Monday, October 10, 2011

Товарищ Бойко, вы большой художник!



"Товарищ Сталин, вы большой ученый,
В языкознаньи знаете вы толк".  

Това са началните думи от една прословута ъндърграунд песен от последните години на сталиновата епоха. Авторът на текста, невероятният писател и уникален хуморист Юз Алешковски пародира пълната деградация на Учителя на народите, който в края на живота си пише труд по въпросите на езикознанието. Всъщност това винаги ще остане характерна черта на всяка диктаторска фигура - желанието за всеприсъствие, за размазваща доминация над всички останали, за институционализиране на собствените мисли над мислите на всички останали, дори с цената на избиването на зъбите на тези, които имат собствено мнение.

От няколко дни цяла България си пее тази песен, но във вариант за величавите художествени способности на Бойко Борисов. Откак стана ясно, че премиерът ще става почетен член на Съюза на българските художници, се разгоря тежък културен спор за неговите творчески качества и ранима душа. В защита на политическия му началник блесна талантът на културния министър Вежди Рашидов. Неговите критически прозрения от вчерашния ден са най-добрата диагноза на цялата власт. Скулпторът сравни Борисов с Пикасо. И намекна, че небрежните скици, които министър-председателят си драскал по време на правителствените заседания, един ден щели да струват много пари. После това му се стори недостатъчно на културтрегера, та добави, че геният може да се отключи на стари години, и даде пример с Гоген. Така Борисов успешно бе увесен на стената на класиката - премиерът, който мери културно величие с Пикасо, Гоген и други висоти на живописта.
Журналистите отчаяно се опитваха да получат отговор на въпроса, къде могат да се запознаят с творчеството на този могъщ талант, който управлява държавата, но не бяха удостоени с отговор. Като всеки скромен гений, Борисов пази скиците си единствено за себе си и не иска да споделя наранимата си душа със света.

Да обобщим титлите му дотук, както правеше навремето съветската преса със Сталин: Първи строител на магистралите, Гениален съветник за икономическата криза в Европа, Най-добрият футболист сред политиците, Пръв приятел на антитерористите, които приготвят дюнери, Най-успешният резач на лентички в света, Най-добрият баща, който сритва гаджетата на дъщеря си, Първи огнеборец на Стария континент, Най-големият приятел на първолаците. Сега вече го застигна и творческата слава на живописец. Кога ли Му остава време да управлява от толкова културни занимания и загриженост за повдигане на авторитета на изкуството.

В социалната мрежа веднага се появиха вицове, вероятно писани от културни и естетически дисиденти, които искат да съсипят новата слава на родината. Един от тях гласеше: "Попитали премиера като нов почетен член на СБХ: "Как е правилно да се пише - Моне или Мане?" "Маане" отсякъл творецът!"
Товарищ Бойко, вы большой художник!

No comments: