Wednesday, June 29, 2011

Скромност и обида


В ГЕРБ очевидно цари невероятна скромност. Само така можем да си обясним нелепите изявления на видните представители на тази партия покрай осветяването на доходите им. Най-интересна беше реакцията на шефа на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. След като парите му бяха осветени по неумолимата сила на закона, се разбра, че той притежава 1 208 366 лева на влог. Това стана причина ДУМА да напише, че икономическият хъс на гербаджията да продаде фирмата си го е изстрелял по богатство дори пред Ахмед Доган. Вместо да се почувства поласкан заради похвалата, Велчев тръгна с вид на меланхоличен литературен герой да се жалва в парламента, че бил несправедливо обругаван. В своята тъга гербаджията произнесе и реплика, която трябва внимателно да прочетем: " Гордея се, че съм внесъл в бюджета като данък над 200 хил. лв. и при тази ситуация е обидно да говоря за доходите си".


Интересно как става така, че богатите депутати винаги се чувстват обидени да говорят за доходите си. И винаги стигат до идеята, че медиите съсипват имиджа им на честни данъкоплатци с едно просто действие - като обявяват финансите им. В безкрайното си възмущение обаче Велчев пропуска няколко подробности от икономическия си живот. Гербаджията така и не обясни защо не е продал фирмата си през 2009 година, когато стана депутат, ако иска наистина да бъде чист в очите на хората и обществото. Ако наистина е толкова обидчив от публикациите в ДУМА, Велчев може би нямаше да се впуска в евангелистки проповеди за това какво губят богатите хора, а щеше нормално да изясни всичко. Останалото създава усещане, че гербаджията има да крие нещо.
А и какво е обидното да те сравнят с Доган? В крайна сметка ГЕРБ направиха така, че позволиха на лидера на ДПС да легализира парите си.
Няма място за скромност.


No comments: