Tuesday, February 08, 2011

Така трябва


Вчера говорителят на НАП Росен Бъчваров като един истински честен човек ни информира, че вицепремиерът Цветанов е дал пълното си съгласие за огласяване на резултатите от проверката, която агенцията прави за имотното и спестовното му състояние.
"Имаме пълното съгласие на вицепремиера", буквално каза говорителят и в гласа му почувствахме радост и облекчение.
Нали си представяте как шефът на НАП или друг упълномощен с деликатната мисия, с треперещи ръце и пот на челото, е попитал Цветанов: "Извинете, г-н вицепремиер, ще се съгласите ли да огласим резултатите от нашата проверка?" или още по-отговорно, още по-държавнически: "Ще бъде ли редно, г-н Цветанов, точно за вас да кажем дали могат да се спестят за няколко години 124 хил. лева и да се придобият 6 апартамента?"
Така трябва.
Когато държавата прави проверка на нечии доходи, трябва да иска съгласието на проверявания. Ако той се съгласи, огласява. Ако той не се съгласи, засекретява. Всеки друг подход е грубиянски, нецивилизован, издевателски и лишен от морал.
А я си представете друго - отиват служителите на НАП да измолят височайшето разрешение от вътрешния министър, а той им казва твърдо "Не". Какво ли щяха да направят данъчните тогава? Да сложат гриф "Секретно" и да спуснат папката с проверката на Цветанов в блиндиран сейф на дъното на Черно море?
Защо данъчните се нуждаят от разрешение, за да казват истината? След 50:50 остават:(отговор А) "Защото философите още не са се разбрали що е истина", (отговор Б) "Защото властта е в ръцете на полицаи".
Обади се на приятел.


(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)


No comments: