Thursday, January 19, 2012

Анонимки без граница



Когато е в паника, човек започва да губи реална преценка за реалността и много често постъпва самоубийствено. Не напразно английският фантаст и хуморист Дъглас Адамс в "Пътеводител на галактическия стопаджия" постоянно извежда като основен принцип на космическите пътешествия - "Без паника!".
Когато е в паника пък, една институция започва да се държи като извънземно. Или поне като герой от трилър с мистериозни елементи. Точно в подобен тип действия съвсем очевидно се е заплело МВР, защото действията му след случая с "Мирослава" стават все по-налудничави. Всички агенции отразиха вчера анонимна дописка в някакъв пернишки сайт (стр. 4) в която се казва, че полицаите били перфектни в случая със самоубийството на Стойчо Стоев, което стана пред очите им. Сайтът, за който никой не е чувал, твърди, че действията на МВР били "като по учебник".
Най-интересното в тази розова информация е, че се позовава единствено на някакви анонимни източници от следствието, които не разкриват имената си.

След такава кризисно пиарска акция обаче веднага следват въпросите. След като МВР са свършили работата като хирурзи, защо не се появи някой да ги защити със своето име? Следствието няма ли си началник - защо не се появи, за да си каже мнението за тази "ювелирна акция"? Докога подхвърлените медийни анонимки ще бъдат основен арсенал на МВР? Нима си мислят, че с такива конспиративни акции ще приглушат общественото внимание и въпроси? Кой вкарва МВР в този шизофреничен цикъл на анонимни оправдания?
И най-важното от всичко. 
Странни статии по агенциите не могат да бъдат отговор на проблема с престъпността. 
Защото те в момента, в който бъдат написани, стават част от самия проблем. 



No comments: