Tuesday, February 22, 2011

Омерта


Марио Пузо извади на бял свят и популяризира мафиотския термин "омерта". В демоничния свят на Коза ностра "омерта" е идеята, че трябва да мълчиш за всички престъпления, на които си свидетел. Това е репресивният механизъм на мафията - проговориш ли, срещу теб се изсипва самият ад.

ГЕРБ, понеже вече успешно приличат на герои на Марио Пузо, са намерили свой собствен начин да налагат омертата. Като заплашват тези, които започнаха да говорят истината. Първа жертва на този квазимафиотски гняв се очертава бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев. Доста упорито се заговори вчера, че срещу него може да бъде повдигнато обвинение и той да бъде арестуван. Странджев стана виновен, защото първи проговори за всичко, което МВР е вършило в течение на година и половина, и за попълзновенията на Цветан Цветанов към митниците. В момента, в който проговориш - ставаш виновен. Цялата сила на закона може да бъде стоварена върху гърба на един човек, който просто се осмели да наруши герберската омерта.
ГЕРБ опасно много не приемат никакво различно мнение освен своето, а битката с престъпността им е важна само колкото да овладеят контрола над престъпния свят. Заради това Марио Пузо би видял в механизмите на тази власт нещо много познато - от преследването на проговорилите до желанието да контролираш живота на всички.
Сега ще сътворят нещо като театър на Антоний Странджев. Ще го арестуват показно? Но това ще означава ли, че той не е прав? Че ГЕРБ не действат като мафия? Всъщност един арест мигом ще покаже, че думите му са били правилни, а някой много се страхува от тях.
Защото омертата е отишла на кино.


No comments: