Friday, November 18, 2011

Иновативната утопия на премиера



Най-накрая бе разбулена една от политическите мистерии на века, тайна, която не даваше мира на човечеството и караше анорексичните манекенки да изтъняват все повече - кабинетът "Борисов" обяви своите приоритети. Основният от тях обаче се оказа много изненадващ - иновации за резервните части на човека.
Самата формулировка е така извисена и сюрреалистична, че първоначално може да ни заблуди, че нейният автор (самият Той, Бойко Борисов) говори, колкото да не заспи. Но министър-председателят веднага ни запознава и с други проблясъци на своя сензационен ум: разочарована разказва как от стволови клетки все още не може да бъде направена резервна ръка, но пък (това ще го броим за оптимистичен проблясък и ентусиазиран възторг) от тях можело да се направи яйцеклетка.  Eвропа се вълнува от проблемите на кризата, дълговете, Еврозоната, а нашият премиер е отплувал толкова напред в бъдещето, че може да маха като холивудска актриса от там. Само с едно изречение Борисов обобщи целият порив на фантастиката от създаването й досега и ни показа утопичен размах сравним с този на разгонен тийнейджър.
Ако подценим стойността на това биопослание, ще направим драматична и фантастична грешка.


Благодарение на "Медиапул" (виртуалната памет винаги е по-дълга, отколкото реалната) си припомних, че темата за биологията и резервните части на човешката органика, е материал, който вълнува съзнанието на премиера от много време насам. И то точно в определена посока. Та "Медиапул" припомниха друго научно излияние на Бойко Борисов, който пред всичките си министри пак бе изпаднал в откровения на тема "резервни части" и биология: "Всъщност когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов!"
А това в комбинация с признанието му пред списание "Макс", че се надява в последния си миг да може да направи нещо и да се изпъзне на смъртта, вече ясно ни подсказват посоката на управленската мисъл.


Премиерът го е страх от смъртта.
Той си представя сблъсъкът с нея като игра на покер в която той ще може да извади асо от ръкава на спортната си тениска и да надцака цялата биология. Заради това резервните части на човека са го обсебили като същество от филм на ужасите. На човека му се живее, бе!
А и само си представете как би се променила политиката, ако разполагахме с резервни части за човека. Ритат го няколко пъти по време на обедното мачле, но премиерът се раздава до край, за да надвие противника. Резултатът - остава без крак. В други, мрачни епохи това щеше да е край на политическите му амбиции, но в светлото бъдеще на иновациите решението е просто - малко стволови клетки, отглеждат му нов крак и още на следващото заседание на Министерския съвет министър-председателят ще може да играе кючек. А не както преди - да лежи преди изборите със строшено стъпало и тъжно да оставя телевизионните камери да снимат болката Му.



Така Борисов ще е сигурен за друго. Властта на ГЕРБ ще е вечна, защото резервните части ще решат проблема с кадровия подбор. Каквито си ги харесаш на едни избори - такива ще ги траеш по няколко века. Умножете Цецка Цачева по няколко века, а Искра Фидосова по милениум. Това е политическата фантазия на премиера - партия ГЕРБ и лично той да се сдобият с безсмъртие, а това няма как да се случи, ако нямат резервни части на човека.
Един път добрали се до безсмъртието ГЕРБ ще осъществят своята нова утопия. Представете си 2455 година. Бойко Борисов успешно навлиза в своята 250-ти мандат. Сменя си ръцете преди да излезе по телевизията и си слага нови очи, за да може да прочете по-добре речта си. А тя гласи: "Ще излезем от кризата след две години. И тогава ни чака истински живот. Но за тази цел трябва да орежем заплатите и пенсиите още малко, за да сме сигурни, че осъзнавате какви жертви правим за вас: средната заплата става 22 стотинки, а средната пенсия - 15 стотинки".



В "утопията на резервните части" иноваторът Борисов обаче сам се е поставил в капан. Защото след като екзекутира публично БАН не е ясно кой може да му осигури иновациите и редовната доставка от резервни части за човека. Иновациите не се раждат от въздуха. Да правиш иновации без да имаш наука е като да правиш шоколадови бонбони без шоколад, или хайде, за да ни разбере премиера е като да играеш кючек на произведения на Вагнер. Ако премиерът иска безсмъртие има само два начина да го получи: първият - да се отдаде на религиозна активност и да се надява, че ще бъде от богоизбраните, надарени с вечен живот, а вторият - да се моли учените по-бързо да разкрият тайната на резервните части".
Религията обаче стои встрани от политиката, а учените избягаха в чужбина. Абе никой не остана. И премиерът страда заради това.
Просто е обречен на досаден и кратък живот.
Без резервни части.
Мъкаааааа! 

No comments: