Friday, July 08, 2016

Как „Нощните вълци” се превърнаха в медиен кошмар за психодясното?




Ако човек си причини смразяващото и екстремно преживяване да се информира за света единствено от статусите и мненията на най-култовите представители на психодясното, то той със сигурност днес вече щеше да бъде убеден, че моторизираните батальони на Владимир Путин колят и бесят из земите български и търсят евроатлантически девици за ритуално обезчестяване. От три седмици насам виртуалната българска десница живееше в потрес и ужас заради това, че няколко рокера от руската група "Нощните вълци", заедно със свои български колеги ще направи мотопоход за мир у нас. Писъците и истерията минаха границите на нормалния разум. Едно съвсем обикновено събитие, което в много други страни би преминало под знака на почти пълното медийно игнориране, освен някоя и друга снимка, тук се превърна в гръмогласна тема, дала шанс на десетки представители на кукудясното да направят своя дебют из телевизионните студиа и да се опитат да заслужат малко чужди пари като измислят нови и нови начин за стресиране на изтормозената телевизионна аудитория. Не напразно дори водачът на руската група у нас Андрей Бобровски (официалният лидер Александър Залдостанов, наричан Хирурга, е в санкционния списък на САЩ и не може да пътува из ЕС) обяви, че много рядко е давал изявления пред толкова много камери и журналисти. Трудно е да не го разбере човек - в залата на Руския културно-информационен център, където се проведе пресконференцията на рокерите имаше над 60 журналисти, които чакаха да видят на живо що за путински чудовища са тези мотористи и дали веднага ще тръгнат да превземат Министерския съвет или първо ще пият по една българска бира. Повечето от тях обаче бяха разочаровани - пред медиите се явиха едни млади и мощни хора, които обаче не говореха за политика, а за мир. За тях беше по-важно да кажат, че са се поклонили на Шипка, отколкото да се занимават с отправянето на някакви политически послания. Говореха с трепет за посадените липи у нас и за посрещането им в Троянския манастир и отказаха да разберат хищния устрем на либералните журналисти, които искаха да измъкнат от тях информации за конспирации, кланета и военни акции. На един такъв въпрос Бобровски сподели откровено, че не е участвал във военни акции в Донбас, но, обяви, че е ако е бил роден там със сигурност е щял да се включи в битките. Голяма част от залата го аплодира, което хвърли в лек ужас журналиста, който така много искаше да измъкне нещо скандално от рокерите. Изобщо целият шум около "Нощните вълци" се оказа един режисиран медиен балон, който целеше свръхистеризация на темата за Русия и евентуално да бъде използван като опит да се сплоти разкъсаният от лъжи, отчаяния, съмнения и интриги десен електорат на последната възможна основа - основата на страха.

И понеже България отдавна се пържи в този ад на медийните отровни пари и хибридно хищничество, в този текст ще се опитам да опиша цялата схема по която се нагнетява напрежението, защото за читателя/зрителя вече е важно да си дава сметка кой иска да си играе с неговия мозък и да му пуска злостни видения. И така - темата започва отдалаче. Много е важно в първия етап на пангара да бъде сложен някой от десните маргинали, някое момче за всичко, което така е свикнало да изпълнява поръчки, че да се чувства безсмилен, ако не го потърсят. Тази роля в случая бе поета от блогърът Асен Генов. Разбира се, тук "блогър" е фигуративно понятие, защото това какво точно работи Генов да се издържа е по-голяма тайна дори от това коя фолкпевица колко силикон си е сложила. Та Генов започва да бие камбаната в обичайния си стил, който е палава комбинация от ярост, злост и зле оркестриран патос. Именно той обяви, че "Нощните вълци" ще идват в България и дори пусна снимка на питането си до Румяна Бъчварова от която настояваше тя да го уведоми по какъв маршрут ще минат рокерите. На този етап обаче имаше известен проблем. Психодясното все още нямаше представа, че трябва да се страхува от "Нощните вълци", а 85 процента от тях дори не знаеха какво е това. Акцията запецна тревожно. Точно тук на помощ дойдоха "либералните" медии, които трябваше да опишат каква огромна заплаха за човечеството са руските рокери. Ден след ден сайтовете пишеха тежки материали в които рокерите бяха изкарвани нещо като моторизиран отряд на Владимир Путин, бойци на Кремъл, нещо като аванпост на евразийските варвари, които искат да нахлуят по българските земи. Лично аз прочетох поне пет статии, където "Нощните вълци" бяха изкарвани православни канибали, панславистки агресори, изобщо фигури с които младите представителки на Реформаторския блок плашат злоядите си деца.
Сега вече ситуацията започна да се поправя - психодясното разбра от какво трябва да се бои и понаучи част от имената на рокерите, за да може да ги използва в пръскането на виртуални слюнки. Въпреки това обаче истерията не беше достатъчна, понеже все още нямаше достатъчно медиен отзвук, а съответно нямаше как политическата задача да бъде изпълнена. Заради това трябваше да се намесят "Господари на ефира", които да предадат монументално звучене на поръчката. Там направиха психеделичен репортаж, който като всяка добра пропаганда се състоеше от 25 процента истина и шизофреничен коктейл от намеци и внушения. Да, никой не отрича проблемите, които "Нощните вълци" са имали със закона при това в Русия. Което като минимум би трябвало даже да ги изкарва дисиденти и то въпреки кадрите в които Путин кара мотор съвместно с тях. Защото междувременно в България стана ясно, че всеки престъпник, който Русия издирва за тероризъм у нас получава статут на политически бежанец. Точно така е станало с организатори на атентатите на Истанбулското летище Ахмед Чатаев, който е бил заловен в България, но съдът отказва екстрадацията му в Русия. Значи всеки, който има проблеми с руския закон би трябвало автоматично да бъде произвеждан в светец по нашите земи. Но е трудно да искаме логическа последователност от най-истеричната политическа общност, която обитава България днес.

След като предстоящото събитие е било напоено с медийна отрова следва политическият етап от акцията. В случая първо се обадиха дежурните по нищоправене от парламентарната група на РБ Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев и внесоха питане за огромната заплаха, която виси пред България. След това господин "Анализът ми пак не се оказа верен" Илиян Василев бе длъжен да роди черното фентъзи - че това не са обикновени руски рокери, ами пратени лично от Путин зелени човечета, които да направят преврат у нас. Мнението му се родееше с мнението на онази анонимна протестърка, която заподозря, че моторите на "Нощните вълци" носят скрити картечници и лесно се трансформират в танк. А най-накрая общинските съветници от Реформаторския блок в София поставиха последната черешка в тортата - внесоха питане за това защо Йорданка Фандъкова е позволила на путинските моторизирани изверги да влязат в София. Ето как медийната интрига успя. Тя проникна като раково заболяване в цялото дясно, че се стигна до там група от 100 души (обичайните психари на София) да се появят на площада през "Александър Невски", за да "бранят" храма от руснаците. Особено ярко в защитата на храма се отличаха един кришнар, а именно Асен Генов, който после писа сълзливи статуси за това как будните граждани отбранявали оскверняването на църквата и издънка рода Халваджиян, сниман как християнски показва среден пръст на хората събрали се да посрещнат рокерите с хляб и сол.
И тук стана нещо много интересно. Тези, които уж идваха да всяват паника, да превземат институции, да бъдат зелени човечета, не пожелаха да влизат в храма, за да избегнат такава налудничава конфронтация. Именно тогава рокерите доказаха, че тяхната мисия е мира, а тези, които бяха вътре в храма с изкривените си физиономии доказаха, че са кучета на войната. Върховната истеризация около посещението на "Нощните вълци" вероятно ще сплоти психодясното, но неговият проблем е, че то трудно минава 2,5 процента на избори. Същевременно всеки нормален човек няма как да не се е удивил на изсипаната медийна отрова, на постоянното плювачество, на тоновете черна злоба. Те издават не защита на определени позиции, а автентичен страх. Както каза един познат - 5 руски рокера ги накараха да пикаят газ, а какво ли щеше да бъде, ако рокерите бяха 10?

Нищо, повтарям, нищо от черните намеци и гнусните интриги около руснаците не се оказа истина. Те получиха цветя, изчакаха добродушно десетките, които искат да си снимат с тях да свършат и след това потеглиха по новите маршрути на своя поход. Този истеричен медиен махмурлук на психодясното обаче трябва да е предупреждение. Тези хора могат да работят и съществуват единствено в ситуация на крайно разделение и маниакална психодрама. Проблемът е, че номерата им започнаха да се изтъркват и всеки път трябва да измислят нови и нови страшни и тъмни истории, за да могат да парализират електората си от ужас и като овце да го тикат към урните. Но тези механизми ръждясват, започват да скърцат зловещо. И още отсега можем да прогнозираме, че тези политически инженери няма да се откажат от любимата си дрога. Още отсега чакам кога ли младите рускини, които идват на туризъм у нас ще бъдат обявени за ходещи еротични агенти на Путин и кой ли ще е първият психодесен, който ще заплаши със самозапалване, ако техния поток не бъде спрян?

No comments: