Friday, July 22, 2016

Телевизионният нарцис




Древногръцкия юноша Нарцис вероятно е първият митологичен случай на самоубийство от любов в историята. Той бил запленен от отражението на лицето си в едно езеро, протегнал се да го целуне  и водната бездна го погълнала.


Разказваме тази трагична история, защото тя едно към едно напомня с последното телевизионно турне на премиера Бойко Борисов. В неговия край камъчето беше изплюто. Премиерът обяви, че преосмисля кандидатът си за президент. Сега в главата му се въртяла картината на държавен-глава обединител, който като скиор да балансира между партиите. "Не касае човек дали е с много образование и с много титли", допълни още щрихи Борисов.
Не ми казвайте, че след това описание вече не сте се досетили кой е описваният образ. Нашият кандидат е учен, но не с много титли (генерал-лейтенант, инженер и доктор), напоследък се е вживял в ролята на геополитически стратег и демилитаризатор на Черно море, а от друга страна е демократично небрежен, защото помним репликата му: "аз съм прост, вие сте прости, значи ще се разберем".


Главният телевизионен зрител на републиката, подобно на постмодерен Нарцис, се е самохипнотизирал от медийната любов и сега вече е убеден, че той е Обединителят. Спасителят. Президентът. Само, че тази любов е измамна, измъчена, неистинска и толкова невъзможно колкото Плевнелиев да се сдържи да не звънне в американското посолство, за да пита какво да обядва. И понеже пред нас имаме един телевизионен нарцис, който е влюбен в отражението си, в заглавията за себе си, в красивата и отровна лъжа, то всички знаем, че трябва да чакаме фаталния край.
С нарцисите той е просто неизбежен. 


No comments: