Sunday, August 27, 2017

Орган за борба с корупцията означава политическо харакири за ГЕРБ




ГЕРБ много се изнервят, когато стане дума за корупцията. Започват да се държат странно и леко налудничаво като зомбита от телевизионен сериал. И веднага гледат я комисия срешу президента Румен Радев да направят, я да се опитат да върнат темата за Тройната коалиция, универсалният сапун срещу тежките интелектуални зацикляния на ББ-3 и всичките му политически марионетки. Подозирам каква е причината - в обществото тежко се размириса на суджук, а това е миризмата на тъмните схеми, безогледното кадруване, на паяжината, която ГЕРБ са изплели в областните градове и на която разчитат да държат обществото в подчинение. Живко Мартинов, това е името на прогонения любител на суджуци, не е изключение в ГЕРБ. Той е правилото. Аксиомата. Той е истинското лице на партията и заради това махането му от Народното събрание не беше вътрешна операция "Чисти ръце", а паническо действие по бърз парламентарен лифтинг, който да прикрие следите и да заличи отпечатъците.

Всъщност политическите спазми на ГЕРБ през изминалия политически сезон започнаха именно, когато президентът Румен Радев постави темата за корупцията като централна в своите действия. Именно държавният глава пришпори въпроса със създаването на единен орган за борба с корупцията още в средата на юни като мотивира своето мнение с това, че подобно действие ще дисциплинира политическата класа и ще създаде в обществото усещането за дълго отлаганата справедливост. Именно тогава парламентарната хунта на Бойко Борисов реагира като ужилена, все едно някой бръкна със запалена факла в гнездото на вампирите и започнаха да се създават комисии за бойните самолети, започнаха мелодраматичните импровизации на Цветан Цветанов, че не бил поканен на срещата между кмета на Свищов и президента. Изобщо темата "корупция" подлуди ГЕРБ и заради това можем да очакваме, че наесен ще има тежка битка за това как трябва да изглежда органът, който ще бори този обществен раков тумор. Защото това, което партията на Борисов се готви да предложи е подигравка със здравия разум. Големият смисъл на такъв орган е да бъде равноотдалечен от всички власти, за да може да върши наистина своята работа. Точно поради тази причина БСП предложи председателят на бъдещата агенция да се назначава от президента. Само това може да даде гаранции за истинска обективност и качество. Всичко останало ще е поредният политически баламач, забъркан набързо и предложен на обществото като висша гурме-кухня. Нека да ви припомня, че ГЕРБ един път вече претърпяха шумен провал с тяхна антикорупционна инициатива. През 2010 година с много фанфари, редовни медийни лизачи и пусната на пълни обороти пропагандна машина бе създадено звеното БОРКОР, попимето на Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Днес нито един човек няма да успее да ви отговори какво свърши този орган за вече 7 години работа. БОРКОР се превърна в бюрократичен виц, символ на опита да се вдигне димна завеса около борбата с корупцията. Днес този орган произвежда някакви годишни доклади, които никой не чете, но до миналата година бе излязъл на данъкоплатците 10 милиона лева. 10 милиона лева за някакви хартийки и нулева дейност. Звучи като добро заглавие за платформа на ГЕРБ. Причината за провала на борбата с корупцията всъщност е пълното нежелание на ГЕРБ наистина да я водят. След това привлечената като коалиционен партньор Меглена Кунева в качеството на вицепремиер проглуши ушите на всички за антикорупционен орган, но както всичко, което традиционната десница е произвеждала и това остана единствено на думи, едно безкрайно самохвалство, напълно неподплатено с реални действия.

И днес - седем години след катастрофата БОРКОР, интелектуален продукт на партията, ГЕРБ се намират в ситуация в която трябва да действат, макар и да знаят, че ако бъдещият орган за борба с корупцията действа качествено и обективно, това ще разнищи политическата им формация като отровен спрей срещу насекоми. Заради това виждаме радикален опит борбата с корупцията да бъде спряна в зародиш и да се роди нещо като БОРКОР-2, абсолютно безидейно и импотентно. Заради това кабинетът на Борисов побърза да реши, че хората в звеното няма да бъдат назначавани от президента, а от парламента и то с обикновено мнозинство, което означава, че институцията може да бъде напълнена с калинки съвсем безпроблемно. Да не говорим, че ще се получи един неразрешим парадокс - ГЕРБ ще трябва да разследват самите себе си, управлението ще трябва да се самоконтролира, което е пълен абсурд и всички знаем, че няма да сработи. Моделът "Суджук" се е сраснал с държавата като паразит и никога няма да позволи да бъде идентифициран и унищожен. ГЕРБ излъгаха и за друго. Обявиха, че звеното няма да разглежда анонимни сигнали, което трябваше да даде знак, че няма да използват ситуацията за саморазправа с неудобни политически противници. Но записаха, че то ще разглежда публикации в медиите, което е особено хитър начин анонимките да бъдат вкарани в дневния ред на борбата с корупцията. Защото всички знаем каква е медийната политика на ГЕРБ - подобна идея ще им развърже ръцете де превърнат това звено в политическа милиция и да го подчинят само на своите вътрешнопартийни интереси. 
Независим орган за борба с корупцията е крайно наложителен. След 27 години затъване в пясъците на прехода хората искат да видят, че някой наистина води битка с незаконното забогатяване, с наглите схеми, с паяжината от зависимости, която е оплетена около властта. Но тази битка може да успее единствено, ако се създадат условия за независимост, условия за хора, които са готови да повторят подвига на италианските прокурори от времената на операция "Чисти ръце". Опасявам се обаче, че ГЕРБ ще направят всичко възможно това да не се случи. 
Защото действащ орган за борба с коруцията означава политическо харакири за тях.

No comments: