Sunday, January 29, 2012

Новият виртуален фашизъмВ последните няколко години се забелязва упоритото желание на много едри акули в световния бизнес да превърнат интернет в един голям виртуален затвор като премахнат абсолютно всяка свобода, която човек може да има в него. И понеже в битката за издигането на тези стени са намесени много пари, страшно много интереси и огромнни компании, то правителствата на повечето страни стават съучастници на тези виртуални надзиратели и приемат правила, които биха превърнали почти всеки свободен гражданин с достъп до компютър в изпечен престъпник.
По тази наклонена плоскост се хлъзна и българският кабинет, който без абсолютно никаква обществена дискусия, зад гърба на хората се присъедини към зловещото международно търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Зад миловидното и героично име се крие репресия в ужасяващ мащаб, защото ACTA предвижда тегленето на филми и музика от торентите да се приравнява с фалшификацията на маркови дрехи, а всичко това да се наказва с конфискация на имуществото.

Това е новият опит за виртуален фашизъм - теглиш една песен и оставаш без дом. Резултатът ще е кошмарен за обикновените интернет-потребители, защото ще ги превърне в потенциални жертви на една международна спогодба, създадена изцяло в услуга на 7-8 международни гиганта и, която напълно пренебрегва развитието на интернет и свързаното с него постоянно увеличение на консумацията на информация.
Религията на авторското право, която в момента е причина за тази технологична потеря срещу обикновените потребители, трябва да бъда променена, защото очевидно вече е архаична и недомислена. Всъщност хайката срещу торентите е показател за това, че големите гиганти просто не искат да променят правилата на играта, защото не искат да изгубят огромната си печалба и искат да си гарантират нейното перманентно мултиплициране. И са готови да преследват този интерес с цената на абсолютно всичко

Съвсем наскоро стотици известни сайтове скочиха на протест срещу опитите на американския конгрес да прокара законите SOPA и PIPA, които предвиждаха аналогични правила за съдържанието в мрежата. В знак на протест Уикипедия излизаше с тъмен екран за 24 часа, а от Гугъл също се възмутиха от безпрецедентния юридически натиск върху неща, които просто не само не могат да бъдат контролирани, а контролът върху тях е вреден, защото спира свободното развитие на хората и на интернет.
Досега всички опити за цензура в мрежата са се проваляли абсолютно, но днес натискът вече става неудържим. Разбира се, всичко това минава под маската на миловидната борба с пиратството, само, че никой не иска да признае очевидният факт, че пиратството никак не е толкова вредно на големите звукозаписни и филмови индустрии, колкото се твърди.
Известният писател Паулу Куелю (няма да коментираме качеството на неговите книги) съвсем наскоро сподели, че той слага линкове на сайта си и към сайтове на които са качени негови текстове без правата за тях да са платени. Защото е забелязал, че след като хората могат да прочетат нещо от него без пари, ако то им хареса, отиват и си го купуват от книжарницата. Само заради това продажбите на книгите му скочили двойно в Русия например.

Пиратството е естествен отговор на безогледният капитализъм. Защото авторското право, особено, когато е свръхнадценено, е в състояние да раздели света необратимо. Изостаналите страни можеха да компенсират технологичното разделение единствено с цената на това да не се съобразяват с авторските права и да си пиратстват програми за които иначе трябваше да плащат милиони долари. Но това като цяло е полезен процес, защото развитието не може да бъде спряно с фашистки закони и международни договорки, приети в абсолютна секретност.
Подчиняването на света на шепа алчни гиганти вреди на самата система, защото това е взривоопасна ситуация. Виртуалната общност има непогрешим инстинкт за свобода, а в момента алармата вие за голяма опасност. Преди няколко дни Туитър също се присъедини към екипа на лошите като обявиха, че ще започнат да налагат цензура върху определени постинги на техния сайт. 
Свободата започва да прилича на илюзия, май.

Ако трябва да обобщим - ще ти взимат имуществото за това, че теглиш торенти, ще ти трият мнението, ако си мислят, че нарушаваш "културни традиции", ще те заплашват със затвор за изтеглени песни, и ще ставаш заподозрян в престъпление само щом се докаже, че имаш интернет.
Май светът тепърва трябва да се учи на нова свобода.
Защото, ако се опитат да я отнемат, виртуалните фашисти ще се сблъскат с нещо на което не са свикнали.
Съпротивата ще бъде глобална.
Интернет-времена!

No comments: