Sunday, June 07, 2020

Абсолютно невинните собственици на мезонети


Миналата седмица станахме свидетели на поредното политическо чудо у нас. Прокуратурата напълно и безусловно оневини бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов по скандалната афера, която се прочу из всички краища на родината с името "Апартаментгейт". Тогава, малко преди европейските избори, стана ясно, че Цветан Цветанов, а и една камара гербаджийски активисти са придобили огромни жилища на безценица в столичния квартал "Изток". Или както гласеше популярният лаф тогава - "постоянно ни говорят за западни ценности, а все към квартал "Изток" ги влече". Най-скандален се оказа случаят именно с бившия вътрешен министър - той се беше сдобил с мезонет на цена в пъти по-ниска от пазарните стойности. Особено пикантен момент беше в това, че жилището разполага със собствен асансьор, който паркира собствениците му директно в огромен хол. Покрай скандала стана ясно, че депутати от ГЕРБ преди това са подготвяли и специални законодателни промени, които да облагодетелстват фирмата, която им е е продала имотите, изобщо пред очите на всички лъсна порочната паяжина от корпоративни зависимости, нагла корупция, битова алчност и ненаситна страст към имотни придобивки, която групировката, която управлява България притежава в огромни количества. Точно в окото на бурята стана ясно, че постът на Цветанов като председател на парламентарната група се клати жестоко и след едно негово пътуване в САЩ главата му падна. Точно тогава той произнесе една реплика, която се оказа ключова за разбирането на процесите у нас: "Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже".

Дайте да си го кажем честно - Цветанов е бил болезнено откровен в това свое изявление. Защото днешните беззъби и нелепи действия на прокуратурата го доказват. Главният прокурор Иван Гешев пред медиите се държи като развързан тигър, уверява, че за никого няма да има милост, а в същото време Цветанов буквално се измушва по терлици. Дори и с невъоръжено око се виждат няколко неща - първо, че бившият втори в ГЕРБ няма доходите да си купи такова жилище и второ, че апартаментите, които е пуснал като размяна няма как да са равностойна цена на сделката. Въпреки това той си тръгва невинен от местопрестъплението. Ангел с прокурорски ореол. Символ на чистотата на българската политика. Неопетнен образ на прехода.

"Апартаментгейт" се оказа синтезирана метафора на всичко онова, което ни е задушило като октопод у нас. Първо видяхме на практика, че най-маститите екземпляри на политическия елит имат визия само до собствените си мезонети. А ако са със асансьор още по-добре. Две години от политическата дейност на Цветанов е била насочена точно към това - да намери просторен дом за своето семейство. Всички останали скандали, драми, политически проблеми са били досадни подробности от пейзажа. Абсолютен битовизъм, който буквално убива мозъчни клетки. Защото покрай Цветанов изгоря и тогавашната правосъдна министърка Цецка Цачева, заместник-министърката на младежта и спорта Ваня Колева, а и още доста кадри. В политическото битие рядко имаме възможност в светлината на такава медийна светкавица да видим истинското очертание на мрачното кълбо от пепелянки и калинки, които управляват у нас. "Апартаментгейт" обаче го направи.

Днес вече се оказва, че целият шум е бил напразен. Цветанов е невинен и няма да бъде преследван и това е подпечатване на едно от най-големите беззакония с които сме се сблъсквали в историята на прехода. Тогава за какво беше целият марш от оставки? За какво бяха прочистванията? Защо се наложи Бойко Бориов да слезе от кулата си от слонова кост и да вземе на ръчно командване кампанията на ГЕРБ? Ето в такива случаи виждама как нелепата прокуратура подсигурява стабилен абсурдизъм на политическия живот. КПКОНПИ също оневини собствениците на апартаменти. И така видяхме в каква държава живеем - притежателите на мезонети могат да тържествуват. Тяхна е невинността. И собствеността.

Вън от този морален протест, ако се заровим по-дълбоко в сенчестите води на българската политика можем да открием и друг аспект в пълното оправдаване на Цветанов. То е оферта за мир. Предложение в мафиотски стил - аз на тебе, ти на на мене. Какво имаме предвид?

Преди около десетина дни стана ясно, че 50 мастите членове на ГЕРБ, сред които и бившия кмет на града, колективно напускат партията в знак на възмущение от местното ръководство. В интервю обаче бившия градоначалник Огнян Ценков обяви, че стиска палци на Цветанов и би работил за негов проект, ако бъде поканен. Този ерозивен процес пълзи като разсейки на рак в ГЕРБ из цялата страна. Ако човек се заслуша ще чуе, че много организации са заплашени от буквално разцепление, а даже и от пълно източване. Цветанов е изпълнен с гняв и желание за политически реванш. Преждевременното му пенсиониране от голямата политика очевидно съвсем не му е било по вкуса. Самият Борисов в края на миналата седмица съвсем официално призна, че знае за ерозионните процеси в неговата собствена партия и дори въздъхна пред журналисти, че освобождаването на Цветанов е било грешка, но в ГЕРБ били безмилостни към всички за които имало съмнение, че са извършили престъпление. Тогава именно за първи път Борисов призна, че знае за плановете на Цветанов да прави партия и му пожела успех. Всъщност нещата едва ли са толкова миролюбиви, колкото ни демонстрира актьорската игра на премиера. Ако има човек, който може да разтърси ГЕРБ много сериозно и да ги настъпи по ахилесовата пета - това е Цветан Цветанов. Партията е негова рожба, а много от кадрите по места са му персонално верни като спящи клетки. Именно владетелят на големия апартамент с асансьора е в състояние да откъсне живо месо от сърцето на Бойко Борисов. В този смисъл оправдаването е опит за политическа сделка - живей си в имението в сърцето на София, но остави на мира ГЕРБ и не продължавай с политическия проект. Цветанов вероятно е единственият човек в токсичната атмосфера на ГЕРБ, който първо би получил морковчето, а чак след това тоягата. Така че пред очите ни освен морална перверзия се разиграва и една политическа търговия, която нагледно ни демонстрира какво дъно е ударил обществения живот у нас. Защото нито едно от двете лица на проблема "Апартаментгейт" не е за гледане. Всички там са толкова невинни, че чак е противно да ги наблюдаваш за дълго време. Това морално разложение и политически упадък обаче са белег, че епохата на ГЕРБ наистина наближава края си. Още в мига в който партийните талибани са си купували апартаментите те вече са били по-верни на тях, отколкото на вожда.

И Борисов тепърва ще го разбира...



No comments: