните си банкови сметки. 
ГЕРБ не развиват идеи, не показват програма. Те създават роман на ужасите за собственото си падане от власт. Това е коматозно състояние.
И добрата новина за всички нас. 


No comments: