Thursday, March 09, 2017

Кой Ви даде право, г-н Льобедел, да се държите като плантатор в България?Пореден френски посланик си позволява да държи на България менторски тон, пълен с презрителни нотки и високомерен цинизъм. Новият пратеник на Париж Ерик Льобедел нарече България "мрънкаща периферия".
Кой Ви даде право, г-н Льобедел, да се държите като плантатор в България? Презрението на политическият аристократ, очевидно случайно попаднал у нас, било предизвикано от интервю, в което евродепутатът Петър Курумбашев съвсем основателно се възмущава от опитите Европа съвсем официално да мине на две скорости.
Изявленията на Льобедел обаче показва, че Европа май никога не е била на една скорост. Иначе някакъв анонимен френски дипломат щеше ли да си позволи тон, който приляга повече на плантатор, отколкото на официален гост в тази страна?

Крайно време е да осъзнаем едно - идеята за Европа на две скорости не е никакъв рестарт, не е опит за нов пламък в двигателите на ЕС, а по същество ще представлява наръгване в стомаха на Евросъюза и оставянето му да кърви до смърт. Ако погребем солидарността и оставим "аристократите" да си направят първа класа, а да оставят всички останали във "втора", това може да е Европейски съюз, но той няма да има нищо общо с общността, към която се присъединихме към 2007 година.
ЕС на две скорости ще е все едно да разделим България на две скорости - София да богатее и дебелее, а всички останали региони да изостават някъде в далечината на бедността и неравенството.
И опитите на евроатлантическото шаманство у нас да представи у нас катастрофичния екшън "Европа на две скорости" като нещо съвсем нормално, са напълно абсурдни. Разбирам, че имат да бранят грантове и тонове изговорени глупости, но е крайно време да си кажем истината - позволим ли ЕС да мине на две скорости, можем да махнем за сбогом на онова, което Джеръми Рифкин навремето нарече "европейската мечта".
И само да припомним един тревожен факт - разпадането на империите никога не е започвало от перифериите. Империята се разпада, когато центърът се разтърси или когато аристократите-първокласници омажат всичко. Външният министър Ради Найденов наскоро привика турския посланик да даде обяснение за участието си в клип на ДОСТ. Мисля, че френският също трябва да бъде поизпотен. 
Време е мосюто да схване, че "периферията" няма да търпи такъв тон и такова самодоволство.

No comments: