Sunday, October 09, 2011

Моята хавлия за стопиране на летящи чини



От ден на ден светът се усложнява все повече. Ако някога човешката цивилизация рухне в прахта и гордото човечество отново се завърне в състоянието на дивачество и невинност, това няма да стане заради ядрена война или поредният албум на Мадона, а просто заради прекалената сложност на съвременния живот.  Човек емигрира от тежките проблеми в упоителната светлинка на невинността.
Заради прекалената сложност на живота вече се съмнявам, че може да се появи философ, който да изведе цялостна концепция за човешкото битие. За да опише състоянието на съвременния капитализъм на Маркс щяха да са му необходими не 3, а поне 15 тома.
Фейсбук е пример за това, че животът не може да бъде описан единно. Твърде е сложен и многостранен. Заради това всяка промяна на виртуалното състояние, наричана поетично „статус” е начинът на електронната личност да се оправи в морето от хаос или поне да се пошегува за негова сметка.  Като се връщам назад, за да събирам своите умотворения схващам, че това освен електронни са и интелектуални следи. Докато човечеството намира време да се шегува, нещата няма да са твърде трагични. В мига в който всички възприемат света сериозно, значи е време за емиграция на Марс. Дъглас Адамс имаше рецепта за стопирането на летящи чинии – да размахваш хавлия и да се надяваш, че няма да те вземат в кораб на вогоните – най-ужасните поети в Галактиката.  Нека да приемем, че моите статуси са моят начин за чудене дали си струва човек да стои на Земята или вече ми е време да си търся ярка хавлия и да я размахвам отчаяно от покрива на блока си в Подуене.








Изследване на световни социолози показвало, че компютърът имал всички шансове да измести секса и въобще брачния живот. Честно, не виждам как ще се случи това. Колкото и да го усъвършенстват, едва ли ще се появи компютър, който да прави хубава салата. А без салатка вечер - за какъв секс изобщо говорим? :)))))


-------------------------------------------


Във връзка със стратегия 2020 и с оглед на светлото бъдеще на българската нация, правителството излезе с решение "Кама сутра" да бъде прекръстена на "Кама Сутра 2020", а позите в нея да бъдат преименувани както следва: Поза 69 вече става поза "Лисабонска стратегия за взаимопомощ". Поза "Палавата ездачка" се преименува на "Барозу няма да ни чуе". Позата, която в Подуене наричат "кучешката" вече ще носи името "Трябват усилия, за да влезеш в Шенген", а традиционната поза за възпроизводство вече ще се казва: "Техническите критерии са изпълнени" :)))


----------------------------------------------


Аз се стягам да отивам на протест срещу добива на шистов газ. Да припомня - американците искат да унищожат Добруджа със своите сонди. Дори мис Силикон изрази социалният си протест срещу това. Обаче кандидат-президентът Росен Плевнелиев мълчи по темата като млад войник, който трябва да търка пода с четка и да носи кафе на старите войници. :))) Нека да си мълчи, то си е за негова сметка. Мислех дори да пиша на страницата му и да питам каква е идеята му за шистовия газ, но смутено се отказах, защото предположих, че вместо отговор ще получа нова история за това как е спал по паркинги и как всичките му сделки са чисти като душата на монахиня...:))))


--------------------------------------------------


Капитализъм без регулации е като масов убиец с брадва на свобода! :))))) В един спор с Института за пазарна икономика родих това прозрение и съм горд с него. Неизречената част от постулата е: Капитализъм с регулации пък е като джебчия пуснат в градския транспорт! :))))


----------------------------------------------------


Президентът на Чечня Рамзан Кадиров е моят нов геополитически любимец и вече съм на път да му направя фен-клуб. На въпрос откъде малката му република има пари за грандиозно шоу и мегаломански строежи, той отговори просто: "Аллах ни дава парите". Величествен. Аз не се съмнявам, че Аллах е добър и безкрайно щедър. Единственото ми недоволство е защо не прати малко кинти и в Подуене....Нима ние не искаме Кристина Агилера да ни пее на уше. Не само ще ни пее - няма да си тръгне от Подуене...:))))


-----------------------------------------------------



Наскоро прочетох, че в гордата, мъглива Англия се състоя революциона промяна. В официалните документи вече няма да има има думите "баща" и "майка", а те се заменят с Родител 1 и Родител 2. Ако смятат, че така решават някакъв проблем, те дълбоко се лъжат. Защото сега започват философските въпроси. Родител 1 ли е този, който вика на мачовете и никога не оставя бира да се задържи в хладилника. И Родител 2 ли е този, който може да даде половин заплата за фризьорка и около 7 часа да говори по телефона за светлосенките в изсветлените й кичури. Да не говорим, че съвременната Кама Сутра отиде в такива посоки, че е трудно да смениш терминологията с Родител отгоре и Родител отдолу...Офф, какви времена дойдоха! :)))


-----------------------------------------------------


Недоволен съм. Нобеловата награда за литература пак ме подмина нагло. Шведите я връчиха на някакъв поет, който се оказа...швед. Ех, тази литературна шуробаджанащина. Ние скромните гении тънем във ФБ-анонимност, а някакви самозванци се тъпчат с литературната слава. Но, неее, не тъгувай сърце, и ти душа не тъгувай като стриптизьорка, която няма дрехи за сваляне....Виждате ли какъв мощен талант като моя бе пренебрегнат! :)))) Другата година разчитам на глобален съпорт :P


------------------------------------------------------


Винаги съм знаел, че в една държава, която не е обременена с призраците на историята, щеше да се намери човек, който да прасне една клечка кибрит на всички шибани досиета. 20 години минаха, а те все още са карти в покер - вадят се на масата в подходящите мигове, за да скофтят атмосферата. Ето оказа се, че "гласът на Костов" Михаил Михайлов е поредното ченге. Загадката е как така толкова време досега не са го извадили? Защо са го пропускали? Кой го е крил? Защо са го крили? Темата за досиетата е гадна, защото всички знаем, че много мазни сметки си правят игрички покрай тях. Така ваденето на досиетата не служи за разкриване на истината, а за гилотиниране на хора. Както са тръгнали скоро ще извадят досие на самия Костов, хахахаха.


----------------------------------------------------

Откакто Дилма Русеф е в България в главата ми не спира да се върти великото стихче на Киплинг:


Безчислена флотилия
изпратил съм в Бразилия,
а сам стоя на кея!
Ще ида ли в Бразилия,
Бразилия,
Бразилия?
Ще видя ли Бразилия,
преди да остарея?


Ех, Дилма, бъди истински социалист и ме вземи в Бразилия! Ако пък няма място в самолета, няма да откажа да ми пратиш няколко танцьорки на самба! Така де - левицата трябва да си помагаме :))))


-----------------------------------------------------------


Защо, о, боже на политиката, защо всички депутатки от ГЕРБ приличат на фантазия за чудовища на братя Грим? Защо си сътворил Фидосова по подобие на Лаком великан и Цецка Цачева по подобие на Кашчей Безсмъртни? И защо, о, боже на политиката, направи така, че всички останали управляващи депутатици (тази дума ще я патентовам) да имат акъл на шимпанзета? И последен въпрос, боже на политиката - мразиш ли скромния си ФБ последовател, че не вкара в този парламент нито една депутатка, която човек да поиска да си представи гола, че поне малко да подтисне другите форми на ужас? :)))


--------------------------------------------------------------


‎11 октомври бил ден за разкриване на истинската сексуалност. Волене, време ти е. :))))


-----------------------------------------------------------


Бях на една дискусия за това дали е възможно да има нова класова война. Според мен тя е неизбежна. Богатите станаха арогантни, бедните изпосталяха съвсем, десницата се смахна и стана психиатрична, левицата се превърна в подобие на анорексична манекенка и е на път съвсем да изчезне. Класовата битка предстои. Ноо, това не ми попречи да защитя тезата, че въпреки неизбежността на класовата борба, много по-добре за целия свят щеше да бъде да гледаме битка между блондинка и брюнетка по бански в кал...:))))


----------------------------------------------------------



Тези дни всички брокери на Уолстрийт отново пият несметни количества хапчета за сърце, защото поредната черна вълна залива световните борси. Поредицата от кризи стана по-голяма дори от поредицата пластични операции на Лили Иванова. Аз съм срещу евтаназията по принцип, но в случая ми се струва, че някой трябва да дръпне шалтера на борсите. Така ще си решим проблема. Маркс навремето беше забелязъл, че парите не са предмет, а обществено отношение. Светът има отношение към голите снимки на Памела Андерсън, но виж към Уолстрийт вече няма. Може би трябва да заменим капитализма с нещо друго. С памелизъм например. Вместо борси ще си имаме голи фотосесии. Аз не виждам нищо лошо :)))


-------------------------------------------------------------


Ето как бохемската левица пее "Интернационала": "На крак, о плейметки разсъблечени/ на крак, о, робини на страстта/ ако буржоата ви видят облечени / направо ще падне властта! / Нека без милост, без пощада / да свалим и последний сутиен / напред - таз гордост нас се пада / и пролетариатът ще бъде възроден" :)))))))) Ехх, кога ще ме признаят за най-големият ляв идеолог? :)


--------------------------------------------------------------


Имам нелекото усещане, че и тази година нобеловите награди ще ме подминат. А имам успехи във всички области. Химия: направих титанично усилие да завъдя афганистански опиум в Подуене. Единствено подозрителните куки провалиха експеримента ми, но поривът остана. Физиология: нали аз доказах, че 7 бири не са пределът на човешкото тяло, то може многоооо повече. Литература: в Подуене и до днес настръхват от кратката ми поема "Премиерът да го духа", посветена на величието на човешкия дух и неговият сблъсък с властовите парадигми. А Мирът ми дължи най-много. Нито една война не подпалих, въпреки че можех да свикам кръстоносен поход срещу Веселин Маринов. И тези забележителни успехи ще бъдат подминати и тази година?! Позооор :)))))


-------------------------------------------------------------


Попаднах на таксиджия-революционер. Той каза, че само бомба ще оправи парламента. Аз кимнах в знак на съгласие. Аз споделих, че не евреите, а жените управляват света. Този път той кимна. Разделихме се като първи съмишленици..:)))


--------------------------------------------------------


Основно правило на редактора, формулирано от Стефан Продев: "Всяка дописка (пауза) може да бъде съкратена (пауза) до заглавието (пауза). Включително!". Хахха, помислете дали някога ще поискате да ви редактирам...:P


----------------------------------------------------------


"Изкуството не е огледало, което да отразява света, а чук, който да му даде форма." Владимир Маяковски. (Хаха, а аз се чудя защо като напиша нещо ме болят ръцете - очевидно яко чукане пада...:))))


----------------------------------------------------


Никога няма да схвана защо извънземните са толкова милитаристично настроени във филмите. Егати, пропътувал си девет галактики само, за да се ступаш с някой землянин. Няма логика. Виж, ако си пътувал за чаша бира - да! Да живее бирата - тя ще обедини космоса :)


---------------------------------------------------


В очите на някои жени прехвърчат искри. В зениците на други гори огън. А в погледа на трети няма искри и огън - има направо ядрен реактор. (С други думи - ясно е, че ще изгориш при всички случаи, просто гледай да изгориш най-качествено)...:))))


-----------------------------------------------------


Попрекалих с четенето на фантастика днес (да, знам, човек не бива да скатава от работа), но пък ми стана чудно едно: ако се окаже, че Бог всъщност е някое малко октоподче от Сатурн, ще трябва ли да пренаписваме цялата Библия... и да забраним морските деликатеси например...:))))


---------------------------------------------------


Когато в душата ти е пролет, защо да ти пука, че се разминаваш със зомбита? :)))


----------------------------------------------------


Пореден признак, че светът тръгва на зле. В Украйна забраниха на правителствените служителки да носят минижупи и високи токчета. Боже мой, основният експорт на Украйна са жени, които изглеждат зашеметително в минижуп! Забраната на минижупа, май френдс, не е фактор, който би увеличил притока на чуждестранни инвестиции...:))))


---------------------------------------------------


В края на работния ден, камарада, се чувствам като Фидел Кастро след осемчасова реч на площад в Хавана - тоест пие ми се ром, искам кубинска пура свита на бедрото на мулатка, разсъждава ми се революцията и искам да слушам океани в далечината...:)))) Hasta la victoria siempre...:)))


-------------------------------------------------------


Напоследък се натрових с твърде много циганска музика. Но пък родих съвършена теория. Класиците на левицата много са бъркали като са си представяли революцията като нещо свързано с битка. Неее, революцията е нещо свързано с музика. Един истински кючек и Уолстрийт ще рухне от възхищение. Представете си танцуващите брокери, които викат "Опсаааа" и късат акциите на "Майкрософт"...Величествено! :))


-----------------------------------------------------------


Поредна история с таксиджия. Този път ме вози един чичка - безобразен фен на музиката, който не спираше да си припява през цялото време. Ентусиаст и половина. В крайна сметка - започнах да си тананикам и аз. Той си тананикаше поп-парчета, а на мен уви ми идваха единствено фолкхитове в главата. "Да ти честитя ли....". Това обаче доказа нещо - културите могат да съществуват съвместно. И да не спират да си тананикат..:)


----------------------------------------------------------


Една английска шега: "Въпрос: Каква е мъжката представа за любовна игра? Отговор: Половин час кандърдисване" (разбира се, в джентълменския английски няма думата "кандърдисвам", но аз я слагам за типично описание на балканския мъжки характер), хаххаа. :))))


---------------------------------------------------------


Наскоро някъде прочетох най-добро проклятие срещу есента: "Ужасно е - дърветата оголяват, а жените се обличат" :))))


-----------------------------------------------------------


Налетях челно на мисълта на един ултракатолически мислител Николас Гомес Давила - "Душата расте навътре". Йес! Винаги съм знаел, че религията ще ми даде спасение. От днес постоянно ще разправям - "Не бе, аз не съм дебел, просто душата ми е голяма..." :)))))


-----------------------------------------------------------


Има едно чудо на вселената, което никога няма да спре да ме удивлява - въпреки дружните усилия срещу, въпреки нервите, караниците, непрестанно звънящите телефони, досадните редактори, истериите, ядосването, споровете за политика, заглавия и думи, въпреки постоянното жужене, скатаване, мързел и въпреки терора на ФБ - вестникът винаги успява да излезе! Как става така - нямам представа. Чудо е.


----------------------------------------------------------


Едно време Лев Троцки създаде теорията за перманентната революция и твърдеше, че ако революцията спре никога няма да победи. Аз съм неотроцкист и създадох теорията за перманентния купон - това е шумна душевна революция, която е осъзнала, че отделната личност може все пак може да промени света - стига никога да не спира да купонясва. Когато не може телесно, поне да купонясва наум. Така така - купонясвам си...:)


------------------------------------------------------


Пол Елюар имаше едно стихотворение, което започваше така: "Земята днес е синя като портокал". Май френд, в духа на красивата поезия, мога да споделя, че петък винаги е зелен като праскова, розов като кокосов орех, оренжев като краставица и лилав като круша. Абе ден за фантазия, поезия, мързел и лудост! Какво повече...:))))


-------------------------------------------------------


В края на работния ден установих, че ставам фен на идеята за прераждането. Забавно е. Дали хората тренират специални реплики за това чудо: "Абе, не мога да ти кажа сега, ама в следващия живот всичко ще ти споделя!". Или пък: "Айде, сега чао, драга Анджелина, нали не си забравила, че след три живота имаме уговорка да пием кафе!". Хаха. :))) Кармична прелест просто!


-----------------------------------------------------------


още със събуждането си сутринта се сетих за древният и тържествен библейски въпрос: "Где ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?". Задават го след като Христос възкръсва. Бог ни е пратил бирата, а сатаната махмурлука. Но щом отвориш очи и главата не те боли, а светът ти се вижда хубав - где ти е, махмурлуко, жилото? Пропуснатият махмурлук доказва качество на вселената. Де ти е, биро, победата? :)))


--------------------------------------------------------


История за кинолюбовта. Едно време докато беше женен и влюбен в Мила Йовович Люк Бесон я снимаше като видение на невъзможната прелест ("Петият елемент" - преди малко го гледах отново). После обаче когато французинът (ех, тези бързоразлюбващи гали) се развеждаше с нея, я снима в "Жана Д'Арк" като побъркана полуидиотка на ръба на истерията. Изводът - режисьорите не са най-добрата партия. Знаят как да отмъщават :)



--------------------------------------------------------


Интервю на Виктор Пелевин. Питат го как се отнася към големите класици Достоевски, Толстой, Чехов. Той отговаря: "Те са умрели, а аз съм жив". Хаха, в началото си казах - този е баси високомерния пич, ама после разбрах, че е прав. Животът е най-важен. Най-голямата разлика и най-красивото нещо. Направо си е като тост - да пием за това, че сме живи!


No comments: