Friday, January 28, 2011

Поредният герой на вица


Цветан Цветанов вече прилича на герой от виц.

На герой от онзи виц, в който един човек звъни в общината и казва: "Ало, елате да направите нещо, че бездомните кучета много ни хапят". От общината уверяват, че са пратили екип, който да кастрира кучетата. Човекът на телефона обаче веднага контрира: "Абе, вие не ме разбрахте, бе - те не ни таковат, те ни хапят".


Вътрешният министър вече е започнал да се държи като митологичната община от този виц. Старателно напободява човек от друго измерение, когато някой повдигне въпроса за неговото имотно състояние.
В парламента вчера лявата депутатка Корнелия Нинова отново ясно заяви, че имотните драми на Цветанов, които му спечелиха псевдонима Шесторъкия Шива, съвсем не се получили достоен отговор. Вътрешният министър веднага реагира като опарен - покани Нинова в МВР, за да види, че той имал нотариални актове за всичките си апартаменти.
Ето къде започва анекдотът.


Никой никога не се е съмнявал, че Цветанов е законен собственик на шестте си апартамента. Проблемът е в това, че въпреки скучното си изложение в парламента, вътрешният министър все още не е в състояние да даде логично обяснение за средствата, с които придобил жилищата. При най-доброжелателен поглед към неговите доходи и щедростта на целия свят и роднините му - Цветанов не може да обясни откъде са се взели у него едни около 100 хиляди лева. Освен ако парите не се материализират по окултен начин в сметките му - но това са хипотези, с които трябва да се занимават шаманите и заради това ги оставяме настрани.


Но може би именно логическата дупка във финансите на Цветанов е причината проверката на НАП да се бави толкова много. Какво точно проверяват, че им отнема толкова време? Проверката би трябвало да е проста за един експерт с калкулатор в ръка - от едната страна са доходите, подаръците и другите "усмивки" от съдбата към Цветанов, а от втората - стойността на шестте апартамента. Разликата, ако има такава, трябва да изплува веднага. Да не говорим за това, че НАП доста щедро пощади Цветанов от проверка като физическо лице, защото тогава вътрешният министър трябваше да доказва и откъде е придобил парите за скъпарския и луксозен ремонт на палата си в село Шума.


От НАП бяха обещали, че до края на януари ще обявят официално резултатите от проверката. Бавенето е хубав знак за министъра - вероятно тече огромна интелектуална дейност как да бъдат обяснени мистериозните му финанси.
Логиката на НАП и политическият чадър на институциите обаче няма да помогнат на Цветанов. Защото неговото политическо падение вече е очевидно, а странното му богатство - за пореден път дискредитира целия образ на политиката в очите на хората.
Има една много хубава мисъл на Махатма Ганди - "Седем са злините на света, които водят до насилие - богатство без труд, наслада без съвест, знания без позиция, търговия без морал, наука без хуманност, почитане без жертви и политика без принципи".

Цветанов е на път да олицетвори повечето от тях.
А на вица май вече не се смеем...


No comments: