Friday, November 04, 2011

Зоопарк за политически животни




Когато изборите свършат, ние политическите същества се оказваме в странна ситуация, в нещо като обществен вакуум, в изпразнен от съдържание интелектуален живот. Хората са отишли, гласували са, избрали са някой и после пак потъват в баналното и прелестно ежедневие. Случаят с политическите същества не е такъв - ние месеце след изборите все още оценяваме нашите позиции, разкъсваме се от гняв, ирония, анализи и обощения. Виртуалният сват позволява на един човек да се върне реално към политическите си спомени и отново и отново да преживява миговете си на грешки и миговете на триумф.
Изобщо днес трябва ясно да кажем, че цялата фантастика се провали. Тя описваше света на бъдещето като технологичен и политически стерилен. А е точно обратното - технологиите водят до експлозия на политиката, до взрив на словесност, до закипели страсти и много огън. Защото - това е мистичната природа на писаното слово  - то не търпи изречения без мнение. Това, което можеш да скриеш говорейки пред камера, не подлежи на засекретяване, ако трябва да го напишеш. Изобщо Фейсбук се оказа най-приятният зоопарк за политически животни по тази планета.
И така стигаме до новата порция фейсбук-статуси - те са моите страсти в изборните дни и малко след изборите. Впрегнал съм цялата си енергия в тях, както и всичките си опиянения, недоволства и възклинацания. Дано поне една малка част от тях да оцелеят в шантавите постмодерни дни!






Мистичната природа на журналистиката: винаги по едно и също време всички колеги се нуждаят от един и същи телефонен номер, който почти със сигурност никой го няма :)))) Кеф :)


-------------------------------------------------

Само мен ли ме притеснява един красив европейски факт? ЕС и политическото същество Меркози (Меркел и Саркози) направиха и невъзможното да наритат Гърция по топките и да пресекат всяка възможност за референдум. Това ли ще е оттук-нататък Евросъюза? Терористична организация за спасяване на големи банки? Политически картел за колективно удушаване на страни в името на европейските богаташи? Съюз за спасяване на задници на шантави банкери? Има нещо много неприятно в тази картина. Винаги съм си мислел, че ЕС са преди всичко ценностите и идеите. Днес схващам, че винаги най-важни са им били кинтите...


-------------------------------------------------------

Капитализмът постигна само едно хубаво нещо: така обра хората до шушка, че пак актуализира идеята за голи протести! :)))))
Не е далеч денят в който "Плейбой" ще излезе със заглавие "Пролетарийки от всички страни, събличайте се" :))) Когато няма какво да губиш, защо да не свалиш всичко от себе си? :)))))


-----------------------------------------------------------


"Ако работех толкова много, колкото и останалите, сигурно и аз щях да върша толкова малко работа, колкото те". :)))) Неизвестен антикапиталистически мислител, който все едно е изплагиатствал философските ми откровения :)))


-------------------------------------------------------------


Да слушаш ултрапазарен икономист по въпросите на кризата е все едно да си имаш папагал със садо-мазо наклонности :))) На тези пичове не им ли омръзва да говорят едно и също? Дисциплина, ред, никаква инфлация, сакън да не похарчим малко повече пари, за да спасим хората. Тогава схванах идеалният пазарен в ред в главата на неолиберала: съвършената банкова система и икономика ще дойдат, когато не останат никакви хора. Едва тогава няма да има лузъри, който да им се бъркат в елегантните уравнения и да им развалят картината на света :)


------------------------------------------------------------


Новият президент Росен Плевнелиев обяви, че се е прераждал няколко пъти, а последния път ("през хиляда седемстотин и не знам си коя . ..") бил живял в Ирландия. Сега вече опозицията има коз за касиране на президентските избори. Оказа се, че сме избрали ирландец за държавен глава! :))) Конституционният съд да се намесва, че иначе скоро ще празнуваме денят на Свети Патрик като национален празник :))


---------------------------------------------------------


Понеже сега в цяла Европа е модерно да се мрази Гърция, аз почвам да се превръщам в абсолютен фен на тази страна :))) Но дали някой може да ми обясни нещо. Защо всички гракнаха срещу Папандреу, че обяви референдум? Нали голямото дърво ще го яде целият народ? А и нещо друго - защо Европа е толкова разтревожена, че няма да даде 100 милиарда на Гърция? Баналната аритметика показва, че, ако гърците не... вземат 100 милиарда, то Европа просто ще си спести едни пари. Не знам защо имам усещането, че всички европейски траншове към Гърция мигом се връщат в Европа под формата на плащане на лихви и заеми. Тоест в Гърция не остава абсолютно нищо. Гърция просто е начинът по който Европа да скрие от самата себе си, че нейните финанси живеят в абсолютна шизофрения :)))



------------------------------------------------------


О, хаотични времена! О, кризо черна! О, шантави избори! С лек ужас научих, че гордият червен Борован, тази утопия на селския социализъм, това обетовано място на революционната мисъл, тази Аркадия, по чиито площади (с пари по "Красива България") бяха изрисувани петолъчки, е посинял. Сините бият на изборите там. О, изменчива любов на електората! О, ти, българско сърце, знаеш как да наказваш :))))
И все пак (нека тук да спестим "о"-тата) - Борован е светъл символ и път за спасение. Там ГЕРБ не играе. В Борован политическият модел е истински: сини срещу червени. Искам да видя дали на синята кметица ще й стиска да увеличи цената на хляба в Борован от 40 на 45 стотинки....:)


----------------------------------------------------


В Деня на будителите установих нещо: толкова отдавна съм събуден, че нещо вече ми се иска да легна и да си поспя :))))


------------------------------------------------------------


В древната индийска митология има един бог Шива, космическият танцьор, наричан още Натараджа. Древните индийци твърдят, че този пич имал митологично влечение към танците и като танцувал унищожавал световете.
В новата българска митология ние имаме същество по-страшно от Шива. Нарича се Симеон Дянков. Шива унищожава с танците си и поне е кеф да го гледаш. Дянков унищожава с химикалка и с нещо, наречено Бюджет 2012 :))


----------------------------------------------------------------


Светът, чета по вестниците, вече бил населен от 7 милиарда души... Но хората, които бързо са склонни да черпят по бира все още са кът :)))))



------------------------------------------------------------



Eдин дзен-коан за политическото време. Епохата "Плевнелиев" ще свърши бързо. Особено, ако се научим да мислим правилно за нея. Само 5 новогодишни поздравления и милионерът ще ни се разкара от главата. Само пет тв-речи на 31 декември и ще се отървем. Като сложите в сметката, че по стара традиция при три от тези речи ще сме така опиянени от възторг, крушовица и късащи сърцето песни, остават само две, а тях лесно ще ги издържим :)))


---------------------------------------------------------


Вчера слушах Огнян Минчев, който с патоса на врачка, обявила се за всемирен спасител, обясняваше, че за БСП гласували консервативните части на обществото, а за ГЕРБ агентите на промяната. Абе, мислех, че хапчетата за луди вършат работа. Погледнете картата на България - за БСП гласуват бедните общини, където хората са отчаяни и нещастни. Те не са консервативни, те просто нямат надежда. В този смисъл вотът ясно показа, че има две Българии. И БСП е длъжна да бъде партията на оскърбените и угнетените. Оффф, толкова много мисли, и толкова малко място...:)))


-------------------------------------------------------


Когато си направил Големия шлем (а по-скоро всъщност Големия член) на политическите лузъри: най-нисък резултат на парламентарни избори, най-слабо представяне на местни избори и най-слаб резултат на президентски вот, да дадеш цяла пресконференция без нито един път да споменеш думата "Оставка!" е като да се опитваш (простете за цинизма) да правиш секс без да го вдигаш :))) Заради неспособността на някои хора да кажат "Оставка" - сега ще трябва да търпим диктатурата на фатмаците!


-----------------------------------------------------------



Една минутка за БСП-размисъл: ""Когато всичко е срещу теб... сигурно караш в насрещното платно" :))))


---------------------------------------------------------


Изборите са висша форма на секс без предпазване. Пъхаш бюлетина, пък едва след девет месеца, най-рано, можеш да си дадеш ясна сметка каква дивотия си сътворил :)))


---------------------------------------------------


Вече е окончателно. ФБ изцяло промени писменият български език. Заради това ви предлагам кратък речник на новите български думи:


дааааа - това е да, което произнасяш все едно си на екстази


мхм - странна дума, която вероятно съдържа в себе с скепсиса на модерната българска душа в опитите й да разбере вселената


мда - това пак е да, но вероятно с палави оттенъци


rofl - тази типично българска дума не е от оркския език, а представя лъжливата идеята, че употребявщият я не пише, а се търкаля на пода от смях


След два века археолозите няма да ровят в земята, а ще се ровят във виртуалните бездни. Така че нека да ги улесним с този кротък наръчник, когато ще се чудят какви ли дивотии са плещили виртуалните пра-хора :))



----------------------------------------------------------


И все пак пропагандата на Svetlana Georgieva даде резултат. Плевнелиев ми бе описан като професионалист, харизматик, стратег, човек с мисъл, с идеи, с пари, с усмивки, който си е направил собствен квартал и изобщо си е уредил битието. При тази идеална характеристика мога ли изобщо да натоваря този перфектен човек с отговорности. Та гласувах подобаващо - вселената изисква такива идеални хора да стоят и да си почиват. Нека гадът Калфин да се мъчи с президентстването и да ходи всеки ден на работа :)))))))))


----------------------------------------------------------


От вчера вече съвсем официално имам диплома, че съм част от софийската интелигенция. Не само издържах цял концерт с барокова музика, но дори му се наслаждавах. Разбира се, имам някои забележки. Този пич Хендел очевидно е имал твърде многоо време и всичките му парчета са прекалено дълги. Щом Сашо Роман може да пее за любов, мизерия, пари и светло бъдеще в 4 минути, значи и Хендел е трябвало да се научи на същото :))) Да не говорим, че си мислех, че Вивалди е халф на "Милан", пък той се оказа композиторче на барокови свежарки :)))


----------------------------------------------------------------


"Гласовете трябва да се теглят, а не да се броят". Цицерон. Слава на бога на бирата! Алоу, ЦИК, ако др. Цицерон е прав - моят глас трябва да се брои за 10! :)))))


--------------------------------------------------------------

"Ако БСП бие ГЕРБ на тези избори, то ще е благодарение на целувката. Аз не се целувам”. Бойко Борисов.
"Аз не съм се целувал с господин Доган. Бойко Борисов е". Сергей Станишев.

Абе, винаги съм знаел, че има неустоими мъже, ама този Доган направо е като еротична звезда :))))) От толкова целувки и спорове за целувки - изборите заприличаха на комедия с Мег Райън :))))


-----------------------------------------------------------


Музикантът Графа е истински културен феномен. Едва ли друг български певец е написал толково много песни, които абсолютно никой не помни :)))))))


-----------------------------------------------------------


Единица мярка за фундаментална тъпота: един Цветан Цветанов! :)))) Ако имаше двама като него в тази вселена - вселената щеше да рухне и да откаже да съществува :)) Да започнеш деня си с Цветан Цветанов и негово интервю е все едно да си пъхнеш ядрена бомба в ухото, хаха :)))


------------------------------------------------------------


"Пищял: устройство за намиране на мебелите в тъмнината". Автор - един американски комик, чието име не си спомням. Старост-нерадост :)))



-------------------------------------------------------------


Маяковски има едно велико двустишие:


"Яж ананаси, с фазани се дуй,
твоят последен ден иде, буржуй!"


Аз пък днес бих казал следното:


"Яж ананаси, с Резиденшъл се дуй,
твоят последен дeн иде Плевнелуй" :))))


-----------------------------------------------------------------



Заглавие в "24 часа": Проф. Станка Маркова: "Майки, пазете момчетата от сексагресията на съученичките". Мъжкото поражение вече е факт. Дори и по вестниците вече се пише за нас като за нещо, което трябва да бъде пазено. Въпрос на време е "Космополитън" да стане мъжко списание със статии, които имат заглавия като: "10 начина да си обезкосмим гърдите безболезнено, ако искаме да я накараме да ни забележи и да ни покани на среща", хахахха : )))). Или: "Бъди истински мъж: плачи силно, ако тя ти откаже секс!" :)))


----------------------------------------------------------------


Маркс твърдеше, че комунизмът може да победи в целия свят. Ленин смяташе, че той може да тържествува и в само една страна. А Симов обяви, че комунизмът може да се възцари и в една отделна личност. Е, аз установих работническо-селска власт в себе си. Национализирах фабриките за алкохол и центровете за щастие в мозъка ми и обявих, че няма да допускам капитализъм да минава през граничните пунктове на кожата ми :)))) Моят комунизъм е хубав, защото няма да организирам Народен съд и пускам свободно на пътешествия в чужбина. Душата ми е пътешественик - тя просто настоява постоянно да е на път :)


-------------------------------------------------------------------


Eксперти от БАН най-накрая са успели да кръстосат Котоошу и Фидосова. Полученият резултат се казва Фидоошу :)))))


------------------------------------------------------------


"Ако си мислиш, че никой не го е грижа за теб, пропусни плащането на няколко месечни сметки", казваше навремето един американски комик. Ама това важи и за България. Мислиш, че държавата и полицията не дават пет пари за тебе? Я пробвай да наплюеш премиера и да се кандидатираш срещу управляващата партия... :))))))


No comments: