Sunday, October 09, 2011

Пътешествие във виртуалния свят на Плевнелиев / Попова



От името на всички читатели на политически новини, реших да предприема една животозастрашаваща мисия, да се въоръжа с християнско търпение, мюсюлманска жертвоготовност, кришнарско усещане за неизбежна карма, будистко съзерцание и джедайски устрем и да прегледам сайта на кандидат-президентската двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. За целта се снабдих и с няколко пакетчета чипс и солети, защото предположих, че виртуалният ад на дивата скука ще се изсипе върху мен като холивудско кинематографично бедствие и ще имам нужда да повишавам жизнените си точки с усилено ядене на вредна храна, която да задръства с холестерол вените ми.
Оказах се прав.
Виртуалният дом на Плевнелиев/Попова е доста противно място, което ни посреща с портретчетата на двамата кандидати. Плевнелиев го познаваме вече всички - усмивката му е като на човек, който иска да крещи от ужас, че е поставен на електрическия стол, ама трябва да си трае. Изненадата е Маргарита Попова - безличната съдийка е минала през виртуалния лифтинг на "Фотошопа" и грее с начервени устни пред очите на случайните балъци, които са се излъгали да попаднат в сайта. Но, не бива да падаме толкова ниско. Трябва да паднем още по-надолу и да натиснем прозорчето с надпис "позиции", което аз направих с опасение, за да не би да се гътна от смях в мига в който го сторя.



Веднага се набива на очи това, че кандидатите на ГЕРБ нямат много засилен вътрешнополитически живот, защото позициите са им кратички и са по-препълнени с клишета отколкото устните на фолкпевица със силикон.
На очи веднага се набива гузната съвест на Плевнелиев, който говори пред ИТАР-ТАСС за руските проекти у нас. Веднага си личи, че неговото мнение е минало пред центрофугата на дясната политическа коректност, която изисква за Русия да се говори с ръмжене, а на изпускането на някоя и друга псувня дори се гледа с известно благородство.
Темата е важна и кандидатът на ГЕРБ, милионерът на кабинета на тази партия решава да упражни поетичната си фантазия по нея. "Страната ни няма да бъде троянския кон на Русия, тя ще бъде вратата на Русия към Европа и на Европа към Русия", твърди ексминистърът на магистралите. Оппа, вероятно имам нещо като литературен ступор, но изобщо не мога да проумея какво казва кандидат-президентът. Общото между това да си троянски кон и врата е, че и в двата случая минават през тебе, ама единият път е еднопосочно, а другият път просто е от двете посоки. В най-добрият случай изявлението на кандидата е негов красив опит да не каже нищо и той успява.
Защо казах, че съвестта на кандидата е гузна? Ами защото журналистите успяха да уличат неговия щаб в невиждана лъжа. Пред кореспондента на "Комерсант" в България Плевнелиев бе раздувал съвсем други позиции, от които лъхаше абсолютно любов към руските енергийни проекти. Но вероятно това е част от битието на тази фигура - той смята, че когато говориш на четири очи можеш да казваш истината, но, когато правиш публични изявления си длъжен да мамиш като играч на покер.



Нека да видим по кои други теми имат позиция кандидатите за президент и вицепрезидент. Плевнелиев и Попова са се изказали за прозрачността на кампанията, съдебномедицинската експертиза, енергийната ефективност, електронното правителство, инвестициите....(има изказвания и по други теми, ама на тях ще се спрем отделно). Общото между тях е, че не интересуват абсолютно никой. Особено, ако са изказани с безличния език на смесица от чиновник и герберски кариерист.
Позицията за Катуница на кандидата се състои от 4 изречения, които са драматично глупави. Всъщност могат да бъдат разказани със следното: "Какво е това Катуница? Кабинетът ще се оправя с него". Този интересен подход личи във всички позиции на милионера. Дава акъл по теми, които изобщо не са от компетенцията на президента и мълчи по всички позиции по които един бъдещ президент трябва да вземе отношение.
Може би този тип подход минава в бизнесменските среди докато си пият уискито и разказват колко подкупи са дали, за да си уредят сделките, но политиката изисква съвестно наблюдение и ясен език. Милионерът предпочита обаче да се прави на сляп за обществените процеси.
Отчаяно търсих от него позиция за въпроса с посланиците. Той подкрепя ли идеята на кабинета посланиците с досиета да бъдат отзовани или стои на разбирането, че професионалистите трябва да бъдат подкрепяни, независимо от тяхното минало. Опитах се да намеря изказване на Плевнелиев за това какво мисли за правомощията на президента, но от тях нямаше следа точно както няма следа от 4 милиарда от фискалния резерв, които ГЕРБ профука. Потърсих позицията на милионера за добива на шистов газ у нас и за протестите по темата, които заливат страната, но по тази тема сайтът мълчи, точно както Лили Иванова мълчи за възрастта си.



Малко по късно (по точно един пакет чипс по-късно) налетях на раздела "Ние сме ЗА", който е кандидат-президентската програма. Не се опитвайте да го четете! Ако искате да разберете какъв е ефекта - отидете да изровите едно от жълтите павета и силно го стоварете върху черепа си. В този случай вие ще сте късметлии, защото сте минали с по-малкото зло.


Аз направих един бърз контент анализ:


Думата "инвестиции" се среща 11 пъти в тази програма. Това е ясно - един път бизнесмен завинаги бизнесмен. Проблемът е, че тези имагинерни инвестиции са набутани като отговор на всеки проблем. Как ще решим проблема бедността - ще привличаме инвестиции? Ехаа, ами то, ако ставаше така - защо вече всички не сме богати?
Здравеопазването - и там инвестиции. Как ще решим проблема с образованието - обвързваме с го с бизнеса и така привличаме инвестиции? Велико. Инвестициите - това е управленският бог на машината на политическото същество Плевнелиев / Попова



Европа, европейски, европейския и други вариации - 29 пъти. Свръхупотребата на тази дума е като свръхдоза хероин - просто главата започва да ти се вие и ти идва веднага да се обадиш на 112 да ти пратят линейка. Европа е върховното ченге в тази програма, утопията, която се намира малко на запад от нас. В нито един момент милионерът и екипът му не си дават сметка, че тази Европа се разтърсва от противоречия и съответно в програмата му няма нито една дума за това какво смята да прави и какви позиции ще заема. Въпросът нямаше да е толкова важен, ако социологическите агенции (един български писател си бе направил шега с думата социолог и тя бе станала "социолъг") не даваха на милионера най-добрите показатели за бъдещото състезание. Да ни лишава от своето мнение по темата за европейската криза днес е все едно да скрие пари в данъчната си декларация.



Икономика - 10 пъти. Няма лошо, че душата на Плевнелиев се вълнува от тази прокълната дума, но в програмата думата икономика също е изчерпана от съдържание. Защото текстът описва икономика, а всеки българин ще ви потвърди, че такава няма. Текстът се вълнува от това, че България е с повишен икономически рейтинг, а всеки българин ще ви изпсува, ако му го кажете в очите. Това реалността в страната за която съвсем очевидно Плевнелиев, Попова и екипът им от надъхани гербери, юпи-кариеристчета  и истерични пиарки, нямат абсолютно никаква представа.



Единственото, което ми хареса в този сайт е една култова снимка - кандидат-президентът се е вгледал любознателно в няколко кутии с вафли. Дори ми се стори, че намирам известен хищен апетит в погледа му. Очевидно милионерите също не ги е грижа за холестерола в техните вени.
След като преминах през тази територия на скуката ще ми е трудно да кажа, че съм същия човек. Винаги съм знаел, че Плевнелиев е политически балон, но походът из неговите мисли е нещо много по-лошо. Осъзнаваш, че насреща си имаме човек без реални позиции, без реална мисъл, човек, който предпочита да живее в розовия свят на пропагандата. Този ще бъде президент на някаква измислена своя по-добра версия на България.
Всички останали ще живеем в лошата версия обаче.
Мислите ли, че на милионера ще му пука за това?


1 comment:

Надето said...

След твоя прочит, не - благодаря! Предпочитам да не навлизам в "розовия свят на пропагандата", защото после действителността ще ми се види по-ужасна.
Надето