Friday, January 07, 2011

Фокус-бокус


Любимият политически фокус на всяка власт в състояние на криза е да започне да произвежда позитивни новини. А когато те са за безмилостната битка с престъпността, контрабандата и сивата икономика - това обикновено е знак, че властта е закъсала много, щом прибягва до най-тежките магьоснически трикове.
От тази гледна точка информационният поток би удивил безкрайно почитателите на управленски фокуси. Само ден след като скандалните записи показаха, че отношенията в кабинета напомнят на отношенията между "Хамас" и Израел, изведнъж започнаха да валят информации, че са заловени три тира с контрабандни цигари. Според една от версиите на информацията дори единият ТИР бил толкова коварен, че бил заловен малко преди София, където трябвало да разтовари евтините цигари. На следващия ден - нова акция. Този път два тира.
Да не говорим за дирижираните снимки, на които Ваньо Танов, Симеон Дянков и Цветан Цветанов се усмихваха приветливо на камерите и един на друг, и то след като са наясно, че са в състояние на война.
Въпросите развалят всеки фокус, но не можем да не се попитаме - как става така, че винаги покрай скандал започват тези контролирани акции? Защо все като има политически проблем, изведнъж започват шумните операции и нагласените снимки? Част от магията ли е това да обявяваш пробив в борбата с контрабандата точно когато си изобличен, че я покровителстваш? Докато митниците и полицията действат като фокусници, които правят номер, България няма да има нормални граници, а прословутият Шенген ще се отдалечава като далечна галактика.
Дали когато окончателно стане ясно, че няма да сме в Шенген, лично Танов, Цветанов и Дянков няма да заловят седем кораба с цигари?

Фокус-бокус.


No comments: