Sunday, June 21, 2020

Васил Божков – политически трол или партиен ръководител


Българската политическа екзотика може да заеме отделен том в историята на световните лудости. За 30 години видяхме какво ли не - както партия, създадена от бивш цар и изгнаник, така и политическа формация в ръцете на бившия бодигард на Тодор Живков с неясно минало от първите години на прехода. Но допреди няколко седмици, ако някой ми беше казал, че е възможно да има подкрепа за политически проект на олигарх-изгнаник, който скоростно се трансформира във фейсбук-инфлуенсър щях да подсвирна иронично да отмина. В което има житейски урок - никога не подценявайте българските реалности. Те са театър на абсурда и комедийно шоу в едно.

В края на миналата седмица, избягалият спешно от България Васил Божков обяви, че започва свой собствен проект и дори пусна името му - "Българско лято". Пак се оставих да ме изненадат, защото възприех името като нещо, което е пуснато от сайт за фалшиви новини. След модата по цял свят движения да носят имената на сезони си мислех, че тази мода е безвъзвратно натикана в геополитическия килер на миналото, но човек никога не трябва да е сигурен по тези теми. Няколко дни предварително Черепа сюрпризира всички след като във вихъра на разкритията си за властта и коварните намеци за паяжината, която стига до самия Бойко Борисов реши да попита виртуалните си последователи дали биха го подкрепили за политически проект. Аз бях от хората, които възприеха новината иронично. Според мен силата на Божков в социалните мрежи е, че той е върховния трол, който лази по нервите на властта като непозната бактерия в стомашна флора. При това направи това с незапомнен успех - само с няколко статуса успя така да изнерви властта, че Бойко Борисов под път и над път тръгна да говори, че и той един ден ще прави комикси. Нещо повече - с един лек намек Черепа успя да извади на бял свят и странната фигура на пиарката на Борисов госпожа Севдалина Арнаудова, която си направи ритуално харакири с няколко статуса във фейсбук. В първия от тях тя намекна, че Божков сам й се е предлагал, а от контекста ставаше ясно, че тук съвсем не опираме до предложения в сексуалната сфера. Вероятно след това някой бързо е обяснил на пиаршата на Борисов, че този статус я уличава повече отколкото я оневинява, защото да не докладваш за предложение за корупция си е криминално деяние. Точно по този модел навремето Цветан Цветанов за малко щеше да убие в зародиш президентската кампания на Росен Плевнелиев. Наложи се госпожа Арнаудова да пише втори статус с който постигна две неща. Първо - завинаги си извоюва статуса Шехерезада и второ - премести нещата в сексуалната сфера, но историята й приличаше повече на "50 нюанса сиво" отколкото на антикорупционен трилър. Оказа се, че през цялото време Божков й се е предлагал като мъж, а тя всеки четвъртък е ходила при него, за да му отказва. Точно в това е силата на новия инфлуенсър - той знае много, наясно е с тайните механизми, разбира логиката на задкулисието, което движи България, а жертвите му съвсем не са наясно докъде иска да стигне и къде ще спре с разкритията. Точно това го прави трол номер 1 на републиката. Той изнервя, поти, ядосва и кара властта да влиза в ненужни обяснения и наративи. Точно с това поведение Божков е практически виртуално полубожество, защото публиката в България обича преките свидетелски показания. Те потвърждават нещо, което тя е подозирала, но сега вече има доказателства от очевидец.

На фона на тази превъзходна тролщина идеята за нова партия прозвуча като фалшива нота. Разбира се в държава в която Бойко Борисов е премиер всеки има право на политически мечти, но това е стъпка встрани, разсейване на истинския огън и не е ясно какво цели с идеята си олигархът-изгнаник. Повече от ясно е, че такава партия е почти невъзможна за реализация, защото не вярвам да се появят кандидат-самоубийци, които да поемат такова политическо знаме. И най-важното - всяка политическа партия трябва да си открие минимална идейна основа, някаква своя обществена ниша, която да запълни с полезни идеи. Точно тук виртуалният кораб на Черепа взе грешен завой, защото той реши да пусне своето политическо верую във фейсбук. Прочетох го няколко пъти, но в него не открих реално значима политическа идея. Да не говорим, че Слави Трифонов определено може да го съди за плагиатство, защото Божков буквално се е впил в леко кухите, но звучащи добре предложения на шоумена. Още първият приоритет звучи леко абсурдно - "върховенство на закона". Ами, странно е, мама му стара. Не защото идеята не е добра, а защото е изказана от човек, който само дни преди това е обяснил как е финансирал под масата фигури от ГЕРБ. Като си участник в беззаконието, във всеобщия хаос, е много трудно да застанеш като супергерой на правилата, а пък и да търсиш политическа реализация през тях. Отпадането на имунитета на народните представители е другата голяма дъвка. Най-малкото, защото имунитетът на депутатите отдавна е паднал. Те имат единствено функционален имунитет, който във всеки един момент също може да бъде отнет. Тоест това е тема от миналото, която дори не ми е ясно защо се вади от мазето. Забрана за партийните субсидии, оптимизирането на държавните служители, електронното гласуване и администрация - това пък са другите дъвки, които сигурно са прекрасни, но не представлят никаква реална промяна на канибалската система на управление в България. Тоест като политически лидер Божков не е в състояние да ни каже абсолютно нищо ново и различно, което прави неговото лято доста скапано, ветровито и дъждовно. На всичкото отгоре преди да прави партия Божков дължи да каже на обществото, че преди нея той е имал друг политически проект - и това е партия ГЕРБ. От всичко, което пусна във фейсбук стана ясно, че той е инвестирал сериозно в отношенията си тази партия, а тя от своя страна го е обслужвала законодателно и то почти безотказно. До мига в който други хищни апетити се намесиха и се наложи фейсбук-инфлуенсъра да избяга в чужбина, откъдето през задграничен център да ръководи своята новооткрита роля на върховен политически трол.

От всичко, което съм чувал за Божков се твърди, че той е играч с няколко хода напред. Тоест няма да сбъркаме, ако тръгнем да търсим втори или трети пласт зад идеята за "Българско лято". Според мен тази оферта се пуска на масата като още един инструмент за лазене по нервите на властта. Очевидно е, че играта, която олигархът играе трябва да завърши с оставката на Бойко Борисов и неговото оттегляне от властта и точно тук идеята за партия става допълнително оръжие в многоходовата схема. Божков атакува правителството по всички възможни линии, заемайки терена на стихийното недоволство, което се е натрупало като неекплоадирала бомба в нашето общество. Това е идея като предупреждение, че той е в състояние да използва гневът на хората в своя полза и така да отстрани тези, които го прогониха в чужбина. Не бих се учудил, ако тази идея е продължение на някакви разговори и дискусии, които олигархът е водил с представители на властта в блаженните години в които бяха приятели и сега новият проект да говори на тях много повече отколкото да разкрива на нас. При всички положения в последните няколко месеца българската политика получи един нов виртуален фронт, който ще се разраства могъщо и ни предстои да гледаме епични сражения и интриги. Не напразно навръх рождения ден на Борисов Божков го поздрави като пусна част от тяхната есемес-кореспонденция. Целта на олигарха не е да унищожава властта с доказателства, целта му е да я изнерви дотам, че тя да почне да греши постоянно. И дотук той определено успява. Заради това ще ви кажа отново. Аман от партийни инженери. Аман от нови проекти. Аман от кандидат-спасители. Качествените тролове са малко.

А са толкова необходими...



No comments: