Thursday, September 04, 2008

Лимонадата на живота


Една от известните американски журналстки, която е прекарала живота си предимно в даването на лигави съвет, се бе обърнала към своята публика и ги застреля с прословутото си откровение: "When life gives you lemons, make lemonade". С други думи - когато животът ти поднася лимони, направи си лимонада.
Истината е, че точно това късче откровение само американец може да го накъдри. Единствено представител на тази благородна нация може да бъде толкова безпощадно сляп за торнадото на живота.
Защо, ако животът поднасяше лимони, щеше да е един хубав живот. Пък и лимоните стават за съвет. Веднага пишеш - прави си лимонада.
Ами ако, както май е в действителност, животът всъщност стреля по теб с "Колт", прасва те с ракета "Пейтриът" в челото, а после за контролен изстрел пуска огнепръскачката, за да е сигурен, че не мърдаш - тогава какво е това?!
Дали американката навремето можеше да напише: "Ако животът стреля по теб с оловни куршуми, направи си индианска огърлица от тях". Нещо в смисъла обаче веднага се разкуцва. Лимонадата май е за предпочитане.
Американските журналисти обичат да дават съвети. Обаче повечето от тях не са виждали истинския живот. А виж - българите са го усетили. Според едно проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, България и Румъния имат най-дългите работни седмици в целия Европейски съюз. Какво се получава - работим дълго, получаваме малко. Прекрасна картина. Ако допълним метафората на американската журналистка - това не са лимони, а четири тона с лимони.
Естествено част от българската картина се състои в това по телевизията да излезе някое неолиберално икономистче, което не е работило и три дни, както трябва през живота си и да обясни на широката общественост, че българите може и да бачкат много, ама не са производителни и трябва още да се напъват. И ако може - заплатите да са по-ниски, та да се намали инфлационният натиск върху икономиката.
Ето такива хора вкисват добрата метафора за лимоните. А иначе наскоро в един форум, намерих доста по-добра формула за живота. Тя гласеше: "If life gives you lemons, add some vodka!" (Ако животът ти поднася лимони, добави си водка.) Това е единственият истински съвет, който съм чувал.

No comments: