Wednesday, March 01, 2017

Грандиозната лъжа на госпожа Измама (Цвета Караянчева)
Преди няколко дни аз и водачката на листата на ГЕРБ в Кърджали госпожа Цвета Караянчева, известна като най-великият географ на отечеството, проведохме доста скандален дебат в бТВ. Не съм наясно какво е чула публиката от него заради неимоверните усилия на опонентката ми да докаже на електората си, че може да взима горно "до" като младия Лучано Павароти, но аз лично се впечатлих само от една нейна декларация. В пристъп на медийно вдъхновение и очарователна патетика госпожата обяви, че единствено и само ГЕРБ са алтернатива на ДПС в Кърджали, а съветниците от нейната партия никога, ама никога не са гласували заедно с хората на Доган. Попитах я - "А какво ще кажете за случая с Пазара на производителите, една от големите корупционни схеми в града, нима вашите съветници не са гласували заедно с ДПС?". В отговор Караянчева изхърка мелодраматично, забели зеници, учести дишането си и ме обяви за "уникален лъжец". Това, оказа се, е защитна тактика. Госпожа Караянчева се оказа изпечен майстор на лъжата, дори и когато с апломб твърди обратното.

Но преди да се впуснем в тази дебри нека да кажем няколко думи за самия Пазар на производителите и защо той произвежда толкова гръмокипящи страсти в Кърджали. Дружеството "Пазар на производителите" възниква официално през 2004 година като изцяло общинска собственост. Идеята звучи благородно - производителите директно да могат да предлагат стоката си на населението. С годините обаче корупционната мъгла около дружеството се сгъстява - то се приближава до ръба на фалита, а търговците масово обвиняват служителите му в нечистоплътни действия, раздаване на апетитни терени на приближени и много други. Драмите около пазара стават толкова големи, че от години насам са в дневния ред на Кърджали.

И тук вече тръгваме по дирите на ГЕРБ, дири, които госпожа Караянчева се опита да замете с телевизионен фалцет и изрепетирана истерия. През април 2012 година ГЕРБ бодряшки влизат в медиите със сензационното заглавие - "ГЕРБ дава на съд кмета на Кърджали". В дописката помпозно се обяснява, че хората на Бойко Борисов смятат, че Хасан Азис води дружеството към умишлен фалит.
Само месец по-късно обаче, на 30 май 2012 година, ГЕРБ се оказват "златният пръст" на мнозинството в Общинския съвет в Кърджали и гласуват заедно с ДПС за нов Съвет на директорите на дружеството. Без техните гласове то просто е нямало как да мине. По дяволите, дори част от съветниците от ДПС гласуват "въздържал се", но ГЕРБ са твърдо "за". Величествено "за". От заканите за съд до пълното превиване на гръбнак са минали малко повече от 30 дни. Можем само да предположим какви бълбукащи процеси са се развили на тъмно и зад кулисите. Но ГЕРБ се оказват вярна патерица в решителен миг за продължаване на корупционната мъгла. И това са представителите на партия, която иначе кресливо претендира да бъде "алтернативата на ДПС". Хитър номер. Но фалцетно-фалшив като медийно стенание на Караянчева.

Драмата обаче има продължение. 
Защото темата не слиза от дневния ред на Кърджали. Корупционните съмнения и мъгли продължават с пълна пара и сила. И така се стига до 2016 година, месец април, когато ГЕРБ и ДПС отново влизат в комбина, за да гласуват "актуализираната програма за финансова стабилизация" на дружеството, която предвижда разпродаване на негови активи, а всички знаем какво на практика означава това. ГЕРБ гласуват заедно с ДПС. Как стигат до единодушие по тема, която е пълна с толкова корупция, само те си знаят. Нашата роля тук е да посочим фактите и да не оставим те да бъдат заглушени от телевизионните писъци.
Защото госпожа Караянчева реши, че не е достатъчно да излъже от голям екран. Защитната лъжа продължи тези дни на страниците на вестник "Галерия", където в неин постен и патетичен текст, темата за "Пазара на производителите" е определена като "опорна точка". Уви госпожа Караянчева борави с думите като певецът Джорджано с музиката. Защото тук не говорим за опорна точка, а за конкретен факт. Неопровержим. Незаобиколим.
Той не може да бъде разбит с фалцет, крясък или крякане. ГЕРБ са патерица на ДПС в ключови сделки. Поправете ме, ако греша, но откога притежателите на "златния пръст" могат да бъдат наречени алтернатива? Те са алтернатива точно толкова, колкото Пекин е във Виетнам. Просто човек трябва да броди в паяжината от лъжи на ГЕРБ с огнепръскачка в ръката, за да може един път завинаги тази измама, която си е повярвала, да бъде приключена веднъж завинаги. Хванах само едно изречение на Караянчева от нашия дебат и то се окажа опашата лъжа. 
Ами ако реша да се захвана и с другите....:)

No comments: