Monday, July 17, 2017

Паяжината на Цвета Караянчева




Кърждали е красив град. Топъл. Гостоприемен. Китен. Живописен. 
Но от много години насам е оплетен в една паяжина от тотално кадруване, стигащо до фанатизъм, безогледни интриги и безмилостен реваншизъм. Това е паяжината на Цвета Караянчева. 

Госпожа Караянчева е нещо като бюро по труда за гербаджийски кариеристи, безпрекословно верни единствено и само на нея, защото тя оперира по модела на Кръстника от прословутата книга на Марио Пузо. Всяка държавна служба - от областния управител до чистачките в държавните дружества трябва да бъде одобрена от госпожата. Всеки, който си позволи да я заобиколи бива съсечен на мига. Разказваха ми случай за член на ГЕРБ, който е приел да бъде назначен на работа, но от областния управител на временното правителство. Веднага след изборите той също пада жертва на модела "Цвета". Защото е направил непростимото - не е съгласувал действията си с нея. Тази паяжина е усмирителната риза, която държи по-малките градове в диктата на гербаджийските феодали. Ако си социалист - забрави за държавна работа. Ако си социалист, който вече е на работа, готви се да бъдеш съкратен, пенсиониран, уволнен. Управляващата Партия не допуска инакомислещи. 

Днес имах поредна приемна в Кърджали. Остатъците от косата ми се изправиха от ужасяващите истории, които чух. И те винаги са съпровождани от жалния стон: "Ама, моля ви, не замесвайте името ми. Имам семейство. Деца. Тя ще тръгне след мен и ще ме преследва докрай". Абсолютно разбирам хората. Защото там, където паяжината на Цвета има власт демокрацията е отменена напълно. Ако не си гласувал по правилния начин за теб няма никакъв шанс да си намериш работа, да просперираш, да изплуваш от блатото. Госпожата бди за кадровите досиета на всички, защото този местен авторитаризъм разбира властта като радикално кадруване. Всички трябва да са персонално благодарни на госпожата, да знаят, че са получила хляба от нейната ръка. Почвам да събирам данни за всички случаи. Няма да прецаквам хората, ще запазя имената им в тайна, но в името на здравия разум един ден някой трябва да проучи неудържимия възход (по Брехт) на явления като Цвета Караянчева, ако искаме да говорим за истинска свобода в България...

No comments: