Sunday, December 16, 2018

Деси Радева – халюцинацията на жълтите медии



От няколко месеца насам, ако човек направи грешката да отвори знайни и незнайни сайтове, които с охота се обясняват ежедневно с любов на властта и всеки пък се чудят дали не е крайно време да изписват името на премиера като "св. Бойко Борисов", ще остане с впечатление, че из българското общество броди нов политически демон - хищен, всевластен и мрачен, за да тормози всички невинни партийни кариеристи на ГЕРБ. Името на това чудовище е Десислава Радева. Фиксацията върху нея постоянно ражда някаква изкривена и налудничава реалност в която, оказва се, факта, че шофьор на НСО, който вози Радева извършва леко пътно нарушение е с пъти по-важен от това, че финансовият ни министър живее без пари в жилище, дадено му от неговия кръстник. Всеки статус във фейсбук на Радева придобива къде-къде по-голяма политическа значимост дори от огромната афера с ремонтите в София, където пред очите на всички потъват милиони или от мръсния въздух, който тормози цяла България. Движението на президентската съпруга се следи до милиметър, а видните политически конспиролози на ГЕРБ превърнаха в цяла наука мненията си за нейния стил на обличане. Дори фантазията на Кафка не би могла да опише толкова изкривен и извратен свят. Ако случаен и безразсъден читател си направи труда в течение на поне една седмица да следи сайта ПИК, хващам се на бас, че ще попадне на около 20 новини за нея ("РАЗТЪРСВАЩ СКАНДАЛ. Десислава Радева си купи кафе за 1 лев. Това ли е съпругата на вечния критик на успехите на кабинета, която нагло се гаври с хората, които пият кафе само от 50 стотинки?! Путин ли й плаща, за да си позволи такъв лукс?") и на поне четири анализа в които ни се обяснява, че стилната дама е някакъв ходещ Ришельо, сив кардинал, който дърпа конците в цялата държава, триумф на безкултурието и вечния ужас за всички кротки и тлъсти симпатизанти на правителството.
Общото между всички тези критики е, че те не почиват върху никакъв реален скандал. От торбата с медийните лакеи дори бе изваден и рекламираният ни като бунтар Слави Трифонов, който да размахва хартийки в ефир и да обяснява как Радева е пътувала в чужбина на държавни разноски и то като заместник-ръководител на делегацията. Една простичка проверка, една работа само за пет минути обаче щеше да разкрие, че това e напълно фалшива новина. Нещо повече - тя се дължи на сбъркан документ за който самото президентство е дало сигнал. Но може би това нямаше да има значение. Точно както реалността няма никакво значение, когато се говори за Румен Радев и за съпругата му. Там се смесват лъжи, полуистини, откровени интриги, отчаяни манипулации, жълта реторика и крайният резултат е димяща алхимична смес с отровен мирис и гнусен вкус. И това е класическа диверсия. Мощен опит обществото да бъде отклонено от неговите истински проблеми и да бъде натикано в задънената улица на постоянната петминутка на омразата срещу Деси Радева, осъществена едно към едно по Оруел. Защото, ако човек се замисли трябва да си зададе въпроса - кой от всички т.нар. "скандали" около нея е истински. Била написала лош статус във фейсбук? Окей, ама ако тръгнем да гоним хората по тази линия направо можем да връщаме затворите за "неправилни" мнения. Роклята й на прием не била подходяща? Това със сигурност е разтърсващо престъпление, но ако премиер на държавата беше Евгений Минчев. В противен случай просто не виждам как може да бие по политически драматизъм това, че Валери Симеонов назначи за вицепремиер своята секретарка. Шофьорът й от НСО направил нарушение? Направо не знам как ще живеем нормално след такава новина. Което не попречи тя да бъде осветявана дълго и продължително от най-гледаните телевизии. И в интерес на истината - нито на една от снимките образът на Десислава Радева не присъстваше, ние така и не получихме доказателство, че тя е била там, което не попречи на мнозина журналисти да говорят за това като за "скандала с Първата дама". Изобщо - госпожа Радева е превърната в ходеща мишена, постоянно й залагат капани и я следят, но са ужас на режисьорите досега нямат нищо сочно и пикантно. Точно заради това са необходими постоянните дрънканици и "анализи". Като няма факти хората трябва да бъдат омаяни от тежки приказки и полуморалистични присъди.
Атаките на ГЕРБ и впрегването на цялата медийна машина срещу Десислава Радева обаче издават една много голяма слабост. Управляващите нямат политически аргументи срещу президента. Всичките им опорни точки, че Радев е държавен глава на БСП, че е целенасочен хейтър с политически амбиции, че се държи деструктивно и атакува воден от злоба се разпаднаха като пясъчни замъци. Опитите държавният глава да бъде пържен с парламентарни разследвания, извънредни комисии, странни доклади изобщо не хванаха корен. И именно това безсилие роди жълтата атака срещу президентската съпруга. Когато си лишен от ясни аргументи, смислени факти и доказателства, тогава ти остава само да пуснеш цялата мощ на медийните интриги и безумните обвинения с идеята, че обществото вече е дотолкова е наркоза от живота в перманентен скандал, че ще захапе и това морковче до кръв. ГЕРБ чудовищно се разглезиха да имат монопол върху всички власти и в момента не могат да преживеят това, че на "Дондуков" 2 се появи човек, който не им спестява истината. И най-гадното - той просто не може да бъде овъргалян в катрана и перата на статуквото. Заради това срещу него бяха пуснати всякакви нечестни средства и ритници по кокалчетата. Обвиниха го, че не иска да говори с правителството, че постоянно критикува, че отказва да е обединител. Румен Радев така и не разбра, че ГЕРБ искат от него да е плюшено мече, което да се появява по телевизията един път годишно и дотам. Всяко интервю на президента обаче се превръща в сензация, защото обществото е жадно да чуе истинските си проблеми изречени ясно и безкомпромисно, без замазване на истината и изсипването на тонова куха словесност. Та всъщност всяка новина срещу Деси Радева демонстрира само колко болезнено ГЕРБ приемат факта, че срещу тях стои неопетнен, искрен и последователен човек. И само с това си поведение той успя да изкара истинската им природа - на мафиотски кръг, който не се свени да посегне дори и на семейството само и само да изкара от играта неудобен свидетел, неискащ да мълчи. С други думи с времето се научих да чета жълтата артилерия като бюлетин за времето. Щом има новини и "анализи" за Деси Радева значи президентът пак ги е ритнал в слабините. 
И на човек му става едно такова приятно на душата...

No comments: