Sunday, June 05, 2011

Раздвоение


Понякога социологически проучвания могат да ни разкрият неща, които най-малко искат да покажат - например колко брутално е скъсана връзката между политиката и обществото по основни теми.
Изследване на агенция "Афис" показа, че две трети от българите подкрепят строежа на АЕЦ "Белене". Парадоксалното е, че по-голяма част от симпатизантите на Синята коалиция също са за атомната централа и твърдят, че на референдум биха подкрепили точно това мнение.

Връзката партии-избиратели се оказва просто един сън. Сините на практика не изразяват дори интереса на своите симпатизанти. Именно прекъсването на логическата верига води до усещането, че в България политиката е висша форма на лудост.
Но резултатите от изследването отново поставят и проблема за допитването на народа и за политическата подлост по този въпрос. Всички твърдят, че хората са достатъчно съвестни, информирани и запознати, за да гласуват за тях на избори. Когато стане дума за референдум, същите тези хора, които са били толкова разумни и съвестни гласоподаватели, изведнъж придобиват статут на неграмотни загубеняци, които нищо не схващат от сложната материя на висшата политика.
На изборите - гении, за референдумите - идиоти.

Това ехидно разбиране, този начин на мислене доведе като естествен резултат парадоксалните данни от социологическото проучване. Как партиите представляват своите избиратели, след като дори не им пука за техните разбирания. А може би е време да преоценим и друго - именно на изборите за парламент хората гласуват с емоциите си и стават неразумни. На референдум никой не би гласувал така. Вероятно заради това не правят допитвания.
Някой се бои, че хората могат да започнат да мислят.


No comments: