Saturday, October 04, 2014

Теория на перманентния радикализъм




И този път ще се опитам да стоя далече от философските въведения към тази компилация от статуси. Ще пусна една снимка и моето обяснение към нея:







Под снимката написах това - Ето тази София ще харесвам завинаги - София на олющените задни дворчета и фасади, София на интересните покриви и нелепо остъклените балкончета, тази китна, непринудена София, която носи леко очарование, малко меланхолия и няколко дози въздишки. По дяволите всички модерни и лъскави сгради и разни други офис-чудовища....:)))
Май същото се отнася и за политиката като цяло. Можеш да обиколиш целия свят, но да откриеш, че тукашните драми като че ли най-много те докосват и карат цялата ти генетика да ври от възмущение и яд. Това е една виртуална хроника на моите разпилени из виртуалното ни отечество мисли, състоянията на моя перманентен радикализъм и като ги гледам сега изпитвам една топлота - все едно надничам над старите софийски покриви и си мисля, че все пак е толкова хубаво да си жив и да се интересуваш от всичко.








Готино е: президентът дава интервю на немците са това колко е агресивна Русия, а в същото време се нахвърля агресивно срещу журналист. Тоя пич да не би да не е разбрал въпроса и да е описвал себе си? Само питам :))))


--------------------------------------------------------




Ето това е ГЕРБ - само за 24 часа успяха да изкарат циганите виновни за взрива в Горни Лом и направо да твърдят, че пак заради циганите ще гръмне ВМЗ. Това, че циганите във ВМЗ работят като озеленители това не ги интересува. С други думи - честит европейски партньор на Реформаторския блок. Със здраве да си управлявате...



-----------------------------------------



Между другото едва днес забелязах, че Реформаторския блок са налепили целият площад пред НДК с ваденки. Така мястото изглежда мръсно и ориенталско. Ееех, казах си аз, как се получава така, че тия дето най-много пищят к'ви европейци са и твърдят, че никога не се уригват на масата и пият само изискано пиене, а не банална ракия, всъщност винаги са били най-големите мърлячи..Това е българската карма. Ако кметицата не одруса РБ с огромна глоба, това означава, че и тая е мърляч...:)))))


---------------------------------------



Гледам снимки на ВИП-ложите на мача на Лудогорец. Доволни, мазни и усмихнати мутри. И някакси без да искам, без да съм го пожелавал, без дори да го мисля целенасочено, се сещам за онзи разказ на Смирненски "Босоногите деца", завършващ с най-голямата присъда, която е изричана в българската литература: "Два свята, единият е излишен!"


---------------------------------------



В интервю на живо пред "Капитал" Радан Кънев вече обяви, че ще договаря зестрата за годежа с Борисов, но не индивидуално, а колективно. Тоест няма да говорим за обикновен секс, а за групов такъв...:))))


---------------------------------------------


5 урока, които научих от служебното правителство на ГЕРБ и на ПлEVNенлиев (свивам изписването на ел-президента от Петър Кичашки и му дължа поне една бира за готината идея):


1. Да протестират могат само "умните и красивите". Когато протестират останалите това е олигархично, тъпо и о, ужас, толкова комунистическо. Да се протестира за морал - о, йе. Да се протестира за хляб - долен болшевизъм.


2. Пари за социални добавки може да няма, но има пари да пращаме оръжие в Северен Ирак на кюрдите.


3. Когато ГЕРБ уволнява - това е просто стабилизиране на ситуацията. Когато го правят другите - е долен ботуш на олигархията.


4. Когато цената на тока скача - това е демокрация и пазар. Когато някой иска да пада - това пак е проклет комунизъм и влияние на дългата ръка на Кремъл, която иска да ни държи в зависимост с ниски цени. Култ.


5. Дори и конституционалист може да се превърне в слуга на полицейската кубинка.


------------------------------------------



Съвсем реален лозунг на кандидатката на РБ господжа Марта Георгиева (тази дето се фука, че никога не е живяла вън от центъра на София): "Животните нямат глас в парламента. Можем заедно да променим това!". Хахахахахахахха! Само по себе си това е най-големият компромат за реформаторите за който мога да се сетя :))))))


-----------------------------------------


И така, по странно стечение на обстоятелствата, старият репортер вчера успя да попадне на територията на Донецката народна република. Красиво е, когато видиш непримирими хора. Пътищата носят следите от битките, къщите също, но същевременно навсякъде опълченците те поздравяват с вдигнат юмрук и възглас: "Смърт на фашизма". Донецк, който в предвоенното време беше над милион души, сега бавно се възстановява от конфликтните дни. Хората се завръщат. Хората от по-малките населени места намират къщите изпразнени, полуразрушени и осквернени по всякакви начини. И ме порази това, че нито един от тях не се отчайваше, точно обратното - ставаха решителни, гневни и яростни. Една старица от Нижня Кринка (да, бях и там) ми каза: "Тези искат да унищожат напълно Донбас. Е, доста ще трябва да се потрудят". На бегом от селцото украинската армия е взривила основния мост, който свързва селото с другата част от Донбас. "По реката ще минаваме, но няма да се оставим бандеровците да ни определят живота", ми каза един опълченец от селото. Не знам какво да ви кажа. Моето усещане е, че тези хора вече са победители. Каквото й да стане.


------------------------------------------------


Разхождам се из нощната Москва и търся къде да си получа рублите...:)))))) Ама ядец, братче! Единственият хонорар са топлите усмивки на младите московчанки. А московчанки, разбираш ли, имат имидж на студените кучки на Русия. :)))))


----------------------------------------------



Ще кажа собственото си мнение и не ангажирам с него никого освен собствената си лудост и личното си джипи. Всякаква форма на коалиция между БСП и ГЕРБ ще е самоубийствена. Пет пари не давам за ГЕРБ, но за БСП такъв съюз ще е разрушителен. В случая изобщо не бива да забъркваме понятия като "стабилност", "последователност" и разни други. Разграниченията в политиката съществуват за дадат гаранция за следване на идеи. БСП не може да си позволява да бъде като Реаформаторския блок, които в името на коалицията с ГЕРБ са готови да зарежат принципи, идеи, даже и здрав разум. Не мисля, че има цена, която си струва да се плаща за такава коалиция. Влизането в съюз с ГЕРБ е покушение срещу нормалното мислене, атентат срещу всичко за което досега се е борила левицата.... БСП отчаяно се нуждае от нормализация, а коалицията с ГЕРБ е като доброволен прием в отделението с най-тежко лудите. Мерси. Нека да си правят десноцентристката коалиция, нека да си робуват на техните токсични догми, за да видим кристално ясно колко са нещастни и смотани. Никаква коалиция с ГЕРБ, кратко и ясно. Ако ще Борисов да лее още три тона сълзи.


-----------------------------------------------------------------



За да не твърдят, че съм вечен хейтър - ще споделя нещо. Клипчето на Петър Москов, което е пуснал сега ми хареса. Вероятно, защото в него той не говори за политика, а за мотивацията си да участва в нея и така посланието му добива универсален, а не тесногръд вид. Вероятно повече от кандидатите трябва да направят такива, защото, когато говориш именно за такива неща си личи дали си искрен или не, дали си лицемер или не. Очевидно Москов не е лицемер. Нооо, в неговите думи има една типична за българския десничар заблуда. Москов твърди, че участвал в политиката от страх, от страх да не би положението да остане същото и един ден на стари години той да остане самичък в същата отвратителна обстановка. Никога, ама никога България няма да бъде свободна емоционално държава, ако десните не се опитат поне веднъж да поемат и своята част от вината за тази отвратителност. Защото те са като героиня на маркиз дьо Сад - все са добродетелни, все са чисти, все са невинни, а пък накрая винаги се оказват замесени в нещо, което има камшици и похотливи монаси. То заради това традиционната десница се върти около 5-6 процента. Защото много хора ги е страх, че тя ще се върне на власт и тогава простотиите им отново ще почнат. Иначе клипът е хубав. Хареса ми. Одобрявам. Освежаващо се почувствах най-накрая да харесам нещо произведено от Реформаторския блок и удивително...от Найо Тицин :)))



----------------------------------------------------------


Един мой приятел (не е ляв, дори деснее) днес ми разви една много интересна теория. Маркс и Енгелс, казва той, описват в своята теория индустриалните общества тогава - Германия, Англия, те едва ли са имали предвид селяните от останалите изостанали части на света.
И днес, продължава моят приятел, се случва същото. Старите йеарархии са изчезнали, но технологиите създадоха нови такива. Самият той се окачестви като част от IT-пролетариата, което можем да определи като някакъв нов кибермарксизъм, макар и изразен от неляв човек. Замислих се, че може да е прав. Никой не е очертал както трябва разделенията днес. Разбира се, в страна като България разделенията са брутални и класическо марксистки, но пък в световен план, знае ли човек, някъде някой виртуален Ленин вече може да замисля планове как да превземе Зимния дворец на Фейсбук :)))))))))))


---------------------------------------------------



Сега ще ви разкажа поредната история с протестър. Сори, но откакто са дошли на власт очевидно в техните среди разкази за срещите им с мен минават за аналог на героична биография за борба. Питаха ме преди малко вярно ли е, че снощи е имало словесна престрелка между мен и кварталният идиот на протеста Манол Глишев. Защото очевидно поетченцето се хвали за нещо подобно в профила си. Истината е, че тоя капут стоя и си наляга парцалите цяла вечер. Звук не ми е промълвил. Нещо повече - гласът му не се чу за разлика от моя, който огласяше ресторанта на Народния театър с теории за това успешна ли ще бъде войната срещу Ислямска държава. Ето заради това от първия ден тоя ми е антипатичен - просто е хартиен тигър. Страховито ръмжи в нета, ама на живо прилича на Азис с неудобна рокля. За втори път ми се случва нещо такова с протестъри. Предния път някакви стояха почти до мене, ама ни звук не издадоха, нито пък дойдоха да ми кажат нещо в лицето. А същевременно от мобилните телефони яростно са ми коментирали статусите. Тия са пълни страхливци. Как да не ги обичаш горките? Но пък егати славата ми е тръгнала. Срещнал се е с мен и вече се чувства герой. Скоро невинните десни девойки ще пищят като ме видят по улиците, хахахахаха :)))))))



----------------------------------------------


Полицейската държава на Плевнелиев/Близнашки не допусна протестърите от "Атака" да нахлуят в ДКЕВР. Гадните органи на реда потъпкаха демокрацията. Олигархията пак бесува. Трябва да очакваме заклеймителна декларация на "Протестна мрежа" срещу тази репресия на волеизявлението на гражданите, нали? :))))))))))))


--------------------------------------------



Видях интересно заглавие: "Канибал и вампир се сгодиха в психиатрия". Абе, предупреждавайте, че това е дописка за чужбина. Първоначално си помислих, че ще чета анализ за отношенията между Бойко Борисов и Люба Кулезич...:)))))


--------------------------------------------------


Борислав Цеков обръща внимание на хвалбата на ГЕРБ, че Хилъри Клинтън е споменала Бойко Борисов в мемоарите си като пуска целия пасаж от няколко изречения. Хахаха, наистина не е за хвалба - в него единственото, което си спомня Хилъри е как с ББ са си говорили за прически, което е мощен удар срещу мачото от Банкя, ако ме питате мен. Но майната им на ГЕРБ, майната му на Бойко Борисов, мен друго ме впечатли в посоченият пасаж, а именно - колко удивително елементарна е Хилъри Клинтън. Честно, братче, само от едно изречение ми дойде се сгъна от хилене. Изречението е: "Косата ми наистина беше прибрана назад в този момент (което може би будеше лоши спомени за агентите на КГБ и апаратчиците на комунистическата партия.)". Хахаахахахахаха! Сгънатата коса - най-силното оръжие на американките срещу агентите на КГБ. Да се чуди човек как досега не са спрели Путин :)))))


-------------------------------------------------------



Чета една информация, че учените са успели да телепортират фотон на 25 километра разстояние. Леле, настоявам за спешно заседание на КСНС. Знаете как е - днес телепортират фотон, утре котка, а най-накрая по целия свят няма да има спасение от лейди Гага :)))


------------------------------------------------------------


И така - старият репортер отново е обявен в топ 3 на най-издирваните от групировката "Протестна мрежа" журналисти. Висшите съвести на демокрацията и небесните разуми на морала ми хвърлиха такъв хейт, че ако получавах по една стотинка за всяка обида, днес вече можех да конкурирам състоянието на Марк Зукърбърг, че дори и да го задмина с няколко милиарда. Отказвам да коментирам обидите. Според Амос Оз обаче има един безпогрешен начин да диагностицираш фанатика - това, че той няма никакво чувство за хумор. Новите управляващи, понеже са глътнали по три бастуна, толкова не могат да се смеят, че се превръщат в не само в политическо, но и в интелектуално бедствия. Тия от ПМ се оказаха егати задръстеняците, честно. А един от тях ми се подиграва колко често съм използвал думата "цици" в статиите си. Верно от Протестната трябва да ме хейтят за това. Че при тях очевидно циците са в недостиг. По цялото им поведение им личи :)))) Но пиша този постинг да знаете, че ако следващият ми статус е от Мадагаскар, то ще е, защото новите управляващи са опитали да ми пратят Ивет Добромирова в наказателна акция :)))


-----------------------------------------------------------



Датата 23 септември е напоена с толкова много кръв, че никога не трябва да се забравя. Днес реститутите на историята се опитват да предствят Септемврийското въстание като нещо дошло отвън, но всички знаем, че подобен опит за изнасилване на историята е имало и винаги ще има. Въстанието е част от гражданската война в България започнала няколко години преди това с кървавия разгром на Войнишкото въстание, когато юнкерите избиват до крак разбунтуваните войничета край Владая. Най-голямата истина за случките от 1923 година може да бъде открита в литературата, защото именно тя пази емоционалната памет за времето. Заради това пускам едно гениално стихотворение на Асен Разцветников, писател с изключително одухотворена емоционалност, който е един от хората схванали какво братоубийствено престъпление извършва новата власт със своите репресии. Какво да ви кажа - именно заради Кръволока се надявам, че ад има и, че той отдавна се пържи там и ще се пържи една вечност и малко отгоре....


-------------------------------------------------------------



Антоанета Цонева оглави Изборния борд. Но Протестна мрежа не управлява. Не, не, не, не, "протестът не е власт, това е оксиморон" (А. Цонева). Вдъхновен от бодрия поход към властта, реших и аз да пробвам силите си в есе на тема: "Защо сме морални, красиви и горди и никога няма да управляваме": "Протестът не може да е на власт. Протестът това е все още неполучен и неусвоен грант, протестът това е интелектуалец без трета водка, протестър без да е гледал клип на Найо Тицин, протестът е "Четвърта власт" без държавно финансиране, Ивет Добромирова без руси кичури. Протестът не може да управлява, защото той морален. Това, че има банкове сметки, е това са дефекти на самата реалност. Ние сме умни и красиви и не ламтим за власт. Искаме само да се разхождаме по облаците и от време на време да изкривяваме изборите. Кво му плащаш".
Очаквам оферта поне за зам.-министър, ей :)))))



------------------------------------------------------------



Eдна история, която дори Стивън Кинг не може да я измисли. Днес навръх празника ме засече един съсед и ми разказа нещо, което е парализиращо от ужас. Преди три месеца майка му (85-годишна жена) получава инфаркт. Жената очевидно е родена под щастлива звезда, защото го получава в частна болница и лекарите извършват гражданския си дълг - спасяват я, слагат й два байпаса и тя оцелява. В момента в който сина й обаче отива да я види му връчват сметката - 5 хиляди лева. Ясно е - лекарският труд е скъп. Съседът ми обаче е съвсем обикновен работник в някакво цехче в близките покрайнини на София, съпругата му е продавачка. За да си плати сметката към болницата човекът взима заем от приятел (1000 лева) и по 1500 лева от две фирми за бързи кредити. Така с всички лихви дългът му от 5 хиляди вече отива към 10 хиляди. Човекът се хванал на втора работа, каза ми, че търси трета, макар, че едва ходи и приближава 60-те години. Жена му и тя почнала втора работа. Обаче изплуване няма. Всеки месец трябва да внася по 1200 лева . Предният не успял да си покрие вноските и сега го тормозили по телефона...С други думи - човекът дори не се сети, че днес е тържествена дата. Вероятно с право. Стана ми ужасно като си помислих колко ли хора из страната са точно по същия начин. Мисля, че са повече отколкото можем да си представим.



-------------------------------------------------


Разкрието на Венци Мицов, че предизборният клип на Реформаторския блок е копиран почти едно към едно от рекламата на банка, да ви кажа, нещо не ме изненада. Изводът е един - никога не оставяйте реформатор самичък в стая - тоя все ще гледа какво да гепи :))))))



-----------------------------------------------------


Някакъв от Реформаторския блок (Антони Тренчев) ми е пратил писмо, че обявява политическо предизвикателство. Той предизвиквал Михаил Миков, Бойко Борисов, Лютви Местан и Николай Бареков да се явят на полиграф и да отговорят на въпроса "Обогатили ли са се от политиката?". Велико, братче. Ако не бяха идиотщините на РБ тая кампания щеше да е дива скука. Но в инициативата на тоз кадър правят впечатление две неща: 1. Защо например не предизвиква и Радан Кънев (човекът е цицал лихвички от КТБ) или пък своята собствена лидерка Меглена Кунева? И второ - първата инициатива на тоя, ако попаднел в парламента щяла да бъде да се приеме закон всички политици да минават един път годишно на полиграф. Е, не е култ, ребята, най-големите "демократи" нямат никакъв проблем да ни пробутват оруелианските антиутопии като нещо демократично. А защо да не монтираме GPS на всеки политик, че да го следим къде ходи. Или пък направо да му монтираме камера и да го гледаме по цял ден. РБ са си сбъркали призванието. Вместо партия можеха да регистрират комедийно шоу.



-------------------------------------------------



Чета какво е казал Порошенко пред конгреса на САЩ и замислено чеша несъществуващата си брада. Ето какво е споделил шоколаденият олигарх: "Правото да защитава етнически руснаци и дори само руски говорящите вече стана причина за разпалване пожара на войната". Мдаа, ако беше изрекъл тези думи в Лондон, Берлин или Париж можеше да ги приемем като морално послание срещу войната. Но да ги произнесеш във Вашингтон си е ебати вица. Защото излиза, че да бомбардираш в името на петрола е битка за мир, а пък като е за хора е агресия...:)))


-------------------------------------------------------------



Колко е хубаво да четеш поетите за които днес хората рядко се сещат. Можеш да попаднеш на такива бисери, че душата ти да се развълнува така протестно, че да й допротивее капитализма и всяка форма на принудителен труд. Ето, старият репортер налетя на едно детско стихотворение на Христо Радевски писано в далечната и мъглива 1944. 
Последните два куплета са велики:


Колко хубави светли съзвездия:
гледай нощем и радвай се ти!
Ний сънуваме само до днес тия
недостигнати наши мечти.


Но човекът труда си не жали,
разширява той своята власт!
Ех, другари,
кога ли, кога ли
ще играем футбол на Марс!



---------------------------------------------------



Има нещо много символично в това, че нашето виртуално отечество постави в центъра на вниманието си образованието едва, когато видя снимка на прелестна учителна в класически минижуп...Но пък очевидно това е единственият начин татковците да бъдат ангажирани с учебния процес на младото поколение. Поставете още малко такива учителки и ще видите как изведнъж родителските срещи ще престанат да бъдат задължение на майките


----------------------------------------------------------



Добре, добре, добреееее. След като отвсякъде ме атакуват с тагове и с възмутени писма защо си налягам парцалите, ще си позволя да пусна едно от най-любимите си български стихотворения. Но няма да тагвам никого. Поезията е занимание самотно, съзерцателно и в повечето случаи меланхолично и заради това не ми се връзва с виртуалните крясъци. Някой ден трябва да си направим състезание и за любима плакатна поезия, тогава ще натагвам половината фейсбук, защото, да, има поезия, която трябва да бъде крещяна. Тук пускам тиха такава:


КОНЧЕ МОЕ


Борис Христов


Добре живяхме, конче мое, но живота
за малко ни е даден - само да извикаш.
И днес ще трябва да се разделим, защото
очите ти се свършиха, нозете се изтриха.


Летеше твоят шал - препускаше душата
и подир тебе аз - едно сърце двуного...
А щом угаснеше деня, заспивахме в тревата,
избягали от хората, забравени от бога.


Но вятърът отново рог надува -
не знаехме юзда, не знаехме камшик какво е.
Целувам черния ти белег... и белия целувам -
нима ще ме оставиш, конче мое.


Да можех, бих ти дал от моите години.
Звънчета ще ти дам - да бъдеш цялото камбана.
Вземи балончето - сърцето му е синьо.
Дори часовника ти давам, само да останеш.


Но тръгваш ти - звънят копитата ти боси.
Прости ми, конче ненадминато!
Как страшно ще се вее твоят алаброс и
ще свети като слънце в гилотината.



---------------------------------------------------------



Вдъхновен от малко статуси - погледах 15 минути "Вип брадър". Опитът ме е научил да не очаквам много от кланът Халваджиян, но в случая те просто къртят мивки с тъпотия. Да възстановяваш спомените за социализма като поставяш вип-персони във фантазмена соц-среда е все едно да се опитваш да правиш опера с фолкпевици. Шоу ще стане, но реконструкция на времето - не. Защото, ако днес се опитваме да възкресяваме епохата на социализма като шоу, то със сигурност трябва да се отдели специално място за принцовете на социализма, които по-късно станаха най-яростните антикомунисти. А и честно - не е ли белег на провал на всички усилия, че от 25 години кресливите все се опитват да хвърлят кал по онази епоха, а пък тъпите лузъри-българи продължават да въздишат с меланхолия по нея. Убеден съм, че на повечето от тях изобщо не им се живее в тоталитаризъм. И меланхолията не е реставрация на миналото, тя е обвинение към политическите шоу елити, които след това се издъниха така гръмовно, че, днес, о, боже мой, днес сме се докарали дотам, че "Протестна мрежа" да минава за бунт, хохохоххоо :))))))))


---------------------------------------------------------



Направих си върховния труд да изчета всичко, което намерих за конгреса на Реформаторския блок и за изявленията, както и за съсканията на отделните му членове. Четох анализите на правоверните политолози, тоест на тези, които толкова много искат РБ и ГЕРБ да консумират първата си брачна нощ, че като воайори в кино вече не издържат на напрежението. И сега ще ви дам пет философски опорни точки да разсъждавате за РБ в които се съдържа цялата истина, а не лиготията, която се опитват да ви пробутат дежурните по любов медии.


1. Блокът е единен. Той е толкова единен, че може да се разпадне всеки момент.


2. ДСБ е велика партия. Толкова велика, че е трудно да я отличиш от Свидетелите на Йехова


3. Заповед номер 11: " И да нямаш друг бог освен реформите и друг пророк освен Даниел Смилов"


4. Щом най-големите ти последователи са театрални режисьори, значи няма как нещо да се обърка. Хаха!


5. РБ е толкова гениална, умна, красива и блестяща партия, че освен влог в КТБ си има и апарат от камикадзета.


Почвам да подозирам, че след изборите на 5 октомври РБ толкова няма да знае на кой свят е, че ще можем да добавим поне още пет точки :)))


-----------------------------------------------------------------



Неееееееееееееееееееее! Разбрах, че Реформаторския блок открива кампанията си в Парадайз мол! Йес! Йес! Йес! Реформаторския блок - това е Атанаска от Павликени на българската политика. Просто не съм очаквал да го покажат така ясно :))))



------------------------------------------------------------



Слава на Аллах, за поредна седмица проспивам всички неделни тв-студия и съответно новините в агенциите ми изглеждат далечни и нереални като древния град Мачу Пикчу. Но пък се замислих за нещо. България е пленник на своя медиен наратив. А този наратив напоследък съвсем рядко е в състояние да погледне отвъд тв-клетвите на Люба Кулезич, изповедите на новата звезда на Пайнер и баналните предизборни обвинения. Все повече започвам да се убеждавам, че медийният свят и светът на българите нямат почти нищо общо. В единият има пълна диктатура на крякането, а в другия тече върховна борба за оцеляване от безумието. Наративът на медиите не покрива дори една трета от трепетите на обикновените българи и заради това, тъжно е, България съществува като пациент в клиника, който не е получил подходящите хапчета. Оказва се, че всички сме медиен пленник на фиксациите на тв-водещите, а това е лабиринт без никакъв изход. Има една книга на Виктор Пелевин "Generation П" в която главният герой успява да осъществи връзка с духа на Че Гевара и Че Гевара му казва проникновената фраза, че "телевизията е опит за колективно небитие". Винаги съм смятал Пелевин за ексцентрик, но все повече се убеждавам, че това е най-реалистичният писател в новата епоха.


-------------------------------------------------------------


След като Радан Кънев не издържа и си призна, че е левичар май ще кандидатствам официално да съм му политически гид за осообеностите на пространството, което той въобще не познава. Първо го пращаме на протест срещу кабинета и президента. След това ще го качим на Бузлуджа да го напием и да го накараме да изпълни "Интернационала", а най-накрая и черешката на тортата - среща с група рускини, които да му обяснят нагледно защо санкциите трябва да паднат. Като го прекарам през тази програма - след една седмица пичът ще е готов да стане опълченец в Донбас :))))


--------------------------------------------------------------


И така, по редица стечения на обстоятелствата, се оказах в едно заведение в София, чието име няма да спомена, защото е нещо като тих пристан насред великата лудост, неутрална територия на която могат да пият враждуващи групи. Понеже нямаше места ми казаха, че могат да ме треснат на една маса с други журналисти. И кого да видя - прословутата Жюстин Томс, където преди беше от Протестна мрежа. В хода на вечерта към нея се присъединиха още някакви кадри и изведнъж се оказах на една маса с хора, които пишат предизборна програма или платформа на някаква дясна партия ДЕОС или нещо подобно. Слушайки какви ги редят разбрах какъв е проблемът на дясното. Десните са повелители на илюзиите. Тези така си вярват на фокусите, че най-накрая все заради това излизат обидени от управленията си. Мислят си, че проблемът е в света, а не в това, че в илюзиите им просто няма блясък. Такива работи значи :))


--------------------------------------------------------------


Писмото на "Протестна мрежа" до Любослава Русева е най-зрелищното самоубийство, което някога една произволна група от идиоти колективно е правила. То е толкова самоубийствено тъпо, нарцистично самовлюбено и истерично ослюнчено, че оттук-нататък телевизиите няма нужда да раждат идеи за комедийни риалитита. Нека просто да канят "Протестна мрежа". Пичове, четете дьо Сад - там е описано добре какво си причинхте сами. Няколко пъти при това.


----------------------------------------------------------



Репортаж на бТВ: "Чехкинята Вера Юрова има нелеката задача да надмине постиженията на Меглена Кунева като комисар по защита на потребителите...". Офф, дааа, страхотни постижения има да надминава, величествена е обективната журналистика.


-------------------------------------------------------



Да си в отпуска, а да се налага да ставаш в ранни зори...Офффф, в предишния си живот съм бил или Бойко Борисов или член на Реформаторския блок, че да бъда наказван така сега. :)))))


-------------------------------------------------------



Очаквам сега всички интелектуалци, които писаха патетични писма за гладната стачка на Едвин Сугарев и използваха фрази като: "Вие обаче сте необходими на българското общество – именно със своята съвест", а също така и: "Пишем ви като ваши принципни съмишленици", а особено любимото ми: "Направихте напълно достатъчно с това, че оголихте до скелет безобразната същина на прослойката, която управлява България", сега да вземат отношение и по гербаджийската му истерия и целуването на кубинката на Бойко Борисов. В противен случай ще считам, че това, което минава за интелигенция в България просто се е самоубила публично.


-------------------------------------------------



По-света здравната индустрия е измислила секс-куклите за хората с неукротими нужди. Тук здравната индустрия буксува. Отдавна е време да сътворят латексови паметници за членове на Реформаторския блок - да могат да си ги цапотят, колкото им душа иска, а след това да дават тежки интервюта какви жертви на репресия са :))))


---------------------------------------------------------



Още един знак, че краят на света идва: фолкпевицата Луна коментира политиката и банковата система...:)))) Беше ми ясно, че краят на света няма да мине само с нов албум на Веселин Маринов...


-----------------------------------------------


Всеки дъжд неизменно доказва - частникът е лош стопанин. Особено на язовирите.


--------------------------------------------------



" В момента Реформаторския блок има летящ тренд нагоре...". Радан Кънев. Летящ тренд, братче. Няма пет-шест. Още един, който сънува как вдига самолета...:))))


----------------------------------------------------



Най-накрая днес сутринта успях да събера сили да изгледам телевизионните бруталии на Борисов. Мисля, че отношенията между него и телевизионните участия е като отношенията между наркоман и хероина - всеки път увеличава дозата. Невероятно падение е да тръгнеш да се подиграваш на твой опонент заради негов недъг. Оказа се, че заекването е враг номер 1 на Борисов. Не е за първи път хората с леки дефекти да влизат в орбитите на неговия гняв. Навремето беше заподозрял, че всички, които куцат получават инвалидни пенсии. А трябва ли да говорим как се гневеше на пенсионерите, че не разбират неговата политика, а само алчно искат по-добри доходи. С други думи - всички, които заекват ще трябва да дебнат какви са резултатите от изборите, защото, ако ГЕРБ спечелят няма да имат място в съвършената авторитарна власт, която ни готвят.


-----------------------------------------------------------


Ужасяващо е, наистина е ужасяващо как кабинетът заема страната на енергоразпределителните дружества, а не на потребителите. Четох мелодраматични изявления на министри, които защитават алчността на тези дружества, но не регистрирах нито едно мнение в което някой от кабинета да попита как ли обикновените хора ще посрещнат това увеличение. Социалната тема е изчезнала от високопарните слова на управлението. Значи тъпите и грозните ще имаме работа за довършване през зимата...


------------------------------------------------------



"Напротив, държи се нормално, той е много слънчев и приятен човек, когато разговаряме лично. И като го видя след това по телевизията как му избива студена пот, с какво огромно напрежение споменава името ми, оставам изумен...". Бойко Борисов за Радан Кънев. Какво непостоянно нещо е любовта...:))


------------------------------------------------------------


Протестът дойде на власт и цената на тока почна да скача. Така де - не напразно от самото начало умните и красивите се фукаха, че могат да си плащат сметките. Аз съм да се въведе ново правило - нека протестът да си плаща скъпия ток!



-----------------------------------------------------------------


След като излязоха номерата на бюлетините вече мога да пусна опозицонен постинг в който призовавам за използването на преференции. За отделните партии той звучи така:


БСП: "Прецакай апарата, гласувай с преференция"


ДПС: "Покажи среден пръст на богаташите, давай с преференция"


Реформаторски блок: "Абе Радан ли ще ви казва кого да подкрепяте?"


ББЦ: "Долу Николай, преференция ти дай"


НФСБ: "Който гласува без преференция все едно Ердоган му е пуснал бюлетината"...


За ГЕРБ няма да пиша никакъв лозунг. Имам дълбоки съмнения, че хората, които се канят да гласуват тази партия изобщо могат да четат. Там вместо тях чете Цветан Цветанов :)))))


-------------------------------------------------------------



Бях на кратък воаяж из Столипиново и не знам защо, но подобни автентични пътешествия яко ме кефят. Там човек усеща една друга България, където ароматите са натрапчиви, хората са емоционални все едно са извадени от сапунена опера, всички цветове са ярки до остра болка в погледа, а нито една жена вероятно не би сложила блуза, ако по нея няма толкова мъниста, че да можеш да си построиш къща от тях. Циганският живот е автентичен макар и доста мизерен. Не смея да твърдя, че го разбирам изцяло, но при всички положения след всяко ходене там се убеждавам, че никой няма право да бъде съдник на другите хора и заради това сега се чувствам така все едно съм бил във филм на Кустурица. Дори се сетих за една мисъл на Горан Брегович за циганите. За циганите, казва той, няма такова нещо като половин щастлив край. За тях щастлив край е, когато на финала всички са женени.
Минах поне край два магазина за булчински рокли в квартала. Само там булките могат да сияят в най-тържествения си ден във всички цветове на дъгата. Понякога дори и едновременно :))))


----------------------------------------------------------


Едвам докретал до гара Подуяне се наредих на опашката пред едно павилионче, за да се опитам да вкарам в организма си достатъчно кофеин, че да имам енергия дори да произнеса дума като екзистенциализъм. Поръчах си кафето, но усетих, че продавачката ме изгледа леко странно. Тогава загрях, че всички преди мен не се лигавеха с кафе, ами се събуждаха направо с бира. Изпитах творческа вяра в силата на българския дух. Не го знам к'ъв е тоя Юнкер, ама хайде да ни дава акъл едва след като го снимат сутрин с бира пред Еврокомисията. Аз обаче не успях да се престраша. Останах на кафе. Поевропейчил съм се нещо. Пфууу, сега ще се чудя как да се поправя :))))))


--------------------------------------------------------------


Вървя днес из парка Заимов и вместо да се наслаждавам на прекрасната неделя от моята отпуска, която в момента ми изглежа безкрайна като тв-предаване на Юлиян Вучков, навсякъде попадах на политически разговори. Няколко души ме спряха, за да ми споделят тревожно, че Боко се връща на власт. Няколко подслушани разговора също ми показаха, че има едно покачване на политическата температура, което подсказва, че есента ще е гореща като фотосесия в Хавай. Най-интересното е, че така и не успях да формулирам някаква оптимистична алтернатива на отчаяните. В душата си имам надежда, че вселената не обича мрачните политически краища, но не вървеше да го карам така сюрреалистично. Тази антиутопична атмосфера ми напомни на едно стихче на Дмитрий Пригов. Не знам дали то върши работа за примирение с действителността, но е факт, че когато милиционерите тръгват да се връщат на власт, човек трябва да прибягва и до литературните бомби. И така ето стихчето, то е изящно, концептуалистко и прелива от горчива ирония. Тоест няма причина нито един българин да не го разбере:


Разхожда се самичък в парка
Милиционер през есента.
Над неговата козирка
небе бледнее като арка.
Посред алеите железни
просветва бъдещето горе
и длъжността му ще изчезне
между съзнателните хора.
Мундирът няма да е нужен,
нито кобур, ни револвер.
Ще бъдат братя всички люде
И всеки - Милиционер.


---------------------------------------------------------



Чета имената на водачите на листите на Реформаторския блок и не мога да спра да се кискам. Цялото пъчене, краденето на клипове от Спилбърг и всички телевизионни психосеанси на Радан това ли родиха? Четейки водачите установявам едно. Според РБ най-доброто управление досега е било на Тройната коалиция. Ако не беше щяха ли толкова много хора свързани с него да са водачи? Ееех, Сергей Станишев сигурно е доволен - оцениха му управлението в крайна сметка :))))))


---------------------------------------------------------



Всяка година с възторг и изненада откривам, че имам имен ден, защото очевидно шеметният ход на политическото и историческото време правят всичко възможно да забравям такива неща. Заради това и тази година бях заловен отново в състояние на амнезия, но пък е толкова хубаво светът да ти напомня за себе си под формата на пожелания, честитки и добри идеи. Това е пристрастяващо да ви кажа. Прегледах денят днес - било свети Александър Невски. Идеален повод Иво Инджев да напише още една статия срещу мен заради това, че петата колона така е обнагляла, че вече и руските светии почита и се съмнява в правоверните натовски ценности за бомбардиране на отделни взети страни. Благодаря на всички за красивите думи, доброто отношения и пожеланията за моето име. Ще се старая да бъда достоен за всички тях :)))


----------------------------------------------------



Реформаторският блок вече ми е любимата партия. Няма друга такава по тези ширини. Чета сега, че тези пичове почвали кампания с която да насърчават българите в чужбина да гласуват под надслов: "Българите в чужбина могат да променят резултата" Йеее! По-голямо признание за това, че на местна почва не могат да хванат ръка аз изобщо не съм чувал. Забележете само - тия са толкова отчаяни, че разчитат някой отвън да им спасява парламентарното представителство. И не е ли готино - толкова са закъсали, че разчитат да прилъжат хора, които имат само смътна представа какво е това РБ. И какво се оказа - лесно е да излъжеш някой в Лондон, трудно е да излъжеш някой в Каспичан :))))



-----------------------------------------------------


Свивам тази информация от Бойко Маринков. Президентът Плевнелиев е гост на встъпването в длъжност на Ердоган. Това дори няма да го коментирам. Вместо коментар е достатъчно да споделим в компанията на кои други президенти ще бъде: на Босна и Херцеговина, Албания, Бенин, Етиопия, Катар, Казахстан, СКТР, Косово, Македония, Молдова, Сомалия, Того, Туркменистан и Украйна. А украинецът обяви, че няма да ходи поради вътрешнополитически причини...Президентът на ГЕРБ си е хванал готини дружки...:)))


----------------------------------------------


Борисов е като надрусан борсов дилър. Почна с искане за 5 милиарда заем, днес в Казанлък вече настоява за 10 милиарда. Много хитър детайл - 10 милиарда щели да се необходими, ако кабинетът не успеел да стабилизира КТБ....Слушайте, звездите ми го говорят, тоя пич има поне два пъти колкото Вежди влог в КТБ. Хайде на бас! :)))


------------------------------------------------------


Зрелостниците на матурата днес трябваше да пишат по стихотворението "Цветарка" на Христо Смирненски. Нямам представа как ли е реагирало младото поколение на тази тема, но се замислих в как целият кошмар от стихотворението на Смирненски отново е възпроизведен в България. Смирненски има перо на символист, но сърце на революционер и май това прави "Цветарка" толкова безутешно стихотворение. Каменният град, социалното разслоение, алчните погледи, които се плъзват по снагата на младото момиче - днес всичко това е въздигнато в ранг на кръчмарска култура. Неравенството броди като призрак по улиците на тази изтормозена страна, но проблемът ни е, че няма поет, който да иска да го опише, всички са се втренчили в своите субсидийки и заради това гласът на Смирненски е глас на съвременноста, защото съвременниците никакви ги няма...И тогава какво му остава на съвременния човек - удавен в този океан на възкресеното кошмарно минало. Май само да вдигне поглед към небето нощем и да види как "се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди" и да стисне юмруци в кратък пристъп на ярост...


------------------------------------------

Плевнелиев отива на крака при Ердоган. Касим Дал отива на конгрес на партията на Ердоган. Хей, тия пичове май ще ни вкарат в Евразия по-бързо отколкото социалист може да каже "преференция" :))))


No comments: