Saturday, May 14, 2011

Бойко Борисов като мистичен учител


Някъде в средата на 16-ти век известният шведски философ, попзвездата на средновековните мистици, Емануел Сведенборг развива теорията, че когато отвориш душата си за бога можеш вече да си говориш с ангели, да посещаваш небето, да си организираш екскурзия в ада и да се кефиш на знание за което другите хора могат само да си мечтаят. Няма данни Сведенборг да е бил организиран и целенасочен пушач на опиум, така че неговите откровения бързо възпламеняват въображението на Европа, а след това и на света. Днес повечето му философски концепции изглеждат объркано и нелепо, но такава е съдбата на мистиците в един строго материален свят. Ако те не са знаели, че съдбата им е такава би трябвало днес да подложим на силно съмнение поне едно от мистичните им качества - пророкуването.

Небесните видения на Сведенборг много пъти оттогава са ставали обект на анализи, преклонения, коментари и психиатрични експертизи. Хората обичат някой да им показва и доказва, че вселената има скрито лице. Заради това се намират фенове, които и до днес четат Сведенборг. Винаги е приятно да ти споделят, че има тайна магистрала до небето, въпреки, че никъде не се уточнява трябва да ли да даваш подкупи на небесните катаджии по нея.

Друг известен мистик Майстер Екхарт, който днес всички езотерици с блеснали погледи цитират и се надяват да не си личи, че са преписвали, стига още по-напред в разкриването на дипломатическите отношения между човека и бога. "Окото, с което аз виждам Бог, е същото, с което Бог вижда мен. Моето око и Божието око са едно и също", казва Екхарт, а после с поредица от сложни изречения се опитва да обясни, че Бог и човек е едно и също нещо, но човекът не е в себе си, а в света, а така се отдалечава от божествената искрица. Не е много ясно какво е искал да каже - вероятно се опитва по елегантен начин да ни внуши, че ако прекаляваме с гледането на стриптизьорки, трудно ще получим различно видение от това на палава мажоретка с любопитни очи.


Обърнах се за помощ към мистиците след като след близо двегодишно лутане в обществения мрак най-накрая схванах, че политическите анализи са безпомощни да ни разкрият природата на сегашният министър-председател и не неговото управление. Политическите анализи се разпадат като парламентарната група на РЗС, когато решат да описват каквото й да е форма на идеен живот в Бойко Борисов или последователност на неговото обществено (разбирай телевизионно) поведение. Заради това днес вече ни е необходим друг, вероятно мистичен, вероятно алхимичен инструментариум, за да прегледаме наново последните две години и да се опитаме да открием следите от древните мистични школи и пряката комуникация с ангели, светлини и много други явления с нематериален характер.

В този текст ще прибегна до няколко станали пословични фрази на премиерът Бойко Борисов и ще се опитам да ги разтълкувам не като автоматичната реакция на един хулиган от Банкя, а като посланието на човек, убеден, че има пряка телефонна линия с небето. Само стойте и гледайте:


"Откакто съм от 12 години в публичното пространство, само ме спрягат за президент. Омръзна ми всяка година да обяснявам".


Изречена преди дни окултна фраза. Трябва да бъде прочетена внимателно и да я анализираме в мистичен и нумерологичен аспект. Като извадим от 2011 година 12 години получаваме 1999 година. Идеално изчисление. Кой е бил наясно с личността на Борисов през 1999 година, че да са го спрягали за президент тогава? В нашият мизерен материален свят никой. Но премиерът вероятно се опитва да ни намекне, че през 1999 година е станала неговата небесна инициация. Най-вероятно това е година първа, когато са му са явили ангелите, за да му кажат, че неговото спрягане започва с пълна пара. Трябва да четем мистиците като теория на конспирацията, иначе нищо няма да се получи. И така - само с едно изречение Борисов обявява на света, кога е започнала неговата отвъдна мисия. Идеята за богоизбраност се е появявала често през годините. Осенените от нея в повечето случаи привършват живота си в тежък алкохолизъм, но останалата част открива, че медиите си падат по идиоти и започва да просперира.


"И в най-лошите ви сънища не сте мислили, че ще дойда аз като министър-председател"


Стратегически лаф в който веднага се усеща мистичното измерение. Всеки средновековен мистик е бил опиянен от съня, защото видяното тогава не подлежи на съзнателно обяснения. Ако човек повярва твърде много в сънищата може да стане пациент на психиатрията или министър-председател, нашата история постоянно го доказва.

В този окултен текст на премиера се долавя доразвиване на идеята за неговата богоизбраност, защото ни се описва вариант на света, който нито една нечиста сила не е успяла да предвиди. Извадена от контекста, както би направил някой немистичен гадняр, тази реплика би могла да бъде разчетена с много зловещо послание. Нека да видя кой първи ще се осмели да го направи – не забравяйте, МВР бди за окултният мир и правилните интерпретации на небесните текстове.


"Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха! Ако прочета: "Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан"


Отново мисъл като древнокитайски коан. Мистикът винаги вярва, че силата му стои над силата на околната природа. Един от най-известните мистични шарлатани на Средновековие носи опияняващото име Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, но се прочува с творческия си псевдоним Парацелз. Този кадър има една мисъл, която се родее с мистичното откровение на Борисов: "Мъдростта на хората е толкова голяма, че звездите, небето и зодиите й се подчиняват". Средновековният мистик иска звездите да му се подчиняват, постмодерният политически мистик Борисов се задоволява с това снежинките да са в негова власт. Въпрос на приоритети.


"Мисля, че нито за момент някой не си е помислял, че ГЕРБ има друг ръководител освен мене. Всеки си знае мястото. А ако не си знае, ще го подредя."


Интелектуално продължение на горната мисъл. Тук вече искри знанието за астрална сила (в някои съвременни текстове се говори за астрални асансьори, които можели да пренесат човек от едно на друго небесно ниво, но досега не са се намерили доказателства, нито снимков материал, за да докажат твърдението). Премиерът е убеден, че неговата воля нарежда света, политическата система и производството на бира в страната. Според познавачи на мистичната теория Борисов толкова бил разтревожен от слуховете за кофти бира в страната, че разтревожено помислил как да оправи ситуацията, а пък Мишо Бирата бил покосен от инфаркт. Това, ако не е доказателство за мистични способности, кое е?


"Да мачкаш Цветанов, е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш"


Нетренираният в мистичните озарения ум няма да види нищо небесно в тази гражданска формулировка. Ама тя мистиката е сложна материя. Човек трябва да настрои ума си по астрален начин, за да проумее какво точно иска да сподели със света премиерът. Тук ни се описва изначалната космогония на вселената – човекът застава гол в началото на вселената и нито една будистка техника по тази земя няма да му помогне, ако седне върху таралеж. Тази реплика е апотеоз на преоткрилия вътрешната си чи-енергия министър-председател и показва, че единствено той определя фън-шуй на цялата вселена. Никой друг.

Защо Борисов сравнява Цветанов с таралеж и му пожелава да седнат с голо дупе върху него вече е въпрос на толкова дълбока мистика, че дори Елена Блаватска би се отказала от писането на книги и би се отдала на порнокариера, ако й го бяха дали да го разтълкува.


Знам, че всички циници, които ще съберат енергия да прочетат този текст докрай определено ще имат проблем с представата за Бойко Борисов като мистична фигура. Това е разбираемо – когато човек го види се сеща по-скоро за Дарвин и теориите му, отколкото за Сведенборг и комуникацията с ангели. Пък и идеята, че очите на Бойко и очите на Бог са едно и също нещо, както твърди Екхарт, определено би трябвало отдавна да са предизвикали революция в полицейското знание по земята, а те още не са. Въпреки мистичните измерения на премиера – организираната престъпност се шири по нашите земи, онези си правят каквото искат, а министър-председателят успешно се е свел до машина за рязане на ленти. Ама нима ни е съдено да разбираме докрай мистиците сред нас. Всъщност толкова години след смъртта на Сведенборг, когато отворих няколко негови текста, аз всъщност не спрях да се хиля. Образът може й да си е говорил с ангели, ама те определено не са му давали уроци по ясно писане. И това е моята мистична надежда всъщност.

Че един ден ще четем за Бойко Борисов и ще се заливаме от смях. Това е мистиката, която би ми харесала на мен.


No comments: