Thursday, May 12, 2011

Коктейл за махмурлии


Комбинацията провалена власт и услужливи медии е най-махмурлийският политически коктейл на земята. А всички българи всекидневно изпитват коварния ефект на това зловещо опияняване върху гърба си.
Заради това е необходимо понякога да оставаме трезви, за да проумем как упорито и целенасочено тече кампания по тотална манипулация на все по-ошашавените хора.


Типичен пример е делото "Масларова" - най-грандиозният спукан балон на това управление. Двама ключови свидетели срещу бившата социална министърка се отказаха от своите показания и изправиха на нокти цялото МВР, прокуратурата и пропагандната машина на кабинета, която не е спирала нито за миг в хвърлянето на кал.
И тогава на помощ идват услужливите медии. Столичен вестник излезе с дълга разработка по процеса. Изведнъж се оказва, че Тодор Павлов (човекът, който уж давал парите на Масларова и първи се отказа от показанията си) бил отвлечен, пребиван и заради това се отрекъл от думите си. Няма начин да е вярно - вестникът се позовава на най-достоверните хора в страна: "високопоставени източници от МВР и прокуратурата". Направо като трилър, ама още по-мрачно. Можем да попитаме "А защо от МВР и прокуратурата?". С толкова достоверен плам можеше да са източници от "столичната психиатрия" или от "спиритичен сеанс със седмия астрал".

Информация само за трезви: Павлов е защитен свидетел на прокуратурата. Защо вестникът не прави най-елементарното - поне да попита как така защитен свидетел е можел да бъде отвлечен и пребит? Кой го е охранявал? Нима, ако това е вярно, гафът на МВР и прокуратурата не е три пъти по-голям?
Цялата пушилка обаче има друг цел. Да отклони вниманието от провала. Тя служи като заместител на реалност. Реалността провален процес да бъде изместена от подмолността на твърденията на "високопоставените източници". Схемичката е нагласена, за да може да не хвърчат оставки за всички пуснати на свобода лъжи.

Лъжа след лъжа.

Това е добро име за описания в началото коктейл.



No comments: