Sunday, October 30, 2011

Тяхната демокрация



"Ние сме доказали, че сме много по-големи демократи от всички останали и това е факт". С тези думи обогати вчера колекцията от перли на мъдростта и вдъхновението Бойко Борисов. Освен почетен художник, той иска да се увековечи и като пожизнен демократ.
Оказа се, че в случая премиерът ще се окаже прав. Цялата му партия са демократи с либерални разбирания за света. Ето един пример - преди два дни стана публично достояние едно предизборно споразумение между ГЕРБ и партия ЕНП за подкрепа на втория тур на изборите. В него управляващите щедро дават своите политически гласове на конкуренцията, но изискват срещу тях назначения в администрацията, заместник-кметско място, секретарска позиция и разбира се: "да се предостави изпълнението на 70% от всички общински инфраструктурни проекти на лица, посочени от ПП "ГЕРБ".
Това е израз на висш демократизъм. Те искат само 70 процента от проектите! Очевидно демокрацията им е кредо. Можеха да поискат и 100 процента. Какво щеше да ги спре? Но вроденото им либерално отношение към вселената милостиво ги кара да вземат само три-четвърти от баницата, а не да я опоскат цялата.

Встрани от този демократичен дух обаче имаме повод за само за мрачна равносметка. Когато такива документи станат обществено достояние, това е крачка напред в осъзнаването на кошмарното състояние на държавата в което живеем. Те (тези коварните, които си въобразяват, че с тяхното идване на власт историята е спряла окончателно) вече дори не искат да крият своите политически цели. И дори узаконяват икономическите зависимости. С договори превръщат коалиционните си кметове в крепостни селяни. Искат цялата власт в ръцете си. Абсолютно всичко да им принадлежи - до последното кметство и бизнес-проект.
Защото нали тяхната демокрацията трябва да тържествува?

No comments: