Thursday, October 16, 2014

"Реформаторският блок" от Салвадор Дали




Медийният образ на Реформаторския блок ми прилича на картината със слоновете на Салвадор Дали. Спомняте ли си образа - нарисувани са  слонове, но крачката им са дълги и тънки като китайски клечки за ядене и човек остава със сюрреалистичното усещане, че трагичните фигури всеки момент ще се стоварят върху земята и, че съществуват във въздуха по някаква върховна гавра на вселената.
От една година насам правоверните медии градят на Реформаторския блок имиджът на политически супергерой. Политолози ни обясняват, че решенията на десните са гениални, уникални, правилни, магически. Че политиците от блока са решителни, отдадени, непорочни и борещи се с нечистия модел "Кой". Журналисти със сатенени ризки сладострастно предсказваха десноцентристки кабинет в който именно уникалните реформатори ще държат златната акция, но това ще е от изключителна полза за България. Водещи в сутрешни блокове гледаха обожателно Радан Кънев в очите и го водеха за ръката в трънливото море на извънпарламентарните партии, за да го дондуркат до бурните води на 43-ото Народно събрание. Изобщо описанията на РБ приличат на комикс - те са съвършени, експертни, светли, чисти, невинни, неопорочени, а в дълбоките им зеници сияе светлината на абсолютната истина, на енергията на умните и красивите.
А истината е, че точно този образ днес играе изключително лоша шега на реформаторите. Всеки, който прочете поетична статия за тях и се огледа в действителността, за да ги види каква банда от идиоти са, ще остане в пълен потрес. Защото очакваш ангел, а получаваш Лукарски. И новата му приятелка, вече горд шеф на Държавната агенция за българите в чужбина.  Очакваш мъдрец, а се сблъскваш с Кунева и нейното нацупено лице. Очакваш решителност, а налиташ на Радан Кънев. Търсиш стратегия, а се сблъскваш с ген. Атанас Атанасов. Драматургията е толкова голяма, че този съюз наистина започва да се превръща в сюрреалистично създание. 



След шестчасовото фиаско на преговорите на РБ и ГЕРБ май краката на политическите слончета започнаха да се трошат като набързо направени солети. Цялата политическа стратегия на Блока до този момент беше да бъде партия присъдружна на ГЕРБ, заради собствената си немощ в момента да мине 9 процента. И най-лошото е всичко, че влъхвите на десницата, техните медийни гурута ги тикаха към този съюз като коменданти на концлагер жертви към газовата камера. Именно това предизвика абсолютната шизофрения на образа. Защото се получи така, че партията на принципите бе готова да преглътне полицейската кубинка на ГЕРБ и дори да изпита известно срамно удоволствие от това. ГЕРБ би трябвало да са отрицание на всичко онова в което реформаторите твърдят, че вярват, но упорито като в роман на Кафка тях ги бутаха и продължават да ги бутат в мрака на едно потенциално коалиционно управление от което ще има много малко позитивни изходи за страната.



Интересна беше реакцията на десните шамани. Даниел Смилов (основният сватовник на ГЕРБ и РБ) с разбито сърце започна стене, че поведението на ГЕРБ е безотговорност. Половината кариеристи на РБ, които се бяха смълчали като Кондьо в полупразна кръчма, почнаха да праскат бойни анти-ГЕРБ статуси и да клеймят бойковщината и всички останали форми на банкянско съществуване. Разбира се, само ден преди това същите тези твърдяха, че дясноцентристка коалиция е единственият изход за България и тайно въздишаха пред потртета на Цецка Цачева. Тази подлост и лицемерие пречи на РБ да осъзнаят нещо. ГЕРБ ги спасява от самите тях. Коалиция с ГЕРБ е като да разчиташ Дракула да мине на диета от плодови сокчета. Щяха да бъдат изсмукани, употребени и изоставени за следващата пищна и горда дясноцентристка красавица с по-дълги бедра.
И е смешно да гледаш как тези, които въздишат за принципи след краха на консултациите започнаха да твърдят, че ще докажат, че управлението им с ГЕРБ е възможно. След такава психодрама, каквото сервираха на публиката, ако реформаторите тръгнат към съвместно управление с партията на Борисов, то завинаги ще унищожат поетичната си аура. Не можеш да унищожиш мафията в съюз с мафията. Толкова е простичко и ужасно как "умните и красивите" не го виждат. И не само не го виждат - те не искат да го разберат. Готино е да заклеймяваш за всичко архиврага в дясно, но проблемът е врагът в собственото ти легло, пардон, политическо пространство.
Реформаторският блок получи неочакван шанс за дълъг живот с отблъскването от страна на ГЕРБ, но сега май ще го пропилее с наслада и с мечтите да уреди поне няколко от своите кадри с министерски кресла. Ето заради това имаме пристъпи на лудост в тази страна - кариеристичните пориви се обясняват с идеализъм. Резултатът са реформатори, които пишат гневни статуси и проклинат неясната гадост на околния свят. Абсолютни слончета на Дали.


Този парламент е резултат от анархистки протест. Хората биха се издразнили на всяко едно управление. РБ са късметлии, че се не се набъркаха в тази оргия, въпреки отчаяните им опити да попаднат на това властово дрога-парти. Заради това в нощта на изборите като видях едни кадри на РБ им казах да не бързат да хейтят БСП, защото двете партии ще си стоим в опозиция и от време на време, където се вика, трябва да си махаме с ръка...


No comments: