Wednesday, October 04, 2017

Александър Симов с горещ коментар за роднинските афери в Каварна и Хасково и скандала между президента Радев и ГЕРБ – ще го подкрепя ли БСП във войната с управляващите



Скандалите между БСП и ГЕРБ в последните дни станаха повече от ожесточени след разкритията на червените за роднинската схема в управата на Хасково и ответният удар от управляващата партия за кметицата от столетницата в Каварна. Вчера екшънът се нажежи допълнително с изказванията на президента Радев, че е готов за битка с ГЕРБ. Ще участва ли БСП в нея и подкрепя ли думите на президента, коментира пред ПИК депутатът от БСП Александър Симов.

- Г-н Симов, как ще коментирате думите на президента, че ще води война с ГЕРБ, вие от БСП ще го подкрепите ли в тази битка?

- Ако търсим генезиса на това изказване, трябва да уточним, че битката с Радев е всъщност започната от ГЕРБ. Тъй като именно те започнаха да ровят по темата с „Грипен”, пуснаха представители на радикалното си крило, начело с Антон Тодоров, да говорят как е лобист и случайник в политиката. Дълго време ситуацията изглеждаше сякаш Цветан Цветанов е в основата на тази война, а премиерът Бойко Борисов бе в ролята на синя каска, която да всява мир.
Сега вече крайно време е да признаем, че генератор за тази война е Борисов. И според мен Радев достатъчно честно каза какво мисли. Той не обяви война на ГЕРБ, а каза, че щом те искат война, ще я получат. Това не е обявяване на война, а е предупреждение – не се занимавайте с мен, предпочитам да работя в състояние на диалог, а не да водя битки, освен ако чак толкова не държите на тях.
Това е предупреждение, че в България трябва да съществува някакъв институционален мир, ако искаме държавата да се развива и да вървим напред и че такива медийни дрязги и целенасочени критики не работят за доброто на държавата. 
БСП няма какво да помага във войната. Ролята ни е да бъде опозиция и коректив на ГЕРБ, но не мисля, че някоя партия има полза от институционална война в държавата.

- Тези реплики на президента обаче са политически, заговори се и за импийчмънт заради намеса в партийни битки, отива ли подобно нещо на президент?

- Трябва да го питате него. Но отива ли на премиер да се опитва да държи такъв тон на президента. Имаме различно тълкувание на думите. За мен Радев не казва нищо скандално – „ГЕРБ търсят война с мен”. Всякакви опити, че надвишава правомощията си или че разпалва тази война са нелепи. Фразата: „Ако искате битка, ще я получите”, не означава, че тръгва срещу тях. Означава, че има сили да се защити, но те да мислят дали искат да го атакуват.

- Да очакваме ли война между институциите?

- Призивът на Радев трябва да се тълкува като предупреждение да не се разпалва такава война. А да се види как да работят заедно. Тезите, които днес слушах г-жа Караянчева да развива, за мен за безумни.

- А защо президентът коментира чисто политически актове като номинацията на Антон Тодоров за шеф на комисията по досиетата?

- Той не посочва кандидатурата му, а коментира обществена тема. Президентът не е във вакуум и трябва да коментира темите, които вълнуват обществото. А кандидатурата на Тодоров развълнува цялото общество и постигна забележителен консенсус между леви и десни. Затова за президента ще е политическо самоубийството да не го коментира.

Виждаме, че и ГЕРБ узряха за идеята, че Антон Тодоров е вреден кандидат, след като бе оттеглен под някаква форма.
Пет години живеехме с извратена представа за ролята на президента, тъй като безгласната буква Плевнелиев не смееше да каже нищо.  Сега вече имаме президент, който изпълнява своите функции и аз го адмирирам.

- А има ли право да коментира чисто партийни дела?

- Коментира кандидатура, а не делата на ГЕРБ. Казва, че тя е неподходяща,  а не се намесва в избора или номинацията.

- ВМРО подкрепиха идеята ви комисията да бъде закрита, очаквахте ли подобна подкрепа?

- Комисията по досиетата е един от тежките политически грехове на БСП, тъй като тя бе създадена по времето на Тройната коалиция. Този закон за досиетата в настоящия си вид също бе произведен тогава.
Видяхме, че комисията по досиетата се превърна в инструмент за политически рекет и съсипване на цели обществени други, вместо да свърши работа като средство за оценка на епохата. Затова трябва да бъде закрита, тъй като не изпълнява функции си, се превръща в гноен циреи, който не води до очистване и осъзнаване на историята.
Радвам се, че и ВМРО са стигнали до същия извод, защото може би са разбрали, че комисията не върши никаква работа в този си вид.

- Как ще коментирате скандала с кметицата на Каварна, която също е правила назначения на роднини, подобно на екшъна, който се разви в Хасково с Делян Добрев?

- Актуалният скандал е Хасково, а не Каварна. Това е страничен случай. Не казвам, че тя не трябва да понесе отговорност, ако е вярно това, което се изкарва.

- Тя вече призна за това.

- Тогава и тя трябва да понесе по същия начин отговорност. Но да се сравняват Хасково и Каварна не е допустимо, тъй като размерът е много различен.
Според мен Делян Добрев трябва да се махне от парламента. Човек, изобличен в такива схеми, не е морално да бъде депутат. Тези декларации за подкрепа, които му пишат, са все едно от 60-те години на миналия век. Изкараха го най-чистия и почтения, пухкаво ангелче, паднало от небесата, жертва на червените демони, които го атакували несправедливо… Стига…
Ако ГЕРБ го оставят в парламента, ще стане ясно кой вдига чадър над подобни схеми.

- А защо вашият депутат Манол Генов, срещу когото има разследване за купуване на гласове, още е в парламента?

- БСП не е прокуратура. Ако съдът докаже вината на Манол Генов, позицията ни ще е безпощадна. Но ние не сме съд и прокуратурата и ако вината му се докаже, ще действаме. Ние не жертваме никого, просто за да си чистим името.

За Каварна също ще стане ясно скоро. Трябва да има обща позиция на БСП. Но е ясно, че шуробаджанащината трябва да бъде заличена, независимо от кого произтича – дали от Делян Добрев, дали от кметицата на Каварна. Подобно усещане за политика, в която роднините са облагодетелствани, трябва да остане в миналото. Това ни превръща в не модерна държава. За да няма вицове като този, че не е страшно приятелката да ти откаже брак, а Делян Добрев да ти откаже да ти е кум.

No comments: