Sunday, January 13, 2019

Електронната партия ГЕРБ ни връща в епохата на Фред Флинтстоун



В началото на миналата година "технократското" лице на ГЕРБ, скучният до припадък вицепремиер Томислав Дончев реши да блесне от парламентарната трибуна. Повод за това му даде поисканият от опозицията дебат за това докъде е стигнала работата по електронното управление, за което слушаме от 20 години, обещават ни го през ден, а то все се оказва далече зад хоризонта, невъзможно за постигане като поетичен блян. "Няма как да правим електронно управление с аналогови политици", обяви това вицепремиера. Медиите любовно започнаха да споделят "откровението" му. Хехе, тъпата опозиция си го получи. Най-накрая им го казаха - ГЕРБ ще са вестителите на новия електронен ред у нас, месиите на бъдещето. В това абсолютно беше убеден и Дончев, който в заключение реши да нокаутира хейтърите и обяви: "Нека да ползваме хартията само за изобразително изкуство".
Разказваме тази история, защото година по-късно тя звучи като бурлеска. Като някакъв черен виц, изваден директно от скоростна пиеса на абсурда. Защото 2018 година доказа с безпощадна сигурност и трагична неизбежност, че ГЕРБ са най-аналоговата партия на земята. Всичко електронно до което те се допрат изпушва безжалостно и се срива. Точно на това станахме свидетели през лятото, когато Търговският регистър се срина, а и досега не знаем с абсолютна точно какво точно се обърка. Факт е обаче, че хората не се забравили тази история, защото когато в студеното начало на 2019 година се оказа, че има проблем с електронните винетки всички се сетиха за Търговския регистър. Това са безмилостните аналогови следи на партията на Бойко Борисов, която така иска да въвежда електронно управление, че сме заплашени тя директно да ни запрати обратно при Фред Флинтстоун в каменната ера.
В големия провал с винетките действията на държавата са особено показателни. Въпреки убедителните репортажи с гневни шофьори, които твърдят, че не са намерили нито една бензиностанция, където да си купят винетки, институциите твърдяха, че проблем няма. Имало няколко неработещи апарата и толкова. Останалото било продукт на фантазията. Необходимо беше гневът да стане шумен и очевиден, за да може Агенция "Пътна инфраструктура" с половин уста да признае, че нещо се случва, но проблемът може би се дължи на външна или хакерска намеса. Това даде добри поводи на фейсбук-зевзеците да твърдят, че очевидно след като се е уморил от намеса в американските избори въздесъщият Владимир Путин е решил да си почине като прецака електронните винетки на ГЕРБ.
Всъщност провалът в този случай е много по-голям отколкото изглежда на пръв поглед. Още от края на лятото стана ясно, че започва тестовия период на електронната система. Властта имаше четири месеца да провери всичко и да изглади процеса. Само че нищо такова не стана. Системата гръмна, провалът стана грандиозен, а на публиката започнаха да пробутват обяснения за първокласници - това било най-сложната информационна система у нас и не можело да се очаква тя да заработи за миг. Намекна се дори, че нямало достатъчно подготвени технически кадри. Изобщо както винаги - България е с богата с обяснения за всяка една катастрофа. Разбира се половината от тези обяснения звучат просто налудничаво. Страната с толкова много подготвени компютърни специалисти да не може да се осъществи плавен преход към електронни винетки? Това звучи ли ви нормално? Това всъщност е доказателство за друго - за вероятния размер на кражбата от тези системи. В суматохата на голямото негодувание премиерът Бойко Борисов уволни трима души от АПИ, за да потуши пожара, но като всяко негово действие напоследък и това беше твърде закъсняло, защото то просто хвърли допълнителна светлина върху размера на институционалната паника. Както всички знаехме още от средата на миналата година - ГЕРБ се намират в ситуация в която дори най-малкия проблем се превръща в политическа криза. А тук имаме истински взрив - не само апаратите за винетки не проработиха, оказа се, че има проблем с мобилното приложение, не стана ясно кой кога и как ще проверя шофьорите за нови винетки - изобщо на публиката бе сервиран високоалкохолен постпразничен махмурлук, който бързо да им напомни в коя държава живеят и как няма измъкване от аналоговата примка, която ГЕРБ са стегнали около гърлата им.
Всъщност всички очакваха годината да започне с криза, но никой не подозираше, че тя отново ще оттекне по такъв начин. Управлението на Бойко Борисов е достигнало до годините на своя брежневски застой, където всичко се разкапва и разпада и усилията за имитация на стабилност стават все по-смешни от ден на ден. На полуделите от притеснение шофьори няма как да им е забавна цялата ситуация, на хората, които не са сигурни дали утре и токът им няма да спре, защото държавата напълно се е разпаднала също. 10 години слушахме бодряшки лозунги за вървене напред, а днес просто идва мрачното осъзнаване, че сме били затворени в някакъв политически вакуум, в някакъв управленски балон, където нищо не е помръднало. Дори има нещо много метафорично в провала на ГЕРБ в електронната сфера - те са партия от мрачното минало, която функционира като клан, нещо като бронтозавърска кост оцеляла до наши дни и съм убеден, че електронните им провали предстоят тепърва. Защото няма как да наречеш кражбите растеж, корупцията развитие, а феодалните паяжини - успехи. С години ни захранваха с медийни лъжи, но ето че там, където лъганите все пак трябваше да се сблъскат с реалността, получиха само средни пръсти и кукиши. Това е електронната партия ГЕРБ - източник на кризи, фабрика за скандали и имам тежкото усещане, че тепърва ни предстои да се наслаждаваме на най-големите специалитети на това производство. Винетки може и да няма, но скандалите са сигурни като инфаркт. 

No comments: