Monday, February 07, 2011

Декларация срещу Луков марш


До

Европейския парламент

Народното събрание на Република България

Президента на Република България

Министерския съвет на Република България

Община София

Главна прокуратура на Република България

Националния омбудсман на Република България

Посолството на САЩ

Посолството на Кралство Великобритания

Посолството на Руската федерация

Средствата за обществена информация


На 12 февруари 2011 г. в центъра на София националисти, неонацисти и неофашисти ще проведат за пореден път своя "Луков марш". Лозунгите, които те ще издигнат, отново трябва да легитимират профашистката и пронацистката част от историята на България и да създадат фалшив ореол на героизъм над образа на ген. Христо Луков.

Необходимо е да се припомни противоречивостта около личността на ген. Луков, който е не само военна, но и политическа фигура в българския живот от началото на ХХ век. Освен ветеран от Първата световна война, носител на редица ордени за храброст и министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов, ген. Христо Луков остава в историята ни и със силните си симпатии към нацистка Германия, както и с личните си контакти с висши дейци на германската националсоциалистическа партия на Адолф Хитлер, сред които Хайнрих Химлер и Херман Гьоринг. От 1942 г. ген. Луков е и ръководител на Съюза на българските национални легиони - организация, изповядваща крайно националистически, шовинистични, авторитарни и тоталитарни идеи. Връзките на Луков с национал-социалистическата и фашистка идеология са близки и явни.

Неонацистките формации, организатори на този марш, от години тормозят психически и физически хора от етническите и сексуалните малцинства, чужденците, пребиваващи в България, както и българи, различни от тях по политически възгледи, действия и дори външен вид. Тези свои действия те прикриват зад формулировки като "родолюбиви българи", "патриотична инициатива" и "националисти".

Броят на пострадалите от расистки мотивираното насилие в България не е и не може да бъде суха цифра. Жертвите на тези, които лицемерно ще шестват с факли в ръце на 12 февруари 2011 г. (имитирайки хитлеристките паради), расте с всеки изминал ден. С ежегодния "Луков марш" неонацистите се опитват да подменят традиционните обществени ценности в страната. Те се възползват от антикомунистическите настроения и реваншизма, провеждани от управляващите среди на България; зад тяхната реторика се легитимират неонацистка идеология, символика и практика, извлечени както от нацистка Германия, така и от съвременни крайно-десни екстремистки формации и български неонацистки организации.

Бездействието на българската държава и подкрепата на Софийската община, позволяваща организирането и провеждането на подобни шествия, е морално осъдимо, юридически подсъдно и противоречащо на българската конституция и международните норми. Под заплаха днес живеят не само представителите на малцинствата - тормозът и произволът застрашават и всички нас и нашите деца, застрашават бъдещето на България и Европа.

Призоваваме гражданите и институциите да не се оставят да бъдат заблудени и да се противопоставят енергично на провеждането на "Луков марш".

Настояваме Столичната община и съответните компетентни органи да вземат сериозно отношение и да не допуснат провеждането на шествия, организирани от неонацистки формации.

Смятаме това наше заявление и като сезиращо прокуратурата за наличие на поведение в разрез с нормите на вътрешното и международното законодателство от страна на български граждани и на българската администрация.

Нека кажем:

Не на расисткото насилие!

Не на ксенофобията!

Не на неофашизма и неонацизма!

Не на национализма и легитимирането на фашистките престъпници!


6.02.2011 г.


БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

КОМУНИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ "ЧЕ ГЕВАРА" - БЪЛГАРИЯ

ПП "БЪЛГАРСКА ЛЕВИЦА"

МО НА БСП

КЛУБ "ВЯРА"

ЛГБТ - ДЕЙСТВИЕ

ЖЕНИ СРЕЩУ РАКА

СЪЮЗ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ФОНДАЦИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ 21"

ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ"

БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

ГЕРГАНА АЛЕКСОВА - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА БСП - СОФИЯ

"СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ"

МАРИЯН КАРАГЬОЗОВ - БЛОГЪР

ИВО ХРИСТОВ - ЖУРНАЛИСТ

ИЛИЯ МАРКОВ - ГРАЖДАНСКИ АКТИВИСТ И БЛОГЪР

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ - ЖУРНАЛИСТ

РУСЛАН ТРАД - БЛОГЪР

МАЯ ЦЕНОВА - АРАБИСТ

ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА - ПОЛИТОЛОГ И СОЦИОЛОГ

ЙОРДАН МИЧЕВ - ЖУРНАЛИСТ

КАЛИН ПЪРВАНОВ - ЖУРНАЛИСТ

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА - ЖУРНАЛИСТ


1 comment:

Unknown said...

Всеки, който се противопоставя на Луковмарш е национален предател и като такъв, рано или късно ще си получи заслуженото!Не може с чужди и враждебни организации да финансират всеки предател и той да си сее лъжите и помията по адрес на български национален герой безнаказано!Възмездие ще има за вас предатели!