Monday, November 14, 2016

Не ми се слуша как стене кохортата на Борисов




Отвсякъде днес чета мнения как БСП не трябвало да се радва, не бивало да триумфира...Щях да подмина повечето от тях, ако не бях видял, че и господин "Не взех дори седем процента" Трайчо Трайков също е дал лъчезарно обобщение в този стил. Вотът бил срещу системата, а не за БСП.
Не знам, вероятно с някои хора сме били на различни пресконференции. Снощи не чух нито един път триумф от представител на БСП или някаква непремерена и егоистична партийна радост. Дори Корнелия Нинова каза, че това е победа на целия български народ, а не постижение, което тя брои за нейно лично. И наистина - трябва да си същество от паралелна реалност, за да сметнеш, че този буреносен вот е изцяло ляв. Няма как да е. Това е вот на протеста, на ядосаните, на омерзените, на онези, които толкова отдавна чакат държавата да стане нормална, а пък тази надежда все се изплъзва из-под краката им.

На БСП тепърва й предстоят много промени, които са жизнено важни, защото левицата няма право на повече политически грешки, необходимо е да открие новите си каузи и никога, ама никога, никога да не прави компромис с тях.
Но пък президентският вот показа нещо, което обобщената персона ала Трайчо никога няма да признае. С номинирането на ген. Радев, БСП показа, че може да се учи от своите грешки, че знае как да излиза от трудните мигове с достойнство и в моментите, в които България се намира на ръба на чудовищна криза, да се организира така, че да предложи своя вариант и проект за изход.
През 2013-2014 година мнозина всичколози, които после пристанаха сладострастно на ГЕРБ, обясняваха как с БСП е свършено, как партията потъва завинаги в блатото на историята и е безкрайно радостно, че всички тези днес дишат на пресекулки и се чудят откъде им е дошло павето, което ги е праснало по черепа.
Ген. Радев взе резултат много по-голям от този на БСП - като президент принадлежи на всички българи и върху него няма партиен монопол.
Но пък позволете ми като социалист да кажа - все пак БСП беше партията, която го подкрепи и то дори в миговете, в които колективната българска анализаторска общност сумтеше и обявяваше за победител неизвестният и непосочен кандидат на ГЕРБ.

Аз не се чувствам триумфиращ. Радвам се, много се радвам, но не триумфирам. Чувствам се задължен към гласовете на всички тези хора, които в мига на протест гласуваха за промяна. Знам, че повечето от тях не са традиционни гласоподаватели на БСП и заради това не мога да спекулирам с тяхната подкрепа. Но пък няма да приема и хора ала Трайчо, които на практика подкрепиха Цецка, застанаха в подкрепа на демоничното статукво и бяха готови да погалят за пореден път мускула на Бойко Борисов, да дават оценки на БСП.
БСП можеше да се свие в своята партийна черупка за пореден път и да се прави, че околният свят не съществува, но избра другия подход - да се отвори към хората и да им каже, че е готова да се променя. А пък всички останали интерпретации да вървят по дяволите.
Не ми се слуша как стене кохортата на Борисов.

1 comment:

TSESH said...

Вижда се разум в оценката на ситуацията,но:
Смятам, че пропускате важни логически заключения.
1. Генерал Радев е правилната ракета носител горивото за която налива БСП.
2. Такава ракета ще лети когато има заредено гориво.
3. В момента когато ракетата откаже да лети към целта, винаги можем да я унищожим.
4. Ракетата има нужда от двигател, а двигателят е Г-жа Йотова /двигателят е направен от Г-н Гергов/.
5. Двигателят може и да е калпав.
6. Заради калпав двигател, целта може да не бъде достигната.
Какво смятате, дали бъркам някъде?