Sunday, June 22, 2008

Митологията ГЕРБ

Понякога в древните митологии можем да открием стряскащо съвременни наблюдения. В митовете на древните гърци, а и не само там, винаги ме е удивлявало, колко лесно е всъщност падението на богове. Те властват епохи, но когато дойде часът им се сриват и никой повече не чува за тях, а ги споменават между другото.
Това е универсален извод, който е добре партия ГЕРБ да си припомня понякога. Защото паденията се случват изненадващо. Както стана в Казанлък. Седмици преди вота в града социологическите проучвания трайно даваха на ГЕРБ лидерското място. Резултатът - партията остана трета. Това определено е болезнено за надъханите със самочувствие и арогантност гербаджийски кадри, които вече сънуват великите ловни полета на властта и се изживяват като държавници от европейска величина.
Казанлък всъщност е добър подарък за ГЕРБ. Защото срива цялата митология изградена като Китайска стена около тази партия. В процесът на възникването на една мощна сила винаги има нещо магическо като сътворяването на странна енергия. В случая с партията на Бойко Борисов се оказа, че има и нещо комично - като опитите на древните алхимици да създадат малко подобие на човек наречено хомункулус. Всъщност оказа се, че ГЕРБ все още е партия-хомункулус, която твърде много си и повярвала. И заради това в Казанлък се срина - не толкова като гласове, колкото като медиен образ на супергерой. Пред очите ни лъсна очевидната истина - виждаме обикновена партия, която, ако иска да стане голяма трябва да се научи да губи и то с много. Това е изпитаната още от митологичните времена истина.
ГЕРБ по блестящ начин символизира днес капаните на българската психика, защото партията се превърна в техен изразител. Формацията на Бойко Борисов се крепи върху спотаеното желание на българските избиратели най-после чаканото чудо да дойде. Тази вяра е сравнима с вярата в еднорозите - изразена звучи толкова красиво, но на практика е обречена винаги да се провали. В този смисъл обаче ГЕРБ са неизчислими и нетрайни като сапунен мехур размятан в торнадо от Средния запад. Може да станат много големи. Най-вероятно е обаче трагично да се пукнат. И докато десните икономистчета от ГЕРБ, тези с белите якички и корпоративно еднаквите речници, се надпреварваха да ни замъгляват с дясната си патетика, българите от Казанлък им показаха къде им е мястото. Ето такива мигове в митологията няма. Миговете в които хората се много по-важни от самоназначилите се богове.

No comments: