Friday, January 06, 2017

Експедиция към електронната лудост II






Гледам заседанието на правната комисия и се чувствам като герой на Достоевски разкъсван от противоположни страсти. От една страна като гледам какви киселяци са тия от Протестна мрежа (дошли под някакво партизанско име в НС) като се говори за мажоритарна система направо ми идва да кресна това да се въведе незабавно...От друга - като слушам Тошко на Слави какъв менторски тон държи и как се прави на говорител на народа, тоест и на мой говорител, ми идва да му купя билет за концерт на Веселин Маринов и да го паркирам на първия ред, там, където струята ще е най-силна... Охх, светът е голям и хейтърството ми успява да огрее навсякъде.


------------------------------------


Изчетох напоследък няколко много драматични статии на тема "епохата на пост-истината в която живеем". В оксфордския речник този термин е определен с безстрастното и неутрално обяснение - "обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите и личните възгледи". Красиво, хладно и хиперналудничаво определение. Кога точно обективните факти са имали значение в политическия процес? Знам, че според мнозина избирателите са някакви калкулатори на смисъл и значения, но всъщност гласуващия човек изключително рядко се е водил от прагматизъм в своя избор. Днес, понеже елитите ги заболя, започнаха да говорят за пост-истина все едно е настъпил някакъв политически апокалипсис. Това не е теория, а оправдание. Тоест - масите са напълно излудяли, водят се от емоциите и не могат да оценят величието на обективните факти, които им поднасяме. А всъщност не живеем в никаква пост-истина. Просто политическите елити са делегитимирани до такава степен, че всичко, което произнасят автоматично се превръща в лъжа в ушите на гневните. Това вече не е само политическа делегитимация, която е поправима, това е исторически фалит. Той е окончателен. След него следва или голяма промяна или революция. Няма трети път. Те заради това фактите престанаха да имат значение. Кое точно е факт? Това, че в Източно Алепо има "бунтовници"? Това, че Хилъри Клинтън е "най-подготвена за президент"? Това, че Цецка Цачева има убит от комунистите дядо?
Приемаме, че кампанията на кандидата на пост-истината Доналд Тръмп е била изтъкана от лъжи? Но нима това, което Хилъри говореше беше истината? Нима Хилъри беше кандидатът на "обективните факти"? Всъщност натрапват ни теорията за "пост-истината", за да може господарите на катастрофата да си измислят поредно обяснение за това защо процесите не се вписват в техните брилянтни обяснения и схеми. Светът днес идеално се вписва в поетичното определение на Бодрияр за "стачката на събитията". Е, оказа се, че и на някои хора мозъците им също стачкуват. Даже и пост-истината не може да им ги рестартира :)))


-----------------------------



Ужас! Ама наистина ужас! Обикалям из стените на евроатлантическите съвести, обикалям из статусите на антихибридните воини, търся по дуварите на десните шамани, но никъде не виждам нито думичка за годишнината, която празнуваме днес. Сега убеден съм, путинисти такива, всички започвате да цъкате наум и да се чудите какво ли събитие сте изтървали? Пфуу. Днес се навършват точно три години от Майдана, величествената киевска революция на достойнството, онзи "проевропейски бунт", извършен от хората с бръснатите глави и татуираните свастики. Самият факт, че никой от нашите величествени свиркаджии не почете дори с ред тази годишнина говори ясно какво е останало от революцията и какво от достойнството. Революцията се сведе до един опиянчен олигарх, а пък достойнството днес е в хора, които тайно рецитират Адолф Хитлер. Три години след "проевропейската" си революция Украйна тъне в хаос и бедност. Страната е парцелирана между десетина тлъсти богаташа, а населението редовно е облъчвано с пропаганда, на която щеше да завиди дори Гьобелс. В самата Украйна дори някой трудно ще се сети за годишнината. Тя донесе след себе си тайни затвори, убийства на журналисти, тъпченето на опозицията, паднали доходи, антисоциолни тъпотии, налудничава възхвала на масовите убийци на евреи и поляци. Украйна сега е проблем, който всички се стараят да не забелязват, но рано или късно гнойните рани напомнят за себе си по много неприятен начин...


----------------------------------------


От сутринта медитирам върху политическият дзен-коан на Бай Борисов: "Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя". Подозирам, че това е мисловен отпадък на банкянската екзистенциалистка школа, но на на мен ми е интересен контекста в който министър-председателят изрича това откровение - той прави аналогия между жената и властта. Eфектно, но тъпо. Все едно да сравниш Кама сутра и конституцията. Но пък това ярко подсказва как точно е управлявал - било е изнасилване, а не визионерско ръководство :)))



------------------------------------


Древногръцкият поет Алкей е написал един от най-силните стихове за свободата изобщо. В мига на Втората оставка ви черпя с него, защото смятам, че нито един анализ не може да се сравни с поезията:

Днес трябва всички
да се напием — дори насила, защото
тиранинът Мюрсил е мъртъв.

Наздраве!


---------------------------------



Българската "аристокрация" от жълтите павета мирише на пържен лук, пръжки, остаряло олио, прашни завеси, немити чаши и мухъл в огромни количества. Аристократизмът е начин на отношение към света, а у нас имаме банда от потни мизерници, които настояват, че са елит само, защото адресът им е около "Витошка" и са си купили кичозните дрехи тъдява. Ето защо Първата дама е мегаяка - разрита това блато само със своята поява. А има още цели пет години да ги пържи на бавен огън


-----------------------------------



Ооо, божкее, чак сега загрях за огромна трагедия покрай оставката на кабинета - цялото СДС остава без работа! Няма край тази мъка, ей :))


-------------------------------


Много обичам, когато някой изгрее на екрана на телевизора и започне с гъгнив глас да ми обяснява как трябва да се свика Велико народно събрание. Йее, обожавам тоя биберон за наивници. Защото звучи мегаяко, супертежкарско. Уви, опасявам се, че има строги правила за свикването ВНС. Като например това, че е необходимо да бъде представен конституционен проект с идеи, за да можем ние, които не припадаме от възторг, да разберем има ли смисъл от избирането на 400 депутати и то с неограничен мандат.
Да кажеш, че си за свикването на ВНС без да обявиш какво искаш да променяш, е все едно мис "Вселена" да декларира, че е за световно щастие и мир, без да обяви механизми за тяхното постигане. Ето това много ме дразни в България - всеки път, когато някоя от десните партии са окаля във властта, остави след себе си пълен хаос, дезорганизира институциите и остави след себе си титанично количество боклук, редовното им обяснение след всичко това е - системата не работи, време е за ВНС. По същият начин на психодесните сега им е виновна конституцията. Те четат нейните текстове като масов убиец Библията и откриват там паяжината на световния комунизъм. И заради това - пак ВНС. Тази хорър-стори се повтаря толкова пъти вече, че ми идва да вия като създание от роман на Стивън Кинг. Как пък един път не измислиха нещо по-оригинално?



--------------------------------



Отвсякъде днес чета мнения как БСП не трябвало да се радва, не бивало да триумфира...Щях да подмина повечето от тях, ако не бях видял, че и господин "Не взех дори седем процента" Трайчо Трайков също е дал лъчезарно обобщение в този стил. Вотът бил срещу системата, а не за БСП. Не знам, вероятно с някои хора сме били на различни пресконференции. Снощи не чух нито един път триумф от представител на БСП или някаква непремерена и егоистична партийна радост. Дори Корнелия Нинова каза, че това е победа на целия български народ, а не постижение, което тя брои за нейно лично. И наистина - трябва да си същество от паралелна реалност, за да сметнеш, че този буреносен вот е изцяло ляв. Няма как да е. Това е вотът на протеста, на ядосаните, на омерзените, на онези, които толкова отдавна чакат държавата да стане нормална, а пък тази надежда все се изплъзва из-под краката им.
На БСП тепърва й предстоят много промени, които са жизнено важни, защото левицата няма право на повече политически грешки, необходимо е да открие новите си каузи и никога, ама никога, никога, да не прави компромис с тях.
Но пък президентския вот показа нещо, което обобщената персона ала Трайчо никога няма да признае. С номинирането на ген. Радев БСП показа, че може да се учи от своите грешки, че знае как да излиза от трудните мигове с достойнство и в моментите в които България се намира на ръба на чудовищна криза да се организира така, че да предложи своя вариант и проект за изход. През 2013-2014 година мнозина всичколози, които после пристанаха сладострастно на ГЕРБ, обясняваха как с БСП е свършено, как партията потъва завинаги в блатото на историята и е безкрайно радостно, че всички тези днес дишат на пресекулки и се чудят откъде им е дошло павето, което ги е праснало по черепа.
Ген. Радев взе резултат много по-голям от този на БСП - като президент принадлежи на всички българи и върху него няма партиен монопол.
Но пък позволете ми като социалист да кажа - все пак БСП беше партията, която го подкрепи и то дори в миговете в които колективната българска анализаторска общност сумтеше и обявяваше за победител неизвестният и непосочен кандидат на ГЕРБ.
Аз не се чувствам триумфиращ. Радвам се, много се радвам, но не триумфирам. Чувствам се задължен към гласовете на всички тези хора, които в мига на протест гласуваха за промяна. Знам, че повечето от тях не са традиционни гласоподаватели на БСП и заради това не мога да спекулирам с тяхната подкрепа. Но пък няма да приема и хора ала Трайчо, които на практика подкрепиха Цецка, застанаха в подкрепа на демоничното статукво и бяха готови да погалят за пореден път мускула на Бойко Борисов, да дават оценки на БСП. БСП можеше да се свие в своята партийна черупка за пореден път и да се прави, че околният свят не съществува, но избра другия подход - да се отвори към хората и да им каже, че е готова да се променя. А пък всички останали интерпретации да вървят по дяволите. Не ми се слуша как стене кохортата на Борисов.



---------------------------------



Огромна част от десните анализатори ала Даниел Смилов, тези, които през 2013-2014 година пишеха като почитатели на Карлос Кастанеда и надрусани с политическо пейоте раждаха есе след есе за промяната, новите правила и светлото бъдеще на ултракапитализма, днес приличат на праисторически птеродактили, които са в услуга на най-отвратителното статукво. Само като им видя киселите физиономии и треперещите долни устни усещам как България се е променила към по-добро.
Истината е, че от самото начало те играят според своите халюцинации, а не според реалността. Залогът на тези избори от ден номер 1 не беше геополитическата ориентация на страната, а политическата промяна и махането на Бойко Борисов от власт. ЕС, НАТО - това са просто странични теми в голямата битка за отвоюването на държавата от престъпния клан, който срасна институциите с партията и създаде почва за невероятна корупция и чудовищна нестабилност. Влади Въргала, Тончо Токмакчиев и сие и всички останали лакеи, които се хранят с огризки от трапезата може, ако искат до утре да подкрепят Цачева и нейните крокодилски сълзи, за огромна част от българския народ обаче този вот беше вот за промяна.
Заради това сега чета целия спектър от политолози - от Огнян Минчев до Антони Гълъбов като някакво мрачно фентъзи за алтернативна вселена. Българите за пореден път доказват на дясната политология, че тя е явление от различна реалност :))))



------------------------------


Гласувах така, че Бойко Борисов да си търси нова работа от понеделник, защото очевидно кариерата на премиер никак не му се удава...:)))))))


---------------------------------


Леле, изтървал съм. Радан Кънев е обявил, че той е свалил червения генерал Борисов. Точно така, братле, вие го свалихте. Ако не беше Радан България още щеше да стене под ботуша на тоя кървав комунист. Радан - освободител!
Само едно ми е чудно - кога точно схвана, че тоя е червен? Когато гласуваше пак да е премиер ли? Или когато му гласувахте заемите и тъпотиите? Или, когато му се мазнехте да ви дава министерски кресла? Или когато му опипвахте мускула? Ако разчитахме на реформаторите да ни освободят от Боко, тоя верно щеше да изкара още 40 години на власт


-----------------------------



Този дебат беше като сантиментален хорър. Цецка Цачева успя да стресира цялата нация с историята за убития от комунистите дядо. Плаченето в ефир не е израз на сила, а на опит за шашма. Партийната секретарка имала дядо-антикомунист. Това даже и Евгений Михайлов няма да го повярва, братче. Чудовищна наглост. Това беше инсценировка, опит за изстъргване на десни гласове, пътешествие в кошмара на българските лудости. Тези, който й шепнеха в слушалката подцениха зрителите. Тя доказа, че е дясна още в мига в който измисли как да спре Путин. Ами като го покани на СПА. Мислите ли, че той повече би се веснал в България?
Всичко след това беше театър. Нелепици. Постоянната й формулировка, че тя е обикновена българска жена, майка и не знам какво още, много ярко контрастира с високите цели на поста за който кандидатства. ГЕРБ се самоубиват. От партия, която ръсеше харизма и асфалт, сега се се превърнали във вампир, който иска да изтръгне самосъжаление. Пред очите си имаме политическият еквивалент на алкохолик, който проси пари за още една чашка. Вероятно заради това се появиха и сълзите. Политическите пияници обичат да се самосъжаляват. Опасявам се, че сега в ГЕРБ ще има епидемия на убите от комунистите дядовци. Те, електоратът им, не пасат трева, загряха, че това е модния тренд в момента. След тази телевизионна хистерия на Цецка, всеки десен, който гласува за нея, ще трябва да се мята от висок етаж. Дали пък Цецка не е коварен план на комунягите за окончателно унищожение на българската десница? Защото, ако беше поревала още малко в ефир не се знае дали утре нямаше да се събудим в държава без психодесни...



--------------------------------


Цецка се самоунищожава с личните си истории. Тая натопи майка си и баща си, за да истеряса като "Малката булка", а най-накрая и ревна....Тия президентите на ГЕРБ все реват бе, мама му стара.



--------------------------------

Тя била една българска майка!!!!! Българска майка, ама кръшка с Ердоган


-----------------------------




Сега освен Путин и Тръмп ли ще нахлува в България, ако ген. Радев спечели? :)))))



No comments: