Tuesday, May 10, 2011

Вечен двигател на некадърността


Твърди се, че някъде в началото на ХХ век френската академия на науките е престанала да разглежда изобретения на учени, за които се твърди, че са "перпетуум мобиле". Перпетуум мобиле е вечният двигател, древната идея, която е възпламенила не един и два изобретателски умове, които са се надявали да победят неумолимите закони на физиката. Не са успели. Никой не е успял. Вечните двигатели са непостижими.

Момент. Всъщност те са непостижими в науката, в политиката обаче постоянно имаме примери, че обикновените закони не важат, а вечните двигатели за глупости се разхождат и пълнят вестниците. Типичен пример за смъртноносно политическо перпетуум мобиле е партия ГЕРБ и нейните законодателни инициативи. Досега Конституционният съд в няколко шокиращи случая ясно показа, че мнозинството приема на конвейр закони, които са в остро противоречие с Конституцията.


Проблемът с тези подобни на вечен двигател усилия е следният. Когато хора, които минават за юристи, създават норми срещу конституцията на една страна, те на практика саботират демокрацията постоянно. Това говори или за непознаване на основния закон, или за системен опит за подмяна на правилата, които очевидно не са удобни за политическите телеса на управляващата партия. Не е ясно колко плесници трябва да получат те през ръцете, за да разберат, че посегателствата срещу Конституцията са най-близки до опита за преврат в нашия демократичен свят.


Самодейно перпетуум мобиле спретна тези дни външният министър Николай Младенов. Или властта прави нещо сериозно с мозъците на хората, или в сградата на Външно министерство радиационното излъчване е силно повишено. Законодателните усилия на министъра обаче трябва да бъдат увековечени в музея на юридическия позор и безчестие. Без никой да е искал от него (а може би у Младенов има някаква форма на неспокойна съвест, която обуславя хаотичните му действия в политическото пространство), външният министър представи зловещ лустрационен закон за дипломатите. Хора с установена принадлежност към ДС няма да могат да бъдат назначавани дори за зам.-шефове на дипломатически мисии, а началникът на Външно ще има възможност моментално да прекратява договора на всеки дипломат с такава доказана принадлежност, предвижда проектът. Красиво е, когато министър иска да се изживява като своебразен доктор Гилотен.

Само че сме ХХI век. Лустрация, въведена с дърварски закон, веднага ще бъде посечена от КС. Тук няма да помогнат и силните писъци на хората, които се изживяват като морална инстанция, без никой да е искал това от тях. Безсмислените упражнения на тема "лустрация" в противоречие с Конституцията само отдалечават така бленувата справедливост. Това е опит за политическа фалшификация на усилията. Перпетуум мобиле на некадърността.

Опитите за лустрация показват тежък дефицит на свежа мисъл. Защото това е просто желание за бягство от отговора на въпроса кои бяха истинските гадняри на прехода и кой носи вината за извършените безумия.

Останалото е театър.



No comments: