Thursday, May 11, 2023

Истинско предателство

 

"Визия за Европа". 

Това е заглавието на предизборната платформа на БСП за европейския вот през 2019 година. Тя е приета от Националния съвет и конгреса на партията. 

Там ясно е записано, че БСП ще изпрати в Европейския парламент свои представители, които се ангажират с редица социални и обществени каузи. Едната от тях дословно гласи: "Против Истанбулската конвенция, чиито текстове противоречат на българската конституция според Решение на КС".

Всички, които са били в листата на БСП са се ангажирали с тази визия, сключили са договор с левите избиратели, че това ще е техният дневен ред. Това беше един и от лайтмотивите на кампанията.

Припомняме всичко това заради възмутителното поведение на евродепутатите от БСП вчера в парламента. Там мина решение за това, че Истанбулската конвенция става задължителна за целия Европейски съюз. Сергей Станишев и Елена Йончева гласуваха "за". Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов не бяха в залата да гласуват.

Това е ужасяваща, цинична, лицемерна, подла и конюнктурна подмяна на вота на социалистите. Това е плесник в лицето на всички леви хора у нас. Защото представителите на БСП там са пратени с мандат, а те го нарушиха. И тези, които гласуваха "за" и тези, които страхливо не бяха в залата.

Ироничното е, че малко след това гласуване и бягство, четирима от петимата евродепутати на БСП пуснаха високоморална и патетична декларация срещу евентуална колаборация с ГЕРБ.

Ехаа, значи, когато им отърва използват принципите като мазни кърпички за бърсане. А някой ще обясни ли тяхното погазване с безобразното огъване на гръбнак пред статуквото в ЕП?

Радан Кънев и Сергей Станишев гласуваха "за" задължителния статут на Истанбулската конвенция. 

Това не е ли колаборация с десницата, а?

Това не е ли грозното лице на онази безпринципност, която гони хората от политиката и ги кара да се съмняват, че тя работи в тяхно име.

Аргументът, че Сергей Станишев имал своя позиция, която била последователна, е абсолютно абсурден.

Той не е пратен в лично качество в ЕП. Зад него е застанала БСП, а БСП има национална и европейска политика с която Станишев не се съобрази. Дори не ми се коментира поведението на Елена Йончева, която трябваше да бъде светлият лъч на различието там. Не знам в каква пералня на мозъци ги пускат в Брюксел, но днешният й образ няма нищо общо с онзи борец за истината и корупцията, който беше.

Неприемливо е и поведението на тримата, които не са били в зала. Именно в мигове в които се гласуват документи като Истанбулската конвенция си личи кой евродепутат е с убеждения, кой отстоява каузи и кой страхливо виси в коридорите, за да не би да влезе в колизия с официалната позиция на ПЕС.

Но проблемът отива далеч отвъд несъобразяването с визията и политиката на БСП. Това е скандално, но разривът е още по-дълбок Проблемът опира до дефиницията на това какво е ляво в съвременния буреносен и гневен свят. Това ли е лявото днес? Борба за идентичности подлютена с джендър идеология?

Това не е визия за развитие, а радикална катастрофа. Голямата битка на левицата през годините винаги е била битката срещу бедността и неравенството. Бунт срещу икономическата усмирителна риза на системата, която облагоделства един малък елит. Именно тази социална борба води до истинската промяна в света.

Превръщането на левицата в някакъв културен трансджендър с неясни идеи и палава душевност погребва надеждата на милиони хора за истинска промяна. И те почват да търсят алтернатива във всякакви други идеи, харизматични лидери и политически спекуланти.

Как път един път някой от нашите евродепутати не се опълчи точно на това разбиране? Да беше показал, че води битка от името на отчаяните българи, които искат да видят себе си в техните действия?

Оказа се обаче, че това не е модерно. Модерното ляво е да си фен на Истанбулската конвенция и с пискливо гласче да твърдиш, че всички, които не я подкрепят са някакви изкопаеми скелети на динозаври. Именно това превръща модерното ляво в някакво безполово създание, небинарно същество, което отдавна не е наясно какво защитава и как го защитава.

Българската левица никога няма да стане джендър-проект. Няма да се превърне в бездушен трансджендър, който не чува хората.

БСП плати и продължава да плаща тежката цена на своята позиция. Срещу нея бяха изправени медийна артилерия, интригантски бомби, политически спецоперации за разкъсване, но има принципи, които трябва да се защитават дори, когато е най-мрачно и най-тежко.

Иска ми се евродепутатите от БСП да го съзнаваха.

 

1 comment:

Теньо said...

Нямам представа дали ръководството на БСП обмисля предприемането на някаква стъпка във връзка с това, но е необходимо да се покаже на забравилите за какво са там, а така също и на ПЕС, че социалистите в България - партийни и безпартийни - не желаят и да чуят за подобни простотии.