Wednesday, December 05, 2012

Месецът преди края на света




Накъде в началото на декември заваля сняг. Заваля внзапно и без предупреждение като атака на талибани срещу американска база в Афганистан.
Гледах как почва да пада снега от 7-ия етаж на една сграда в центъра на София. Снегът падаше над старите покриви бавно, упорито и досадно, без да има предвид, че маите зловещо са описали този месец като последния в историята на човечеството. Снегът се оказа по-вечен от маите, така че той май има повече право на мнение относно света, края му и какво трябва да се направи, за да може земята да изглежда поетична постоянно.
Орхан Памук беше написал много тъжни думи за снега. А аз стоях в своята стая нависоко, гледах падащите снежинки и в душата не успявах да открия дори грам мъка. Глождеше ме единствено меланхоличното недоволство, че няма да мога да гледат същият този сняг след 100 години или пък след 200. А какво ли не бих дал, за да мога един ден след три века пак да стоя пред един прозорец и да гледам вечния сняг, който се сипе отново и отново, оглушал за пророчества, ослепителен в своята прелест.
Този декември трябваше да е последния декемри изобщо. Хей, още имам надежда краят на света да се случи. Не знам дали го осъзнавате, но гробалният край би решил толкова много проблеми накуп, че не е ясно дали няма да го възприемем като благословия.
Но докато краят на света се бави, падащият сняг замества усещането за липса на смисъл.
Просто снежинките отново са тук. Както винаги.







Старият репортер пак оставя задълженията встрани, разпуска като депутат след избори и като пиянка след махмурлук и отново отлита за снежната Москва, където гордите рускини въпреки метеорологическия терор никога не се отказват от минижупа :))))) Не знам за какво е признак това да видиш два пъти Москва за една година. Аз го тълкувам богословски - някой там горе, някое мистично божество на рускините, очевидно ме обича...:)))))))


------------------------------------------------------



"Който трупа знание, трупа тъга", беше казал Еклесиаст. Сега се замислих обаче, че обърната тази мисъл абсолютно не важи. Който трупа тъга, не трупа знание. Трупа само празни чаши от водка...:))))))))))


------------------------------------------------------



Изчетох почти всички информации за Борисов в Белия дом. От тях научих, че:


1. Борисов подарил маска на Обама, а получил кристален орел


2. Обама казал, че Борисов има черен колан по карате


3. Борисов казал, че знае кой стои зад атентата в Сарафово, но нямало да казва публично


4. Обама бил похвалил България, напук на злобната опозиция тука


5. Борисов слушал внимателно какво му говорят


6. Обама нарече премиера ефективен световен лидер


Сега вече ви давам и задачката. Хайде сега по тези информации се опитайте да разгадаете каква точно е била темата на срещата, защо трябваше да става припряно и какво точно са искали американците от нас. Разпиляната душевност на премиера е хаотична, но от потокът на съзнанието му съмнително отсъства една основа тема - българският престой в Афганистан. Залагам колекцията си от плакати на Памела Андерсън, че изведнъж на българска почва Борисов ще се осени от идеята, че 2014 година е добра година България да не прекратява участието си там, но дори и да го разшири по максимално възможен начин. Янките си издирват пушечно месо по планетата, а нашият премиер (нали е ефективен лидер) веднага е готов да услужи. Въпреки черния си колан...:))



---------------------------------------------------------



Вчера есемесът, модерното проклятие на света, навърши 20 години. Любопитен факт първият изпратен изобщо есемес в историята гласял следното: "Ебаси, дали някой ще схване, че две точки и скобка е усмивчица?". Днес се замислих, че есемесите оказаха разрушително влияние върху езика, защото премахнаха гласните в името на ефективността и така целият свят се оказа затрупан от съкращения - tnx, OMG, LOL, zdr, ok, uff. Въведоха многото препинателни знаци - какво?????? и заляха света с повече усмихнати и изплезени човечета, отколкото е някога е успявала да произведе земята в предишни епохи...:))))


---------------------------------------------------------



Чета една новина, че косовският премиер Хашим Тачи си бил направил таен харем от украинки, рускини и някоя друга молдовка за цвят, които криел в своя тайна резиденция в Прищина. Така ли? Ето сега ми се изяснява, че АОК очевидно никога не е означавало Армия за Освобождение на Косово. Армия за Обсебване на Компаньонките - това е значело :)))))))))))))))))


---------------------------------------------------------


Снегът прехвърча толкова за кратко през центъра на София, че дори не успях да му се зарадвам. Точно, както в последните ми сънища блондинките пробягват съвсем кратко, преди сънят да се смени с кошмар, че Дянков ме преследва със сатър и с книга на Айн Ранд в ръката...:)))))


---------------------------------------------------------


В един култов роман ("Синята брада") Кърт Вонегът споделяше, че най-големият проблем на Земята не е отсъствието на Бога, а точно обратното - неговото постоянно присъствие. И, казваше в романа главният герой художникът-абстракционист Рабо Карабекян, човек може да се чувства свободен само, когато Бог отсъства за малко от него. А, такива случаи според Вонегът са два - след секс и при абсолютно вдъхновение. Няма да споря с класиците. Не е редно. Но има и трети случай на усещането за свобода - когато Божеството се замотае чаааак до далечен Вашингтон и, когато спокойно осъзнаваш, че България спокойно може да изкара и без правителство...:)))))))


----------------------------------------------------------------


Не, не, не и не. Отварям страницата на Иван Костов във ФБ. И какво виждам: снимка на Костов при Диана Найденова и надпис отдолу: "ДСБ е моралният победител". Абе, Сергей Станишев си има неочаквани последователи, хахахаха :)))))))))))


--------------------------------------------------------------


Искам официалните вселенски власти веднага да опровергаят грозните слухове, които се носят в нета, че светът нямало да свърши на 21 декември. Хей, небесата, как я мислите вие тази работа. Фактът, че светът ще свърши тази година бе извор на безкрайна радост за мен, защото красиво ме лиши от усилия да минавам на диета, да ставам сериозен и да се държа както подобова на възрастен човек. Фактът, че светът няма да свърши в края на този месец ще ми причини нечувано морално страдание понеже животът носи тежести, ако трябва да го упражняваш сериозно. Също така, ако видя, че вселената не върви на свършване възнамерявам да подам иск срещу цивилизацията на маите, че ми нарушават кефа...:))))))


-----------------------------------------------------------------



Слушам разговор за това дали в България има елитна проституция. Е как да няма? Яне Янев и Марешки какво са? Вярно е - не са с дълги крака и големи цици, но очевидно в елитната политическа проституция грозничките вървят повече....:))))))))))))


-------------------------------------------------------


Реших да походя малко пеш на връщане от бачкане, за да избегне всекидневната истерия по градския транспорт. И това ми донесе най-голямото антибогословско откровение ever. Вървях из смрачаващата се София, дишах въздуха, който леко мирише на дъжд и схванах, че да си жив е опияняващо изживяване. Да си жив е толкова просторна радост, че човек леко се схваща от щастие. И заради това никога няма да разбера хората, които са склонни да подценяват този живот в името на небесния. Никой няма как да ми гарантира, че в небесния живот ще има есенни улици и въздух, който мирише на дъжд...:))))) Дааа, искам да ви успокоя всички. Сега сядам да чета политически статии. Само след 15 минути пак ще съм гневен и възмутен. Но пък кротките мигове също си ги бива :))


---------------------------------------------------------


Редакционен спор в ДУМА. Чета заглавие, че днес се навъвършват 60 години от първата операция по смяна на пола. Тогава първият мъж станал русокоса жена. Аз се зачудих философски защо ли никога не съм чувал жена да е станала мъж, а все чувам за мъже, които предават пола си. Срещу мен се изля философска буря. Др. Mariq Ninova обяви, че всъщност нямало нито една жена, която да е толкова проста, че да иска да бъде мъж. Аз се опитах да извъртя разговора към това, че дори и мъжете като стават жени искат да бъдат блондинки, но тезата ми олекна, май френдс...Все пак защо мъжете искат да стават едрогърди жени, а жените толкова рядко искат да стават надарeни мъже...:))))))


-------------------------------------------------


Съобщение за световната прогресивна общественост. Др. Turhan Apdula вече официално оглави "Солидарна България" и така страната откри своят нов революционен лидер. Др. Апдула, който е младото острие на бохемската левица е лидер, отворен към света, блондинките, пиенето на бира и спортът, наречен "Накарай костовиста да се черви". Др. Апдула също така е безмилостен критик на всяка дясна политика, наясно е с технологията на революцията и има бодър светоглед, и това напълно затъмнява единственото му отрицателно качество - че е завършил право. С други думи днес е празник за световната левица. За световната десница не бих твърдял същото...:))))


-------------------------------------------------------------


Чета в светските новини, че жените преценявали мъжа за 90 секунди. За същото на мъжете обаче им трябвали 5 минути. Така е. Мъжете не могат да бъдат твърде бързи в преценката си за жените. Огледът на циците просто отнема твърде много време...:))))))))))))))


----------------------------------------------------------------


Не знам дали го осъзнавате, май френдс, но политическата кончина на СДС има един неочакван аспект за който никой не говори - разбиването на старите репортерски навици. Поне две поколения репортерки бяха свикнали всеки вторник да са на пресконференция на СДС и да се връщат из редакциите с вид все едно имат идеи за 200 текста. Дори, когато СДС почна да умира, репортерките не се отказаха и продължихада бръмчат до "Раковска 134", въпреки че оттам не излизаше абсолютно нищо различно. В последните три години СДС имаше свръхотразяване за партия, която се колебае между 1 и 2 процента. Това е, защото сините лидери предодоха партията си, но репортерките останаха на поста си и поддържаха имитацията на живот с интриги, слухове, скандали. Сега на това трябва да бъде сложен край. Партия от 1 процент. На кой му пука какво мислят седесарите? И това не е ирония. Просто очевидно политическият живот може да тече единствено там, където репортерките ходят....:)))))



------------------------------------------------------------



Заради ранния график на вестника, за първи път от години се прибрах в пика на прибирането на пролетариата по къщите - коварното време между 17.30 и 18 часа. Обикновено се прибирам доста по-късно и заради това заварвам полупразни трамваи, в които човек може да си пее развеселен или поне да зяпа през стъклото към огромните луни над Подуяне. Оказа се обаче, че да се прибираш с пролетариата е телесно изпитание. Точно като в онази книга на Платонов "Чевенгур", където хората от Чевенгур изпълняваха лозунга "Пролетарии от всички страни, съединявайте се" като строяха къщите си плътно една до друга. В ранната вечер в София пролетариата е толкова съединен един с друг в трамваите, че, честно, чудя се как това още не е се отразило в демографския прираст....:)))))))))))))))))


-------------------------------------------------------------------



Чета заглавие: "Сръбкиня направила френска любов на учител, за да поправи оценка на сина й, но сбъркала преподавателя". Как пък все такива готини истории се случват на другите? Защо ли един път млада герберка не дойде при мен с усилие да ме накара да погледна позитвно на политиката на кабинета? :)))))))))))))))))))))))))


------------------------------------------------------------



По всичко вече си личи, че е време предизборно. И най-вече по това, че ГЕРБ са наводнили форумите с платени драскачи. Видях, че при много от тях не само тезисите, но дори и конструкцията на изреченията е една и съща. А любимият ми аргумент, който в началото възприех за виц е: "Всеки ден идват българи от цяла България да се повозят на метрото". Хахаахаххахаха! Аз си мислех, че метрото е, за да реши транспортните проблеми на София, а то било, разбираш ли, предизборно увеселително влакче, за провинциални наивници...:)))) Честно, не знам кой им е подготвял на ГЕРБ аргументацията, ама, ако още малко партизират метрото, ще се окаже, че всъщност то е построено лично от Бойко Борисов и е само за хора, които са гласували за кабинета...:))))))


--------------------------------------------------------------


Чух от съседната маса думата революция. Заслушах се с интерес - оказа се, че пролетариатът има предвид революция срещу високите цени на ракията и екзенстциалната невъзможност за готино мезе. Еееех, казах си аз, все пак трябва да се почне отнякъде...


---------------------------------------------------------------


Присъствах на интересен разговор с проф. Колин Крауч, виден британски социолог, въвел термина "постдемокрация" в съвременна Европа, който се оказа уникална свежарка и визионер. В хода на разговора Крауч обясни, че ако левицата иска да оцелее и да намери място в новия глобален свят, тя трябва да започне да изразява най-вече интересите на жените. Светът след кризата, каза Крауч, освен, че разби част от митовете на неолиберализма, показа, че основното ядро на социалдемократическите партии са жените и е време светът да започне да бъде обясняван през техните интереси...:))))) Нямам какво да добавя към това интелектуално проникновение. Аз отдавна твърдя, че патриархатът беше само временно проявление на вселенска лудост. Сега вселената пак уляга в естествената си левичарска женственост :))))))))))


----------------------------------------------------------


Понеже виждам, че цял ден се постват някакви призиви на английски език към властите във Фейсбук, реших и аз да не оставам по-назад и да напиша своите правила и изисквания, но на български:


В отговор на новите правила на Фейсбук искам да декларирам, че всяко изразено тук мнение, становище, псувня или възхищение на моята стена принадлежи на съществата от Алфа Кентавър 4 и погазването им подлежи на санкции спрямо Галактическия закон за множествения оргазъм. Също така декларирам, че забранявам на Фейсбук да ми пипа снимките или личната информация, с изключение на случаите в които Марк Зукърбърг лично ми прати стриптизьорки, за да ме разведрят и да ме настроят антипазарно. Уведомявам Фейсбук-властите, че мненията ми не съвпадат с гледната ми точка (това го крада от Пелевин) и следователно ще приема посещението на агенти на ЦРУ като лична обида, освен, ако не са агентки в по-прилепнали поли, които ще посрещна радушно, но няма да подписвам нищо преди да се убедя, че не носят сутиени. Аз казах :))))))


--------------------------------------------------------


Разтресе ме смущаваща аналогия между това, което става в СДС и Френската революция. След като отминава първата вълна на ентусиазъм тогава, идва времето на интригите и гилотините. И така без глава си оказват две икони на революцията - Жорж Дантон и Максимилиан Робеспиер. И двамата обезглавени за по-кратко време отколкото би отнело да учител да напише двойка на ученик, който не знае през коя година е станала революция. Разбира се, нито Мартин Димитров, нито Ваньо Шарков могат да бъдат сравнени с Дантон и Робеспиер (първите са обикновени идиоти, а вторите велики хора), но общото между тях е, че когато в една партия дойде времето на гилотините, историята и политиката престават да имат смисъл...:)))))


---------------------------------------------------------


Днес най-накрая си дадох сметка защо идва Западът е обречен да залезе. Когато някой в Западния свят кихне народът му казва "Bless you" (благословен бъди). Мен много повече ме кефи българския вариант с многозначителното "Наздраве". Схващате ли разликата? Едните веднага изпадат в религиозен мистицизъм, а ние възприемаме кихавицата като пореден повод да пийнем за здравето на вселената. Питам ви аз, дори и да приемем, че има Върховно божество - коя ли версия би предпочело той - това, че някакви си там идиоти редовно го призовават за благославя кихащи или пък, че бохемите на света редовно пийват в негова чест...:))))))))))


----------------------------------------------------------------


Подуяне в неделя вечер настръхнало се подготвя за понеделника - народът пие бунтовно по кръчмите, учениците пият революционно по беседките, а маргиналната интелигенция пие кротко пред Фейсбук. Защото какъв понеделник ще е, ако не се явиш с махмурлук на работа, лют като лидер на СДС, който съзерцава портрета на Костов или като фолкпевица, която Коко Динев не е ухажвал...:)))))) Ако някой ден наистина има революция тя ще се случи в понеделник, бъдете убедени...:)))))


-------------------------------------------------------------


Навремето, когато още беше костовист Явор Дачков формулира много правилно една мисъл за България - у нас само маргиналното е автентично. Всичко останало е някакъв театър. Пак се излъгах да си пусна телевизора, за да има нещо, което да ми бръмчи на главата докато си тегля порно и установих, че това, което минава за централни медии у нас се е превърнало в безкрайна истерия. Всеки дебат там се изражда в поредица от крясъци, надвикване, цинизъм и зомбита. Странно е, но именно в маргиналните медии дебатите стават много по-смислени, защото там ти дават нещо, което е непостиживо в централните - възможност да се изкажеш без да се правиш на клоун. Това е България, ако искаш да си истински - трябва да бягаш като Бойко Борисов от книга от централните медии. Да живеят маргиналите! :))))))))))))


---------------------------------------------------------------


От едно кашонче днес, само срещу едно левче, се сдобих с великолепна книга с лимърици. Лимърикът е типичен английски начин за писане на абсурдни четиристишия, които са толкова забавни, че няколко пъти се хилих, както не съм се хилил дори и на интервютата на Вежди Рашидов.
Ето два лимърика, които просто къртят:


Пътувал си стар тип с папагал,
все забърквал по някой скандар -
пийнал си бира и взел
да дресира
папагала да вика: "Педал" :))))


И още един:


Дзен-будист медитиращ в Китай,
кукумявки все канел на чай.
"Не е човешко да се тъпчета с мишки",
цитирал им мъдрост на лама (далай). :))))


-----------------------------------------------------------


След като Бойко Борисов обяви, че България е бедна заради 100 годишното управление на БСП, аз се изпълних с прогресивен исторически дух. Мисля дори, че премиерът даже не казва цялата истина и се зачечтах за времената, когато Той ще има силата да я каже. Дори си представям заглавията от тези вълнуващи дни:


Бойко Борисов: От наглия комунист Аспарух наследихме толкова разбита икономика, че още не можем да се справим с щетите


Премиерът: Заради Тройната коалиция България не успя да превземе Константинопол и да попълни фискалния резерв


ГЕРБ: Бедни сме, защото комунистът Симеон изхарчи цялото злато, за да си прави Златен век :))))))


------------------------------------------------------



"Обществените тоалетни ги продадоха в София, всички тези, които сега искат оставка на това правителство, извинявайте, върнете се назад, химическо чистене направиха върху обществените тоалетни. Хората вървят по улицата и няма милият къде да влезе за пет минути". Вежди Рашидов. Не знам как стана така, но прочетох цяло интервю на културния министър посветено на тоалетните, септичните ями, канализацията и как кабинета на Бойко Борисов е създал условия българите да си изпразват пикочните мехури в политически комфорт....:)))))))))))))))


-------------------------------------------------------


Забелязах една статия в "24 часа", в която някакъв кадър на име Константин Вълков (този пич е върха - няма статия, която да не мога да класирам в топ 5 на световните идиотщини) бабува за нов политически съюз - СДС - ДСБ - ГЕРБ. Човекът направо е написал любовно писмо - как това било шанс за десните да навдигнат глава или направо да получат изборна ерекция. Авторът е така похотливо зажаднял за успехи, че направо пише - този съюз бил единственият шанс на десните в тази декада да гласуват за партия, която може да попадне във властта. Ето заради това никога няма да харесвам десницата у нас. Левицата може понякога да е скучна, повтаряема, безцветна, но никога досега не е изпадала в ситуацията на проститутка, която си е наела вестникарски пиари да й търсят гаджета по страниците на вестниците. А такива като Вълков вече даже не разбират от политика, те просто се опитват да представят оргията като нещо приемливо. Да е жив и здрав. Без идиоти светът щеше да е адски незабавен...:)))))))))))))



---------------------------------------------------------


Стоим в студиото на СКАТ тази вечер при Велизар Енчев с някаква странна, патетична икономистка, която в помощ на своите разгромителни обвинения към кабинета си бе донесла едно парцалче с надпис "Геноцид" и от буквите капе кръв. Дамата обяснява нещо, громи, призовава за бунтове и най-накрая пускат зрители. Първите от народа са на същата вълна. После обаче звъни някакъв кадър. Неговият единствен интерес беше дали дамата си пада по мъжете, защото, по гласа му, си личеше човекът проявяваше философско съмнения в нейните еротични нагласи...Уви, Велизар Енчев прекъсна телефонната свалка по средата. Да ви кажа честно. Исках да громя кабинета. Но пък и с интерес бих чул дали телефонния ухажор щеше да докаже своята теза и дали щеше да покани обектът на въжделенията си на вечеря, за да й избие някои неверни тезиси от главата, хахаха :))))))))


---------------------------------------------------------



Замислих се, че всяка партия у нас отговаря на някое психологическо разстройство:


ГЕРБ - циклофренична мегаломания


БСП - меланхоличен аутизъм


ДПС - изострена параноя


СДС - истерична шизофрения


РЗС - патологична нимфомания


"България на гражданите" - синдром на Мюнхаузен


ДСБ - хиперактивна маниакалност


С други думи най-голямата грешка на прехода е, че допуснахме политолозите да ни обясняват политическата система. През цялото време това е трябвало да бъде работа на психиатрите :))))


-------------------------------------------------------



Вижте сега - след 1500-ата книга за космическо нашествие, която чета, вече мога да правя генерални изводи. Няма никакъв смисъл от окупацията на една планета, освен, ако цените на бирата не са примамливи и мацките никога не казват "не". Но понеже за някоя метанодишаща цивилизация от Алфа Центавър нито бирата ни, нито мацките (вероятно нямат достатъчно пипала) са привлекателни, то значи няма смисъл и от космическото нашествие...:))) И защо фантастите винаги пренебрегват проблема с мокрия бар на звездолетите? Кой би се вързал на идеята, че можеш да минеш 25 000 светлинни години без коняк и пура, а? :)))))))))))))


---------------------------------------------------------


Чета по агенциите, че България е взела решение да осъществи дипломатически отношения с малкото китно и мистично кралство Бутан. Бутан, май френд, е държавата, която преди години е взела решение да отхвърли порочната идея да се мери Брутен вътрешен продукт, а вместо това мерят Брутно национално щастие. Държава, която е издигнала щастието до ранг на икономически измерител, няма как да е лоша държава. Само допреди десетина години телевизията беше непознато явление в тази държава, което пък вероятно обяснява защо нивото на щастие е останало неизменно високо...:)))))) С други думи - някой дали може да ме препоръча за посланик в Бутан? :))))))))


---------------------------------------------------------


Холивудската новина на деня: "Здрач" надмина по приходи "Бонд". Трябват ли ви още доказателства, че живеем в света на вампирите? :))))) Ама тези мормонските вампири са мегаяки дразнещи. Едновремешните вампири поне правеха секс, тези само се гледат похотливо и се обясняват във вечна любов. Еееех, какви вампири имаше едно време! :)))))


-----------------------------------------------------------


Статистиката на блога ми в блогспот просто разби моето усещане за интелектуалност. Човек се мъчи да оправи света, говори за революцията, пише за меланхоличната поезия, обяснява как бъдещето ще е светло, мечтае за звездите, звездолетите и революция на блондинките, а най-накрая виждам, че за трета поредна седмица блогът ми е бил най-много намиран чрез ключовата фраза: "гошо от почимвка ела да те ебем" :)))))))))) (Това само да споделя е заглавие на негова песен, която съм споменал в един от 1010 текста.) Да живее графоманията :)))

No comments: